Izlog knjige

Nikola Tesla
MOJI IZUMI
„Akademska knjiga“, Beograd, 2018

Pre nego što je objavio autobiografiju pod neobičnim naslovom Moji izumi, svet je znao da je Tesla izvanredno kreativna ličnost, duboko posvećena istraživanju tajni elektriciteta, ali je njegov privatni život bio velika nepoznanica. Teslina autobiografija pojavila se 1919. godine i izazvala veliko interesovanje, a njen neobičan naslov poticao je od Teslinog shvatanja da su njegovi izumi sav njegov život i da je sve u njegovom životu njima bilo potčinjeno.

Cilj mu je bio da prikazom svog života objasni, na prvom mestu, mladim ljudima gde su koreni uspeha u životu i kako treba negovati izumiteljske impulse kada se jave u ranoj mladosti.      

Aleksandar M. Milošević
SRPSKA PRIČA
Sećanja iz rata i revolucije 1941–1945
„Službeni glasnik“, Beograd, 2018

Tipičan izdanak slobodarske šumadijske loze, sasušene nakon 1918, oficir vojske Kraljevine Jugoslavije do groba veran datoj zakletvi predačkim zavetima koji ne priznaje kapitulaciju 1941. godine. Ustanički vođa u Šumadiji i svedok prvog čina na pozornici građanskog rata; komandant korpusa i grupe korpusa JVuO, poverljivi saradnik Draže Mihailovića i poslednji svedok sloma njegove vojske na Zelengori 1945. godine. Nevoljni izgnanik iz otadžbine i kanadski emigrant, fizički radnik i jedno od prvih pera srpske emigracije. Beskompromisni ravnogorski ideolog i pesnička duša, večito ranjena zbog sudbinskog udesa njegovog naroda i zemlje od kojih je bio večito razdvojen suprotno svojim htenjima… Poživeo je gotovo stotinu godina i kroz njegovu se sudbinu oslikala istorija srpskog XX veka.    

Natanijel Poper
DIGITALNO ZLATO
„Laguna“, Beograd, 2018

Bitkoin, revolucionarna digitalna valuta i finansijska tehnologija predstavlja začetak globalnog društvenog pokreta utopijskih stremljenja. Ideja nove valute, koju održavaju personalni računari širom sveta, bila je predmet brojnih šala, ali to je nije sprečilo da preraste u tehnologiju vrednu više milijardi dolara, tehnologiju s mnoštvom sledbenika, koji je smatraju najvažnijim novim izumom od stvaranja interneta. Poklonici bitkoina, od Pekinga do Buenos Ajresa, u njemu vide mogućnost postojanja finansijskog sistema bez uticaja vlade ili banaka, novu globalnu valutu digitalne ere. Digitalno zlato je neobična priča o grupnom izumu, pripovest o ličnostima koje su stvorile bitkoin, uključujući i finskog studenta, argentinskog milionera, kineskog preduzetnika, Tajlera i Kamerona Vinklvosa, tajanstvenog tvorca bitkoina Satošija Nakamota, kao i Rosa Ulbrihta, osnivača Silk rouda, tržišta narkotika na internetu.       

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *