Излог књиге

Никола Тесла
МОЈИ ИЗУМИ
„Академска књига“, Београд, 2018

Пре него што је објавио аутобиографију под необичним насловом Моји изуми, свет је знао да је Тесла изванредно креативна личност, дубоко посвећена истраживању тајни електрицитета, али је његов приватни живот био велика непознаница. Теслина аутобиографија појавила се 1919. године и изазвала велико интересовање, а њен необичан наслов потицао је од Теслиног схватања да су његови изуми сав његов живот и да је све у његовом животу њима било потчињено.

Циљ му је био да приказом свог живота објасни, на првом месту, младим људима где су корени успеха у животу и како треба неговати изумитељске импулсе када се јаве у раној младости.      

Александар М. Милошевић
СРПСКА ПРИЧА
Сећања из рата и револуције 1941–1945
„Службени гласник“, Београд, 2018

Типичан изданак слободарске шумадијске лозе, сасушене након 1918, официр војске Краљевине Југославије до гроба веран датој заклетви предачким заветима који не признаје капитулацију 1941. године. Устанички вођа у Шумадији и сведок првог чина на позорници грађанског рата; командант корпуса и групе корпуса ЈВуО, поверљиви сарадник Драже Михаиловића и последњи сведок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и песничка душа, вечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вечито раздвојен супротно својим хтењима… Поживео је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX века.    

Натанијел Попер
ДИГИТАЛНО ЗЛАТО
„Лагуна“, Београд, 2018

Биткоин, револуционарна дигитална валута и финансијска технологија представља зачетак глобалног друштвеног покрета утопијских стремљења. Идеја нове валуте, коју одржавају персонални рачунари широм света, била је предмет бројних шала, али то је није спречило да прерасте у технологију вредну више милијарди долара, технологију с мноштвом следбеника, који је сматрају најважнијим новим изумом од стварања интернета. Поклоници биткоина, од Пекинга до Буенос Ајреса, у њему виде могућност постојања финансијског система без утицаја владе или банака, нову глобалну валуту дигиталне ере. Дигитално злато је необична прича о групном изуму, приповест о личностима које су створиле биткоин, укључујући и финског студента, аргентинског милионера, кинеског предузетника, Тајлера и Камерона Винклвоса, тајанственог творца биткоина Сатошија Накамота, као и Роса Улбрихта, оснивача Силк роуда, тржишта наркотика на интернету.       

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *