SVEKRVINO OKO

Srbiju moramo sačuvati! Ne samo zbog lepote već zato što je naša. Niko nam neće biti kriv ako Bogom dano blago ne sačuvamo

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije umire od raka, za koji je NATO odgovoran. Niko ne odgovara.
Proveo sam nekoliko dana u selima u okolini Knjaževca. Povod, ako je meni uopšte potreban bilo kakav povod da tabanam lepom Srbijom, bio je događaj u selu Vitkovcu blizu Minićeva. Organizovali su seljani okupljanje pod nazivom Svekrvino oko. Lepo zamišljena manifestacija, uz uobičajene greške koje uvek idu uz sve početke, okupila je petnaestak domaćina i domaćica koji su izneli pred posetioce svojeručno spremljena jela i poslastice. Kako je ovo kraj u kome ima mnogo oraha, retka je bila poslastica, bilo slana, bilo slatka koja u sebi nije sadržala jezgro oraha. Slatko od dunja koje je poslužila Nada iz sela Gornje Zuniče imalo je jezgro oraha u sebi. Džem od dunja, dunje su ove godine dobro ponele, pravila je Ljilja Drobac iz Minićeva takođe s malo oraha. Ne zna se šta je bilo lepše. Da li slatko ili džem.
Nepravedno bi bilo ne pomenuti Draganu Zdravković i Zorana Jankovića iz Vitkovca koji su se svesrdno trudili oko gostiju pazeći da niko od njih ne ostane ne poslužen. Sve su lepotom ukrasile učenice u narodnim nošnjama iz osmogodišnje škole u Minićevu koje su odigrale nekoliko kola iz Srbije. Za njima nisu zaostajali ni penzioneri i Boga mi, držeće penzionerke, koje su s umećem iz kojeg su izvirali dugogodišnje iskustvo i mukotrpan folklorni rad igrale vlaška i srpska kola.

RECEPT NIJE TAJNA Nagradu za najbolji kolač dobila je Vesna Tasić koja je uz pomoć već pomenute Ljilje Drobac napravila svekrvino oko. Probao sam, moram priznati više puta, i žiri je bio u pravu. Kolač je zasluženo odneo prvu nagradu. Verujem da ste zainteresovani za recept. Da ne biste lutali internetom, evo originalnog recepta koji su mi ljubazno podarile pobednice. Svekrvino oko se pravi na sledeći način.
U omanju šerpu sipa se 16 supenih kašika vode, doda 300 grama šećera i sve uz lagano mešanje ušpinuje. Potom se šerpa skloni s vatre i u nju doda 200 grama butera, 100 grama čokolade za kuvanje. Uz mešanje buter i čokolada će se istopiti. U to se doda 300 grama mlevenog plazma keksa i 200 grama mlevenih oraha. Sve sjediniti i sačekati da se ohladi. Na ovu količinu ide 30 suvih smokava, koje se stave u mlaku vodu da odstoje jedno pola sata i omekšaju. Sad nastaje veoma delikatan deo. U omekšalu smokvu valja ubaciti celo jezgro oraha. Ne valja da se jezgro okrnji ili da se stavi samo polovina. Kad je jezgro oraha u smokvi, zamota se u ranije pripremljenu masu i napravi kugla. Kugla se uvalja u mešavinu mlevenih oraha i keksa.
Izgleda komplikovano, ali Vesna i Ljilja su to pravile pred nama. Sve je delovalo lako. Doduše, kad gledate kako Mesi igra fudbal, mnogima se od nas učini da bi mogli tako igrati. Ne morate igrati fudbal, ali probajte da napravite kolač. Vredi.

BOGOM DANO BLAGO Bio je lep dan i sa Biljanom Bogdanović, domaćicom iz Minićeva, i kumom Dušanom Davidovićem napustio sam zabavu i krenuo put sela Novo Korito. Usput smo prošli kroz sela Petruša, Ošljen, skretanje za Staro Selo i stigli do cilja.
Novo Korito je timočko selo ispod čuvenog prevoja na Balkanskom poluostrvu, Kadibogaza, preko koga je davno vodio stari put između Timoka i Donje Mezije. Selo je dobilo ime po mestu na kome se nalazi, između Kitke i Rasovastog kamena, iznad Vrela, kao da je u koritu. U centru sela nalazi se spomenik Živojinu Mišiću sa imenima stradalih vojnika u Prvom svetskom ratu.
Obišli smo mi i crkvu u Donjoj Kamenici, iz 14. veka. Tu sretosmo i bračni par Živaljević iz Beograda, koji je čuo za crkvu i došao da je vidi. O crkvi posvećenoj Presvetoj Bogorodici napisao je knjigu Živojin Andrejić a grafike uradio plemeniti srpski umetnik Veljko Mihajlović. Jedan otisak grafike pokazao nam je ljubazni domaćin Vojkan.
Obišli smo i druga sela, kao i grad Knjaževac i mogu slobodno reći: Ovo što ima Srbija retko koja zemlja ima! Zato Srbiju moramo sačuvati! Ne samo zbog lepote već zato što je naša. Niko nam neće biti kriv ako Bogom dano blago ne sačuvamo. To su znali naši preci. To moramo znati i mi.
Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana. Molimo se za zdravlje Asanža. Pomozimo našoj braći i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji. Njima je danas najteže. Hvala Srbima koji na izborima dadoše glas za opstanak Republike Srpske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *