IZBACIVANJE FIDESA

 

Migracija podelila ideološki bliske stranke u Evropskom parlamentu

Pred naredne izbore za Evropski parlament postavlja se pitanje hoće li Evropska narodna partija iz svoje porodice izbaciti mađarski Fides

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Vladajućem, desno-konzervativnom Fidesu najveći ulog od aprilskih parlamentarnih izbora u Mađarskoj (na kojima je treći put zaredom pobedio) predstavlja – evropska politika! Kabinet premijera Viktora Orbana trpi napade na više frontova. Posledice majske odluke EP da podrži Izveštaj Evropske komisije, uz predlog da oduzme pravo glasa Mađarskoj unutar EU, sve su vidljivije. U taj korpus još treba dodati i negativnu ocenu Venecijanske komisije o paketu zakona Stop Soroš, kao i sve izgledniji moratorijum na subvencije Budimpešti zbog netransparentnih javnih nabavki, kao i tužbu Evropskom sudu pravde zbog nepoštovanja zakonodavstva EU.

Ali tu nije kraj. Mađarska vlada je u sukobu i sa poslaničkom grupom EP kojoj Fides pripada. Najviše sa strankama iz Beneluksa i skandinavskih zemalja koje zastupaju stav o isključenju Fidesa iz Evropske narodne partije. Zato nije slučajno ni to da su baš te partije glasale u maju da se prihvati odluka o aktiviranju člana 7 protiv Mađarske (bez obzira što je Narodna partija predložila blažu varijantu). Vidljiva oštra podela u grupi narodnjaka ima tri uzroka.
[restrict]

SEME RAZDORA Prvi uzrok su migracije. Rešavanje ovog problema sasvim drugačije vide zapadnoevropske države i one srednjoevropske. Istorijska, kulturno-ideološka razlika dovela je do podele desnice. Zato nema zajedničkog odgovora na ovaj izazov na nivou EU, pa ni u okviru Narodne partije.

Predlozi rešenja migracione krize su ne samo različiti nego su i suprotstavljeni. EU preti i političko-bezbednosna kriza, a u isto vreme popularnost mađarskog modela postaje opasan izazov zapadnom sistemu vrednosti. Dok predstavnici Narodne partije iz zapadnoevropske elite zastupaju liberalno-demokratski model, mađarsko-poljska osovina zastupa  demohrišćanski. Političke smernice briselskog rukovodstva dobile su dosad neviđenu konkurenciju, što potvrđuju nedavni izborni rezultati. Za razliku od zapadnoevropskih zemalja, Mađarska je politički stabilna, u Austriji i Italiji stvorene su antimigracione koalicije, a u Nemačkoj se probila AFD, što je izazvalo napetost u vladajućoj koaliciji.

FAKTOR IZBORA Tu je i trenutna kampanja za izbore za EP, što objašnjava tajming i intenzitet podele. Isključenje Fidesa iz Narodne partije (u junu je aktuelizovano) bilo je tema i 2013, godinu pre prošlih evropskih izbora. Uočljiva je paralela između tadašnjih i sadašnjih događanja. Pre pet godina, mađarska vlada je od Venecijanske komisije takođe dobila negativno mišljenje i tada je izglasan, politički pristrasan – Tavarešov izveštaj. Cilj Komisije je bio da kontinuiranom pretnjom isključenja stvara i negativnu sliku o partijama koje ne žele da se priključe glavnom toku EU, uz moguću primenu disciplinskih mera tokom kampanje.

Venecijanska komisija nije računala da bi ideološko-kulturni rascep u Evropi mogao pregrupisati deo „zapadnih“ članova Narodne partije i Levicu na istu platformu! Potpredsednik socijalističke frakcije u EP polovinom juna pozvao je Narodnu partiju da isključi Fides iz članstva. Isto su uradili i po jedan član holandske i finske Narodne partije. Predlogu se priklonio i „Hjuman rajts voč“, koji je započeo prikupljanje potpisa za isključenje Fidesa, a ozbiljnost predloga pokazala je i julska izjava belgijskog poslanika narodnjaka da je počelo lobiranje za široku podršku ovoj inicijativi na najvišem nivou. Po Statutu Narodne partije, za isključenje potrebna je dvotrećinska većina.

Frakcija Evropske narodne partije podeljena je na tri, uglavnom, jednaka dela. Jednu predstavljaju članovi Beneluksa i skandinavskih država – na strani su onih koji propagiraju isključenje – drugu čine zemlje koje drže stranu mađarskoj vladi (Češka, Slovačka, Poljska, Austrija, bavarski CSU), a treći su neutralni – predvodi ih CDU nemačke kancelarke Angele Merkel. U krajnjem slučaju odnos snaga bio bi pola-pola (kao što je bio slučaj i pri izglasavanju Sargentini izveštaja). Očigledno je da tema o isključenju nema za cilj isključenje nego je stvarni motiv da to bude sredstvo pritiska. I ako isključenje iz članstva ne bi bio akt bez presedana, u sadašnjoj situaciji to je malo verovatno.

Nakon isključenja, protivnicima Fidesa iz redova Narodne partije ne bi preostala nikakva neposredna sredstva pritiska što bi dovelo do toga da bi izgubili neposredan uticaj na politiku mađarske vlade. S druge strane, glasačima koji se protive migraciji ne bi bila nimalo popularna odluka o isključenju partije koja najodlučnije zastupa njihov stav.

Mada o pojedinim pitanjima nema saglasnosti, malo je verovatno da će poslanike jakih saveznika na nacionalnom nivou olako žrtvovati. Takođe, verovatno je da će Narodna partija nakon izbora imati manje poslaničkih mesta u EP, a sve u korist partija koje zastupaju strožu migracionu politiku, tako da će im biti vrlo potrebni Fidesovi poslanici da bi i dalje bili frakcija sa najvećim članstvom.        

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *