Dojava iz Srbije

Kako je anonimno pismo objavljeno u beogradskom dnevniku „Danas“ uticalo na izbor gradonačelnika Kopra u Sloveniji, i da li je Borisa Popovića reizbora stajao blagonaklon odnos prema SPC

Neistina ne može biti izgovor za ometanje slobode govora, to je tvrdnja koju je pre tridesetak godina zapisao jedan od sudija američkog Vrhovnog suda u izdvojenom mišljenju, nezadovoljan što su ostale sudije odlučile drugačije. Svet su poslednjih godina preplavile lažne vesti, a novitet na našim prostorima je slučaj Borisa Popovića, koga je sa mesta gradonačelnika Kopra oduvalo anonimno pismo poslano iz Slovenije a objavljeno u beogradskom listu „Danas“.

SRBIJA–KOPAR Neproverene tvrdnje iz „slovenačke anonimke“, objavljene u novinama „Danas“, potom su se kao bumerang „vratile“ u slovenački medijski prostor i zaintrigirale tamošnju javnost zato što se sve događalo u jeku kampanje za lokalne izbore, održane u drugoj polovini novembra. Prebrojavanje glasova je takođe imalo sve elemente drame koja nije dobila epilog ni posle zasedanja izborne komisije, prošlog četvrtka.
Ukratko, dojučerašnji gradonačelnik Popović, kome su ankete uoči izbora davale najviše šansi da osvoji novi mandat – naprasno je izgubio, poražen od rivala sa svega sedam (7) glasova razlike.
Tako se u praksi potvrdila fraza da „građani nemaju pravo na istinu, već pravo na potragu za istinom“. U slučaju koparske glasačke baze, ta potraga je bila otežana činjenicom da je medijski napad na (tadašnjeg) gradonačelnika Kopra objavljen u Srbiji, i to anonimno, a odatle se kao jeka, tačnije kao „proverena informacija“ vratio u Sloveniju, gde je poslužio za miniranje Popovićevih šansi za o(p)stanak na mestu prvog čoveka najvećeg grada na Slovenačkom primorju.

[restrict]

PATRIJARH I GRADONAČELNIK U potrazi za istinom je ništa manje zanimljiv i odgovor na pitanje: Šta je bio povod da slovenački lokalni izbori dobiju takav odjek u Srbiji?
Odgovor: Pravoslavna crkva, tačnije, Srpska pravoslavna crkva i njena namera da u Kopru izgradi novu bogomolju za pravoslavne vernike, prvu na slovenačkom tlu posle 80 godina.
U tom cilju je paroh Srpske pravoslavne crkve u Kopru Dejan Mandić osmotrio lokaciju zajedno sa (tadašnjim) koparskim gradonačelnikom Borisom Popovićem. Odmah potom se na Popovića sručio napad sa stranica dnevnika „Danas“ i to posredstvom „anonimnog pisma“. Već naslov otkriva svrhu tog pregnuća: „Kako je patrijarh pravio reklamu gradonačelniku Kopra“.

ANONIMNO PISMO Ukratko, „Danas“ je, objavivši anonimno pismo, problematizovao činjenicu da je „patrijarh Irinej primio nedavno u patrijaršiji slovenačkog gradonačelnika iz Kopra Borisa Popovića“, i preneo stav autora „anonimke“ da je „ova vest zanimljiva posebno zbog velikog publiciteta, koji je pravoslavna crkva dala tom susretu, što je posebno neuobičajeno kada je reč o gradonačelnicima, pa se postavlja pitanje koji je njegov pravi razlog“.
S obzirom na tajming „anonimke“, nije teško dokučiti stvarni razlog njenog pojavljivanja – na startu ovogodišnje predizborne kampanje za slovenačke lokalne izbore. Nameće se, međutim, pitanje zašto „anonimku“ nisu objavili slovenački mediji? Najverovatnije zato što Popovića u Sloveniji zastupa jedan od najboljih domaćih advokata, a globe za takvu vrstu medijske defamacije nisu nimalo skromne. Zato je iskorišćen „zaobilazni put“, pa je na Popovićev račun preko lista „Danas“ put Slovenije odapet niz optužbi, a vrhunac ironije je da je on u Srbiji ocrnjen i predstavljen spornim ne samo zato što ga je primio srpski patrijarh već i zato što je kao „gradonačelnik Kopra izrazio spremnost da pomogne u gradnji pravoslavne crkve u tom gradu“. Iz anonimke sledi i da je „Popović navodno obećao predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, da će im pomoći kod dobijanja zemljišta na kome bi crkvu sagradili“, te da su „vesti o poseti Popovića patrijarhu objavili na crkvenoj TV ’Hram’ kao i na internetnom portalu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske“ uz zaključak da je „publicitet koji je pratio taj događaj svakako koristio gradonačelniku Kopra, mnogo više nego patrijarhovom ugledu i ugledu SPC“.

KRVNA ZRNCA „Slovenačka anonimka“ je očito bila objavljena u takvoj žurbi da nije videla lektora, te zato poštuje slovenačka, a ne srpska pravopisna pravila; ništa od toga nije smetnja da već u uvodu njen autor prebrojava Popovićeva krvna zrnca, pa piše da je on „veoma kontroverzna ličnost u Sloveniji – po ocu Crnogorac, po majci Slovenac, rođen u Kopru, gde se za 16 godina koliko je na čelu grada zapetljao u mnogo ozbiljnih sudskih procesa u kojima ga teraju tužioci, biznismeni, novinari i političari“. U nastavku pisac anonimke ređa „komentare“ zašto je Popović sve morao na sud, da bi tek potkraj nabrajanja Popovićevih „grehova“ pomenuo da je sve sudske procese – izvojevao. Tu autor anonimke „skida rukavice“ i tvrdi da „u slovenačkom javnom prostoru Popović važi za izuzetno arogantnog i neprijatnog čoveka, koji javno napada i vređa novinare, političare i sudije i zloupotrebljava lokalni opštinski medij za obračun sa političkim protivnicima“, stoga se čudi zašto je „najviši vrh pravoslavne crkve dao besplatnu reklamu tako kontroverznoj ličnosti“.
U nastavku anonimke se ipak nazire suština tog medijskog obračuna (zlo)upotrebom srpskog medijskog prostora: „Još zanimljivije je da Popović pravoslavnoj crkvi nudi zemljište koje ne pripada ni opštini ni njemu lično, nego je ta zemlja vlasništvo uglednog srpskog biznismena iz Amerike Milana Mandarića, koji je trenutno vlasnik fudbalskog kluba ’Olimpija’ iz Ljubljane i živi u Sloveniji. Mandarić je u javnosti dobro poznat po uspešnom biznisu u Americi i svojim investicijama u fudbalske klubove, najpre u Engleskoj, a sada i u Sloveniji. U Sloveniju je došao pre više od deset godina upravo na molbu Borisa Popovića, gradonačelnika Kopra, da pomogne tamošnji fudbalski klub a zauzvrat mu je Popović obećao pomoć kod realizacije njegovih investicijskih namera. Tako je Mandarić i kupio pomenuto zemljište na kome je nameravao sagraditi moderni šoping centar, ali je njegovo prijateljstvo sa Popovićem vrlo brzo preraslo u sukob pa i otvoreni rat u medijima i na sudovima a opština je blokirala Mandarićev projekat iako je za njega imao važeću građevinsku dozvolu. Sada Popović čak namerava da kroz odluke opštine otme zemlju Mandariću i da na toj otetoj zemlji ponudi mesto za gradnju pravoslavnog hrama. Zbog toga se mnogobrojni pravoslavni vernici u Sloveniji zgražaju nad činjenicom da najviši crkveni vrh nekritički, bez provere i sa takvim publicitetom prima u goste i daje važnost tako problematičnom čoveku, kakav je Popović. Još čudnije je da je sam Milan Mandarić, dakle pravi vlasnik zemljišta o kome je reč, pravoslavnoj crkvi još pre godinu dana ponudio svoje zemljište da na njemu sagradi hram. Ovo nam je Mandarić i lično potvrdio. Mnogi se zbog toga pitaju, zašto je uopšte sveštenik Mandić insistirao na tome da patrijarh primi Popovića. Što se tiče Popovića, sve je jasno. On je posetu patrijaršiji odlično iskoristio za svoju predizbornu kampanju. Lokalni izbori u Sloveniji biće naime održani 18. novembra i na njima se kandiduje Popović po peti put za funkciju gradonačelnika. I očito želi da se pokaže kao veliki poklonik pravoslavne crkve, što naravno nije. Nije jasno šta je od toga prijema imala pravoslavna crkva, osim poprilične javne blamaže.“

DISKREDITACIJA U UDARNOM TERMINU Rečena „anonimka“ je potom „nekako“ dospela u šake Eugenije Carl, novinarke slovenačke (državne) radio-televizije koja izveštava sa slovenačkog primorja, zbog čega se u prošlosti sukobila i sa gradonačelnikom Kopra Borisom Popovićem. Tako je anonimno pismo iz lista „Danasovo“ iskorišćeno za izdašnu diskreditaciju Borisa Popovića u udarnom terminu glavnog medija u Sloveniji, usput ne štedeći ni Srpsku pravoslavnu crkvu, što su pripadnici nepriznate, a najbrojnije nacionalne manjine u Sloveniji (srpske) ocenili ne samo kao atak na multikulturalnost i multireligioznost nego, pre svega, kao širenje verske i nacionalne mržnje.

(NE)OČEKIVANI GUBITNIK Nije teško naslutiti koliko je sve to naštetilo Popoviću. Zajednica srpskih korena, koja nije mala u regionu Slovenačkog primorja a naročito u Kopru, našla se u procepu: zar da takvo blaćenje na Popovićev račun stigne sa najmanje očekivanog mesta – iz Beograda, posredstvom srpskih novina? Brzinom svetlosti Popović od favorita na predstojećim izborima postaje (ne)očekivani gubitnik. Posle napetog prebrojavanja glasova, pokazalo se da je razlika između njega i glavnog protivkandidata gotovo simbolična – u korist Popovićevog rivala. Potom je isplivalo da je u jednoj od izbornih jedinica oko 10 odsto glasačkih listića pogrešno zavedeno – na Popovićevu štetu. Od 500 glasača, koliko ih je upisano u taj izborni spisak, greška od 10 odsto nije mala. Boris Popović traži ponovno prebrojavanje glasova ili ponovljene izbore u svih 86 izbornih jedinica, ali ga izborna komisija odbija. Tako se slovenačka politika u toj postizbornoj sapunici ratosiljala nepoćudnog gradonačelnika naklonjenog Srbima i SPC. Nije teško predvideti ni kakva će biti sudba obećane nove crkve u Kopru – novoizabrani gradonačelnik Aleš Bržan je već obznanio da će se prvo pozabaviti Popovićevim „kosturima iz ormana“, iz čega proizlazi i da gradnja pravoslavne bogomolje ne spada među prioritete. Naprotiv.

[/restrict] zaйm onlaйn na kartu bez otkaza sročnый zaйm pod zalog nedvižimostizaйm v evrosetizaйm s 18 let onlaйn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *