Vlada bankara umesto vlade naroda

Predsednik Italije Serđo Matarela odbio je da prihvati listu ministara koju mu je predložio tek ustoličeni premijer Đuzepe Konte, odbio je vladu promena za koju je na izborima 4. marta glasalo 60 procenata italijanskih birača, i, uz obrazloženje da „tako od nas zahtevaju finansijska tržišta“, predstavio čoveka MMF-a Karla Katarelija kao novog italijanskog premijera iako nema nikakvu podršku u parlamentu

Za „Pečat“ iz Milana Marina Muštović

Kada sam jutros izašao na ulicu, primetio sam nešto neuobičajeno za Italiju: sve je zamrlo, svi ćute, gledaju u prazno i liče na statiste iz nekog SF filma u kojem se ljudi odjednom pretvaraju u robote, zapisao je na svom blogu osnivač Pokreta pet zvezdica, komičar Bepe Grilo, dan posle odluke italijanskog predsednika Serđa Matarele da, umesto vlade zeleno-žute koalicije evroskeptika iz Lige za sever i Pokreta pet zvezdica, „za dobro Italije i njenih građana“, predloži sopstvenog kandidata za premijera Karla Katarelija, inače visokog funkcionera MMF-a koji se kroz svoje višedecenijsko iskustvo već dokazao kao ekspert u uništavanju ostataka socijalne države i rezanju socijalnih prava širom sveta, i zbog toga i dobio nadimak Mister Makaze.

ČETVRTI RAJH S obzirom na to da se po strogoj EU agendi od Italijana zahteva upravo novo i još veće stezanje kaiša zarad smanjenja državnog deficita od 2.302 milijarde evra, Katareli je zaista idealna osoba za sprovođenje pomenutog plana. I, po predsedniku Matareli, i svojevrsna garancija ne samo za briselsku status kvo situaciju već i za finansijska tržišta, pogotovo posle vesti da bi na čelo italijanske ekonomije u prvoj populističkoj EU vladi mogao da dođe „kontroverzni“ Paolo Savona, poznat po izjavama da je evro italijanska omča oko vrata, a Nemačka neka vrsta novog, Četvrtog rajha koji ovoga puta, umesto oružjem, ostatak sveta porobljava perfidnim finansijskim ucenama. Osim toga, Savona je i autor tzv. plana B koji, u slučaju da se Evropa ogluši o italijanske zahteve za revizijom svih evropskih ugovora koji Italiju dovode u podređeni i gotovo kolonijalni položaj, predviđa i izlazak ove zemlje osnivača EU iz evrozone, a samim tim i iz same Unije.

[restrict]

ZAHTEV FINANSIJSKIH TRŽIŠTA Dakle, u nedelju 27. maja maske su konačno pale: predsednik Italije Serđo Matarela odbio je da prihvati listu ministara koju mu je predložio tek ustoličeni premijer Đuzepe Konte, odbio je vladu promena za koju je na izborima 4. marta glasalo 60 procenata italijanskih birača, i, uz obrazloženje da „tako od nas zahtevaju finansijska tržišta“, predstavio čoveka MMF-a, simbol surovog predatorskog kapitalizma i eksponenta nedodirljive finansijske kaste Karla Katarelija kao novog italijanskog premijera. Drugim rečima, poručio je Italijanima: „Dragi moji sugrađani, vaš glas nas uopšte ne interesuje jer vi ništa ne značite. Bolje vam je da se ne zanosite da bilo šta možete da promenite jer premijera i ministre biraju finansijski i berzanski eksperti tako da zastupaju njihove, a ne vaše interese.“

Posle početne neverice i opšteg stupora koji je Bepe Grilo verno opisao na svom blogu, roboti su se opet pretvorili u ljude od krvi i mesa i Italiju je zahvatio haos za koji niko više ne može da predvidi kako će se završiti.

Mnogi analitičari ovu novonastalu eksplozivnu situaciju porede sa 1948. godinom i prvim posleratnim izborima kada je zemlja bila razdirana žestokim sukobima između levičara i desničara koji su čak pretili da dovedu i do građanskog rata. Ovoga puta Italija se jasno podelila na suvereniste i evropeiste, patriote i izdajnike. Predsednik Matarela optužen je za izdaju i kršenje italijanskog ustava, budući da je, potpuno ignorišući volju većine građana, kao predsednik dokazao da ne zastupa njihove interese već da se stavio u službu beskrupuloznih finansijskih krugova i opskurnih tehnokrata koji već godinama uništavaju Italiju.

Luiđi di Majo

MARŠ NA RIM Luiđi di Majo, mladi lider Pokreta pet zvezdica, zatražio je da se u parlamentu pokrene procedura za Matarelin opoziv, tzv. impičment, i lansirao novi borbeni slogan – „Moj glas nešto znači!“ – poručivši građanima da ne odustaju i da u znak protesta istaknu italijanske zastave na prozorima i balkonima. „Svi, svi u Rim! Na Dan Republike dođite 2. juna svi na protest protiv Matarele, protiv evrokrata i ovakve Evrope! Ponesite italijansku zastavu i Ustav.“ Usledio je tekst komentatora rimske „Republike“ koji je, sa namerom da bude duhovit, ovaj Di Majov apel protumačio kao nastojanje bivšeg prodavca kokica na napuljskom fudbalskom stadionu da se reši zaliha italijanskih zastava koje je sigurno za uličnu prodaju nabavio neki njegov rođak, a koje sada, posle italijanskog debakla u kvalifikacijama za Svetsko fudbalsko prvenstvo, sigurno trunu u nekom magacinu. 

I Mateo Salvini, lider Lige i Di Majov partner u vladi koju je predsednik Matarela odbacio, poziva svoje birače i simpatizere na protestne skupove koji će istog dana biti organizovani u 1.000 italijanskih gradova.

Usledila je reakcija bivšeg premijera i lidera poražene Demokratske partije Matea Rencija, koji u Rimu organizuje kontramiting podrške predsedniku Matareli jer u ovom novonastalom haosu očigledno vidi svoju šansu za političku renesansu, na izborima do nogu potučene levice. Lansiran je levičarsko-proevropski slogan „ja sam za Matarelu“, a medijska posluga na čelu sa rimskom „Republikom“ posvećuje pune dve stranice objavljivanju pisama podrške predsedniku koja se uglavnom svode na otrcane fraze o borbi protiv fašizma, ksenofobije i rasizma. Naime, protestni skupovi u Rimu u organizaciji Pokreta pet zvezdica i Lige za sever unapred su proglašeni za okupljanja fašističkih bandi i najcrnje reakcije i, nimalo slučajno, prozvani Marš na Rim kao aluzija na pohod Benita Musolinija i njegovih fašista na italijansku prestonicu u oktobru 1922. godine.

FARSA OD DEMOKRATIJE „Ovo što se dešava u Italiji je odvratno“, poručio je Stiv Benon, bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa i neproglašeni ideolog svih antiestablišmentskih snaga na Zapadu, koji je na poziv Matea Salvinija došao u Rim kako bi prisustvovao svečanoj ceremoniji proglašavanja prve evropske populističke vlade čiji je dolazak na vlast 27. maja sprečen antidemokratskim gestom predsednika Matarele. „Sada je sve jasno; 60 procenata građana je glasalo za promene i to se u ovoj farsi od demokratije potpuno ignoriše, s obzirom na to da o ishodu izbora odlučuju moćnici iz političke partije Davos–Frankfurt–Brisel–Volstrit.“ Banon se takođe osvrnuo i na pisanje glasila svetske finansijske elite „Fajnenšel tajmsa“, koji je pobednike italijanskih izbora nazvao „varvarima“ koji su pred vratima Rima i koje „po svaku cenu treba sprečiti da prodru u gradske zidine i razruše i unište grad“, i dodao da je i ovog puta u pitanju ista snobovska arogancija preziranja narodnih masa koju je već pokazala Hilari Klinton.

Mateo Salvini

Oglasio se i Mateo Salvini: „Mogu oni da nas zovu kako hoće! Bolje da budemo i varvari nego njihovo roblje. Nas je više i pobeda je naša. Oni to znaju. Zato nas se i plaše, i histerija je totalna jer su potpuno izgubili kriterijume.“ Salvini je upozorio da je ovaj Matarelin gest ujedno i kraj farse o njihovoj demokratiji, kada je sada i najvećoj naivčini jasno da živimo u opasnoj diktaturi koja nas prezire i ponižava i uz to još zahteva da budemo pristojni i poslušni.

PORUKA GINTERA ETINGERA Budući da je Matarelin pokušaj da se, po svaku cenu, zaustave promene koje je nova vlada najavila doveo do vrlo haotične i eksplozivne situacije, koja preti da se potpuno otme kontroli, bilo je logično da u pomoć priskoče i famozne agencije za rejting, finansijski i berzanski mešetari i eksperti za katastrofu koja je na pomolu ukoliko se pod hitno ne smire strasti i narod ne primiri. Famozni spred (razlika u vrednosti italijanskih državnih obveznica u odnosu na nemačke) nezadrživo raste i već doseže alarmantnih 320 poena, milanska berza je u padu, a mediji se prosto utrkuju u apokaliptičnim tekstovima o katastrofi koja preti Italiji i poručuju: primirite se jer ćete u protivnom ostati bez plata, penzija i ušteđevina, neće više biti škola i bolnica, zavladaće glad i beda…

U pravo vreme oglasio se i evropski komesar za budžet Ginter Etinger, koji je iz Strazbura poručio Italijanima da će ih finansijska tržišta naučiti kako da ispravno glasaju. Ovo je upravo bila kap koja je prelila čašu i dovela do protestne reakcije čak i Karla Kalende, bivšeg Rencijevog ministra, a koji je izjavio: „Da li se to evropski komesar učlanio u Ligu ili Pokret pet zvezdica, kada im ovako besplatno diže rejting za predstojeće izbore?“

Naime, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, uprkos svim zastrašivanjima i kampanji podrške „hrabrom gestu predsednika Matarele“, vest da Liga i Zvezdice trenutno uživaju podršku od oko 70 procenata Italijana i da preti ozbiljna opasnost da trijumfuju na novim izborima, koji će se održati možda već u julu, razumljiva je panika koja je zavladala u redovima politički korektne elite. Razumljiva, imajući u vidu da je pompezno najavljeni prijem „novog premijera“ Katarelija kod predsednika Matarele neslavno propao. Katareli je, naime, svestan da u parlamentu neće dobiti niti jedan glas podrške za svoju listu ministara, pa je zatražio izvesno vreme za razmišljanje i iz predsedničke palate izašao krišom na sporedan ulaz. Oprez je bio opravdan; na glavnom ulazu čekalo ga je na hiljade besnih Rimljana.             

[/restrict]

Jedan komentar

  1. Hanibalanteportas

    “demokratska” Evropa je patentirala sprdnju sa demokratijom kao realan politički život. Demokratija-Suvišna i besmislena reč u eu kada vam postavljaju vladare koje niste glasali, kada morate mrzeti ili voleti kako “narede” “nezavisni” mediji, analitičari i političari. Demokratija je postala kutija za šibicarenje, a samo se razbudjuju i angažuju novi spavači šibicari – politički anonimusi i kreature za jednokratnu upotrebu.
    Poenta je da narod postepeno i bez uzrujavanja skonta da je – marva, kojoj treba samo malo hleba i dobar apetit.Jaram, bič, sve je u funkciji besprekorno. Bukagije se danas popularno zovu – platne kartice.
    Jedina maksima- što gore, to bolje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *