Zlatna školjka Špancima

Specijalno za Pečat — 66. San Sebastijan festival

Posle dužeg vremena pobedilo delo domaće proizvodnje – „Između dve vode“ Isakija Lakueste. Tri nagrade za argentinski film „Crveno“, najbolji scenarista Pol Laverti za priču iz filma „Juli“. Za svečano zatvaranje potencijalni američki hit „Teška vremena u El Rojalu“ koji stiže i u srpske bioskope

Piše Dubravka Lakić

Najveće priznanje 66. San Sebastijan filmskog festivala, odlukom žirija kojim je predsedavao reditelj Aleksandar Pejn, svečano je uručeno španskom reditelju Isakiju Lakuesti za dramatičan i vizuelno raskošan film „Između dve vode“. Tako se posle dužeg vremena dogodilo da prestižna „Zlatna školjka“ ostane na domaćem terenu, u Španiji.
Lakuestino ostvarenje je zapravo nastavak priče koju je pre 12 godina počeo da priča u filmu „Legenda vremena“ (2006), kada su njegovi junaci – romska braća Isra i Ćejto bili deca koja su trpela nepravdu i doživela brutalnu smrt svoga oca. U „Između dve vode“ braća su ponovo zajedno, starija i snažnija nego što su pre bila iako se jedan od njih upravo vratio iz zatvora. Reditelj i scenarista Lakuesta vodi ih zajedno s publikom kroz izazove otkupljenja i potrebe da razreše svoj život, da pronađu put pomirenja i svoje mesto pod suncem u Španiji, zemlji s najvećom stopom nezaposlenosti u ovom trenutku.
Iako je Lakuestin film vredan pažnje i poštovanja, ipak je najveći moralni pobednik 66. San Sebastijan filmskog festivala mladi argentinski scenarista i reditelj Benhamin Najštat, autor provokativnog filma „Crveno“ u kojem se vraća u mračni period u svojoj zemlji (i Latinskoj Americi) sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Osim „Srebrne školjke“ za najbolju režiju, filmu „Crveno“ zasluženo su pripale još dve nagrade. Za najbolje odigranu glavnu mušku rolu, ulogu advokata Karlosa – čoveka koji je ćutao te tako nikako ne može da bude nevin (o ovom je bilo reči u prošlom broju „Pečata“), nagrađen je Dario Grandineti, dok je za maestralnu fotografiju koja po koloritu podseća na onu iz Fridkinove „Francuske veze“ nagrađen argentinski snimatelj Pedro Sotero.
Nagrada za najbolji scenario dodeljena je ravnopravno: slavnom britanskom filmskom piscu Polu Lavertiju za izuzetnu priču iz filma „Juli“ o kubanskom baletanu Karlosu Akosti, i francuskom tandemu u sastavu Žan-Klod Karijer i Luj Garel za priču u filmu „Pravi čovek“, koji je glumac Luj Garel i režirao. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je norveška glumica, a sada i reditelj debitant – Tuva Novotni, i to za rolu odigranu u sopstvenom filmu „Slepa mrlja“ (za izvrsno odigranu ulogu majke koja se bori da razume krizu svoje ćerke tinejdžerke posle porodične tragedije).
Među najnagrađenijim filmovima u paralelnim takmičarskim programima svakako je španski debitantski film „Put do sobe moje majke“ mlade scenaristkinje i rediteljke Selije Riko Klavelino. Osim Specijalne nagrade žirija programa „Novi reditelji“ u kojem je njen film i bio prikazan, Klavelinova je osvojila i nagradu žirija mlade publike, ali i nagradu kritičarskog žirija Fedeore – Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana u čijem je radu učestvovala i potpisnica ovih redova. Mlada autorka je u ovom ostvarenju dala senzibilan portret odnosa između majke i ćerke (i u Španiji deca dugo žive s roditeljima) i pokazala veoma svež pristup i filmskoj režiji i pisanju scenarija.
Pobednički film programa „Novi reditelji“, koji publici i filmskim profesionalcima otkriva nove nade međunarodne filmske scene, jeste „Isus“ japanskog rediteljskog debitanta Hirošija Okujame, dirljiva priča o dečaku koji živi s bakom daleko od svojih roditelja koji su krenuli u Tokijo trbuhom za kruhom.
Ovogodišnje festivalsko izdanje ostaće zabeleženo po rekordnom broju filmova, po proširenju svog industrijskog dela (širi se prostor koproducentske saradnje između zemalja Latinske Amerike i Evrope) i po boravku zvezda: Denija Devita, Džudi Denč, Žilijet Binoš, Rajana Goslinga, Bredlija Kupera, Alfonsa Kuarona, Karlosa Rejgadasa i Krisa Hemsforta.
Hemsfort je u San Sebastijan stigao poslednje večeri kako bi svojim prisustvom začinio ceremoniju zatvaranja festivala i to filmom „Teška vremena u El Rojalu“ Drua Godara, u kojem igra uz Dakotu Džonson i Džefa Bridžisa. Ovaj potencijalni bioskopski hit koji uz obrise političkog trilera sa sobom donosi i mnoštvo leševa „a la Tarantino“, naći će se i pred srpskom publikom već od 11. oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *