MUKE SERĐA MATARELE

KAKO ZAUSTAVITI ITALIJANSKI VIRUS

Verovatno uplašen od zahteva  za njegov opoziv zbog izdaje zemlje, ali prvenstveno zbog talasa nasilja koji je zahvatio Italiju i ozbiljno pretio da se potpuno otme kontroli, predsednik je „kapitulirao“, pa je 1. juna nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila zakletvu i obavezala se da će raditi isključivo u interesu italijanskog naroda

Za „Pečat“ iz Milana Marina Muštović

Poznato je da su tokom 88 dana italijanske postizborne krize neslavno propali svi pokušaji italijanskog predsednika Serđa Matarele da se po svaku cenu spreči da evroskeptici i populisti u Italiji osvoje vlast. Na kraju, predsednik je ipak „kapitulirao“, verovatno uplašen od zahteva za njegov opoziv zbog izdaje zemlje, ali prvenstveno zbog talasa nasilja koji je zahvatio Italiju i ozbiljno pretio da se potpuno otme kontroli. Tako je 1.juna na svečanoj ceremoniji u rimskoj predsedničkoj palati Kvirinale nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila zakletvu i obavezala  se da će raditi isključivo u interesu italijanskog naroda koji su, s obzirom na konstantne medijske napade, očigledno kontradiktorni u neskladu sa interesima koje zastupaju svetske finasijske oligarhije.

Dok su se smenjivali novi ministri Matarela je po zvaničnom protokolu morao da im čestita i poželi uspešan rad, ali su tv kamere zabeležile grč na njegovom licu, usiljeni osmeh i ne baš srdačan i iskren stisak ruke. Sasvim razumljivo, s obzirom da je više nego izvesno da većina članova Konteovog kabineta samo može da zadaje glavobolju, stvara probleme i ugrožava „evropske vrednosti“ za koje Italijani više nemaju ni sluha, a još manje strpljenja.
[restrict]

NOVA VLADA – NACIONALNI PONOS ILI SRAMOTA Reči bi trebalo da imaju težinu, ali ne i za komentatore mejnstrim medija koji su izbornu volju građana apriori proglasile za italijansku sramotu nazvavši novu vladu „krdom zatucanih nesposobnjakovića“.

Izgleda da najviše smeta novi ministar za porodicu i socijalnu zaštitu Lorenco Fontana, inače žestoki protivnik homoseksualnih brakova, džender ideologije i masovnih migracija iz Afrike i Azije koje su po njumu samo perfidno smišljene taktike da se Italija uništi i pretvori u skup bezličnih i obespravljenih konzumenata bez identiteta. Ništa manje brige ne zadaje ni novi italijanski ministar ekonomije i finansija Đovani Trija koji baš kao i biši kandidat za ovu funkciju Paolo Savona zahteva reviziju svih evropskih finansijskih sporazuma koji su Italiju pretvorili u nemačko-američku koloniju. Inače, kontroverzni profesor Savona je novi ministar za odnose sa EU tako da vrlo lako možemo da zamislimo iznenađenja koja tek on može da priredi u Briselu. Tu je i nova ministarka odbrane Elizabeta Trenta, profesorka na rimskom univerzitetu Link, koja se već optužuje za izdaju atlantskog saveza zbog saradnje njenog univerziteta sa kolegama sa moskovskog Lomonosova. Poseban problem su njeni „sumnjivi prijatelji“: Ivan Timofejev (za kojeg FBI tvrdi da je glavni krivac za obelodanjivanje kontroverznih mejlova Hilari Klinton) i Olga Zinovjeva (koja se usudila da „ukrajinske borce za demokratiju sa trga Majdan nazove banditima, podrži sirijskog predsednika Asada i zatraži da se Baraku Obami ne samo oduzme Nobelova nagrada već i da mu se sudi za ratne zločine). Ništa manje nije sumnjiva ni ministarka zdravlja Đulija Grilo i to zbog dugogodišnje borbe sa moćnim farmaceutskim kompanijama koje po njoj sa toksičnim vakcinama i lekovima smišljeno truju narod. Ali, najveći problem za evropske tehnokrate svakako je Mateo Salvini, novi italijanski ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik vlade koji je već dan posle nominacije obećao Sicilijancima da će njihovo ostrvo prestati da bude „sabirni migrantski centar“ i zapretio: „Proteraću svih 650.000 migranata koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje političkog azila, nema više novih iskrcavanja, nema više lagodnog života bez rada o našem trošku. Za migrante je „prošla baka sa kolačima“! Ujedno, Salvini je nagovestio da će na sastanku EU ministara u Luksemburgu odbiti da prihvati nove norme Dablinskog sporazuma koje predlaže EU, a po kojima je država u koju se migranti iskrcavaju dužna da isključivo finansijski brine o njima bez učešća ostalih zemalja članica. A, s obzirom da se većina afričke sirotinje ne iskrcava na bogatom evropskom severu već na siromašnom italijanskom jugu razumljivo je i zašto Salvinijeva popularnost iz dana u dan raste.

ELITA PROTIV PLEBSA Istog dana i u isto vreme dok je nova vlada u Rimu polagala zakletvu na milanskoj pjaci Skala okupila se politička i intelektualna levičarska krema da protestuje protiv iste te vlade koju je, bez imalo pristojnosti i argumentovane kritike komentator uglednog NYT Robert Cohen nazvao „ruljom bednika koju je na površinu izbacila antiliberalna plima“.

Bilo je to isto ono društvo koje se na inauguraciji nove pozorišne sezone istoimenog milanskog operskog hrama okuplja u skupocenim firmiranim toaletama i pri tom za ovaj mondenski šik događaj potroši nekoliko prosečnih italijanskih plata. Ovoga puta, povod je bio protest protiv vlade, odnosno „novog fašizma“, pa je samim tim i radikal šik outfit bio vrlo neformalan: izlizane farmerke, majice, ranci na leđima i transparenti: „Dole fašisti“ i „Živela slobodna Evropa i predsednik Matarela“. Protestovala je kompletna levičarska milanska vlada i većina „politički korektne“ intelektualne i umetničke elite. Ali i milijarderi: Mili Morati, supruga Masima Moratija, vlasnika fudbalskog kluba „Inter“ i naslednika italijanskog naftaškog carstva „Saras“ i Đorđo Gori, medijski magnat koji iz svog dvorca opasanog zidinama u elitnom delu Bergama sigurno ne vidi šta se dešava na gradskim periferijama gde migrantske bande već godinama terorišu domaći živalj.

Svaki pokušaj autora ovoga teksta da dobije odgovor na pitanje protiv kakvog se fašizma ovde protestuje kada niko iz nove vlade ne nosi crne košulje, metalne palice i flašice sa ricinusovim uljem za obračun sa neistomišljenicima izazivao je podozrive poglede i umesto konkretnih  odgovora nonšalantno odmahivanje rukom i komentare: „Ako vama nije jasno, onda ste njihovi“.

Ukratko, atmosfera je bila slična kao i pre godinu dana kada se u opštoj euforiji povodom milanskog mitinga za prihvat novih migranata „medijski zaboravilo“ da je upravo levičarska elita koja je pozivala građane na humanost i klicala Welcome refugees odbila da u toskanskom gradiću Kapalbiju, gde većina njih poseduje luksuzne letnjikovce, prihvati obaveznu kvotu od pedest migranta zbog, kako stoji u zvaničnom obrazloženju – „narušavanja gradske renesansne estetike i potrebnog mira za odmor povremenih stanovnika“. Dakle, poruka plebsu je bila i ostala jasna: na hiljade migranta može svakog dana da nekontrolisano pristiže na italijanske periferije u koje gospoda ionako ne zalazi. I, samim tim ni ne brine što će one postati još više degradirane i nesigurne za život sirotinje koju ionako niko ništa ne pita i od koje se jedino očekuje da ćuti i trpi.

SOROŠEV DESANT Kada je u najvećoj tajnosti 3.juna stigao u Trento milijarder i čuveni filantrop DŽordž Soroš se sigurno nije obradovao kada je ugledao transparente koji su ga dočekali na gradskom trgu i preteće poruke: „Italija vraća svoj suverenitet, Soroše nisi dobrodošao!“

„Vrlo sam zabrinut zbog ruskog uticaja u Italiji. Ne znam da li je Moskva finansirala Ligu, ali bi italijanska javnost trebala da zna da li je Salvini na Putinovom platnom spisku“ zagrmeo je uprkos poznim godinama Soroš sa bine lokalnog Teatra gde je kao počasni gost pozvan da učestvuje na Festivalu ekonomije. Salvini je demantovao Soroševe reči i dodao: „Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me je što jedan beskrupulozni špekulant kakav je gospodin Soroš dolazi po pozivu u Italiju da nas provocira.“ U Salvinijevu odbranu stala je i ekstremno desničarska Kaza Paund: „Došao je kraj Soroševim subverzivnim aktivnostim – invaziji migranata, uništavanju porodice i diktaturi finasijsko-bankarskih krugova čiji je on glasnogovornik.“

Međutim, dok je Soroš u svečanoj pozorišnoj dvorani razgovarao sa gospodom sa specijalnim pozivnicama trg na kojem se sa megaekrana mogao direktno pratiti ceo hepening bio je sablasno prazan.

Za kraj, navedimo i važnu činjenicu: od 7. do 10. juna godišnji sastanak kontroverzne grupe Bilderberg održaće se u Torinu. I, gle čuda, glavna tema ovog misterioznog skupa biće upravo Opasnost od širenja italijanskog virusa populizma.     

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *