Zakletva Matea Salvinija

Iako većina medija glavnog toka novu italijansku vladu sa prezirom etiketira kao rasističku i fašističku rulju, jedno je sigurno: Mateo Salvini je uspeo da ujedini Italijane od krajnjeg juga do krajnjeg severa

Za Pečat iz Milana Marina Muštović

Po legendi iz 12. veka, u Pontidi pored Bergama, 900 vitezova zaklelo se okupljenom narodu da će se do poslednjeg daha boriti za slobodu i protiv samovolje i terora Fridriha Barbarose, cara Svetog rimskog carstva i kralja Nemačke i Italije koji je stanovnike slobodnih i bogatih lombardijskih gradova prvo vojno pokorio, a zatim pretvorio u roblje bez dostojanstva i ikakvih prava. Istorija je zabeležila da su vitezovi Lige za Lombardiju predvođeni Albertom da Đusanom 1152. godine do nogu potukli Barbarosu.

Pontida je ponovo postala aktuelna pre 28 godina kada je tek osnovana Liga za Sever tamo organizovala svoj prvi godišnji miting, a njen tadašnji lider Umberto Bosi održao svoj čuveni govor protiv „lopova iz Rima i parazita i neradnika sa juga“.

Pontida je s vremenom prerasla u neku vrstu folklorne i tragikomične manifestacije koju niko nije shvatao ozbiljno, pogotovo kada je Liga za Sever spala na podršku od svega 3,5 procenata usled brojnih finansijskih skandala u koje je direktno bio umešan Bosi.

MAGIJA NOVE PONTIDE Uprkos nastojanjima briselske elite na čelu sa komesarom Pjerom Moskovicijem, inače autorom termina „novi italijanski fašizam“, da se novi lider Lige Mateo Salvini udalji iz italijanske politike, on i njegova stranka su sa kolegama iz Pokreta pet zvezdica ipak pre mesec dana uspeli da formiraju vladu.

Iako većina medija glavnog toka novu vladu sa prezirom etiketira kao rasističku i fašističku rulju, jedno je sigurno: Mateo Salvini je uspeo da ujedini Italijane koji od krajnjeg juga do krajnjeg severa traže isto: konkretna rešenja za konkretne probleme jer više nemaju strpljenja da čekaju da onima koji prežive stroga pravila briselske diktature jednog dana možda i bude bolje. A pogotovo da iščekuju da se ostvari „evropski san“ o multietničkom društvu opštih sloboda od kojeg većina na svojoj koži oseća samo sve veću besparicu i sve veću opštu nesigurnost.

Da su se vremena promenila i da je Liga za Sever postala prava Liga nacionale, dokazuje i 200 autobusa koji su iz cele Italije pristigli na godišnji stranački miting u Pontidi, gradiću od 3.000 duša u blizini Bergama. Zaboravilo se na nekadašnje pretnje o postavljanju „Kineskog zida“ južno od Firence i uvrede Bosija da su „južnjaci smrdljiva neradnička stoka“. Jer upravo su oni po tropskoj vrućini koja je dosezala 35 stepeni krenuli na dugi put sa Sicilije, Sardinije ili Kalabrije i 1. jula prvi put došli u Pontidu koja će sigurno ući u istoriju po revolucionarnom govoru lidera „nove Lige“ Matea Salvinija.

Uz ovacije i aplauze oko 100.000 prisutnih on je, kao nekada junak iz srednjovekovne legende, poručio: „Ako želimo da budemo slobodan narod, pred nama je veliki izazov! Naš protivnik je ceo jedan sistem perfidne mašinerije pomoću kojeg su nas oni koji zaista vladaju svetom pokorili i pretvorili u poslušno roblje. Na nama je da odlučimo da li ćemo povratiti svoje dostojanstvo i slobodu ili ostati bedno obespravljeno roblje. Siguran sam da su ovde ljudi koji ne žele da budu robovi! Možda smo mi ludi jer hoćemo nemoguće, ali se ne bojimo!“

Salvinijeve reči bile su i vrlo efektan početak kampanje za predstojeće evropske izbore 2019. koji će biti i svojevrsni referendum protiv Evrope bankara i multinacionalnih giganata, odnosno glas naroda protiv korumpirane elite. Salvini je najavio i formiranje „Lige liga“, nove evropske koalicije svih političkih subjekata koji se zalažu za drastičnu promenu Unije. Poručio je da „evropska tamnica obespravljenih robova“ treba da postane zajednica slobodnih i dostojanstvenih naroda ponosnih na svoju kulturu i tradiciju koje „politički korektni“ globalizam po svaku cenu nastoji da uništi. „Narod menja istoriju! Bilo je nezamislivo da padne Berlinski zid, kao što sada neki tvrde da je Briselski zid večan i da se ne može srušiti! Dajem vam svoju časnu reč da neću odustati od borbe za novu Evropu i bolji život njenih građana!“

Mateo Salvini

PARTIZANSKI POKRET KREĆE U AKCIJU Sasvim je razumljivo da je u redovima elite nastala panika, a zatim i zbijanje redova i otvoreni rat protiv Lige i Salvinija. Pogotovo posle njegove poruke Briselu da neće dopustiti da se Italija pretvori u evropski izbeglički kamp i odluke da kao ministar unutrašnjih poslova zatvori sve italijanske luke za prihvat novih migranata i tako stavi tačku na trošenje državnog novca za zbrinjavanje belosvetske sirotinje; odnosno na enormno bogaćenje mnogih dušebrižnika kojima su puna usta saosećanja prema „patnjama migranata koji beže od rata“.

Naime, policija je u više navrata već uspela da pribavi dokaze da se ovde radi o vrlo „sumnjivim poslovima“, što najbolje ilustruje slučaj Salvatorea Bucija, predsednika jedne od brojnih „crvenih kooperativa“ koje su uključene u unosni biznis sa migrantima. U snimljenom telefonskom razgovoru Buci je svojoj ljubavnici koja mu je zamerala što „gubi vreme sa crnčugama“ kratko i jasno rekao: „Draga, pa ti nemaš pojma koja se tu lova okreće! To je mnogo više nego da švercuješ drogu, a rizik je nikakav! Još te proglase i za sveca!“

A da je u pitanju zaista ogroman novac, dovoljno govori zvanični podatak da je samo u 2017. godini Italija potrošila pet milijardi evra za zbrinjavanje migranata. Verovatno nikada nećemo saznati koliko je od tog novca završilo u privatnim džepovima upravo onih koji sada pozivaju na ustanak protiv „fašizma“ i apeluju protiv novih vladinih mera blokade luka uz već otrcane medijske srceparajuće priče o deci koja nestaju u morskim dubinama zbog surove odluke bezosećajnog Salvinija.

Iako priče o „novom italijanskom fašizmu“ datiraju još od predizborne kampanje kada je bilo jasno da će poslušna politička leva i desna kasta biti potučene od strane tzv. antipolitike evroskeptika i antiestablišment snaga, dnevnik „Republika“ je posle revolucionarnih poruka iz Pontide krenuo u „antifašističku kontraofanzivu“. U rubrici „Pisma čitalaca“ pojavilo se pismo anonimne studentkinje koja je apelovala na intelektualce da se ujedine i reaguju dok „još ne bude kasno“ i „upute apel predsedniku Matareli da zaustavi fašistička divljanja Salvinija i njegovih pristalica“. I svi su odmah poslušali „studentkinju“, tako da je usledio apel da se italijanske luke ponovo otvore i da se migranti kao i do sada nekontrolisano iskrcavaju. Zatim, da se prestane sa prkošenjem EU koja još zahteva od Italijana da stežu kaiš jer je to neophodno, a pogotovo da se spreči širenje nazadnih teorija o nekakvoj novoj Evropi kojima Salvini zaluđuje narodne mase. Pomenuti apel potpisalo je više od 200 italijanskih javnih ličnosti – intelektualaca „opšte prakse“, umetnika i raznoraznih poznatih ličnosti čije unosne karijere počivaju isključivo na „političkoj korektnosti“. Ništa čudno za „Republiku“, za čije je navijačko izveštavanje još povodom ukrajinske obojene revolucije Tomazo di Frančesko, poznati italijanski novinar komunističkog dnevnika „Manifesto“, rekao da „još samo fali da se novinarima podeli oružje i da tako krenu u direktnu borbu sa onima koji drugačije misle“.

Među „nove partizane“ svrstao se i Janis Varufakis, koji je nedavno u Milanu, u okviru kampanje za EU parlament, predstavio listu kandidata iz transnacionalnog pokreta DIEM25 koji je po njemu „spas za Evropu“. Apelovao je na italijansku javnost da se „pobuni protiv novog italijanskog fašizma koji predvodi Mateo Salvini“. Imali smo svojevremeno prilike da razgovaramo sa Varufakisom („Hoće li Varufakis spasti Evropu“, „Pečat“ broj 445). Sve nedoumice o dobrim namerama Janisa Varufakisa nestale su posle predstavljanja kandidata, među kojima je u prvom planu Ima Ševčenko, ukrajinska feministkinja, osnivač i lider grupe „Femen“, koja se provokativnim akcijama obnaženih grudi svojih članica zvanično bori za „žensku emancipaciju i protiv tradicionalnih patrijarhalnih vrednosti“. Kako je „Femen“ na platnom spisku Džordža Soroša, a gospođa Ševčenko dokazana antifašistkinja sa kijevskog Trga Majdan, i najvećoj naivčini postaje jasno kakav nam to evropski spas nudi Varufakis.

U „partizanski pokret“ uključio se i „Fajnenšel tajms“, čiji kolumnista Volfgang Munchau upozorava da pod hitno treba zaustaviti Salvinija koji je danas najveća opasnost za slobodnu Evropu.

U Milanu je osvanuo i mural anonimnog umetnika-partizana koji prikazuje Salvinija sa hitlerovskim brčićima u SS uniformi, a italijanski mediji se prosto utrkuju ko će više izvređati i ocrniti „Novog Hitlera“.

Salvini za sada mudro ćuti i uopšte ne odgovara na brojne provokacije. „Partizanima“ je samo poručio da ga niko neće zaustaviti i tom prilikom citirao Volta Diznija: „Ako možeš da sanjaš, onda se potrudi da svoje snove i ostvariš.“    

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *