Izlog knjige

Piter Hobs
U VOĆNJAKU, LASTAVICE
„Agora“, Zrenjanin

Pred čitaocem je uzbudljivo svedočanstvo o neiskvarenoj, nevinoj, istočnjački fatalističkoj odanosti pravdi i bezuslovnoj posvećenosti ljubavi, u kojem se već pri prvom čitanju prepoznaje upečatljiv paralelizam sa orijentalnim ambijentom dočaranim u romanu Tvrđava Meše Selimovića.

Ova (is)povest ispisana je u formi dnevnika upućenog voljenoj osobi, devojci po imenu Saba, koju je pripovedač tek nakratko upoznao kao dečak. Zbog nesmotrenog detinjeg sukoba sa njenim ocem, uticajnim političarom, ubrzo će uslediti njegov hod po mukama. Dvadesetdevetogodišnji protagonista i narator ove pripovesti vraća se u rodno selo nakon što je u zatvoru, u uslovima teške torture, proveo petnaest godina. Fizički slomljen, on se postepeno oporavlja pod brižnim okom dobročinitelja Abasa, a motivaciju za opstanak nalazi u neumanjenoj sposobnosti za ljubav, te u sposobnosti za saživljavanje sa svetom prirode.        

Dragoljub Jovanović
EKONOMSKE I DRUŠTVENE POSLEDICE RATA U SRBIJI
„Službeni glasnik“, Beograd

Studija Dragoljuba Jovanovića, napisana i izvorno objavljena na francuskom jeziku 1930. godine, kao deo obimne zbirke pod naslovom Ekonomska i društvena istorija Svetskog rata Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, jedini je naslov iz „Srpske serije“ u toj ediciji koja obuhvata 230 radova publikovanih od 1919. do 1940. Zahvaljujući potomcima Dragoljuba Jovanovića, posle gotovo devet decenija predstavljamo tu studiju u prevodu Vladimira Pavlovića.

„Ja ne znam hoće li ovome doći kraj! Ovo što se dešava prelazi svaku granicu, nadmaša plamenu maštu jednoga Jovana, koji je spremao knjigu sedam pečata za čovečanstvo bez vere, i raskošnu fantaziju jednoga Dantea, koji je podigao veličanstvenu i strašnu arhitekturu jednoga Pakla. Oni nisu sve rekli, oni su rekli malo, jer nisu živeli u naše vreme, jer ne žive danas. (…) Na sreću ili nesreću njihovu, ljudi imaju tu čarobnu moć da zaborave: oni zaborave sve“ (Dragoljub Jovanović, dnevničke beleške iz 1915. godine).               

Vladimir Prvulović
SRPSKI NACIONALNI INTERES
„Prometej“, Novi Sad

Knjiga detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju i daje najvažnije predloge za, prvi put, konačno saborno oblikovanje srpskog nacionalnog interesa, u teškim vremenima za srpsku naciju. Ovo delo bi trebalo da posluži kao osnova za sadržajnu, kompetentnu i dubinsku analizu i raspravu. O predlozima iz ove knjige treba diskutovati, sučeljavati mišljenja bez nadmetanja na srpskoj političkoj sceni. Prema rečima prof. dr Milomira Stepića, autor se potrudio da izloži osnovu za definisanje srpskog nacionalnog interesa. Kao njegove neizostavne elemente on izdvaja: političko konstituisanje i zaštitu srpskih zemalja i teritorija na kojima Srbi žive, opstanak i razvoj srpskog naroda, očuvanje srpskog jezika i kulture, reafirmaciju uloge Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja, korigovanje nekih loših svojstava srpskog mentaliteta, nepriznavanje tzv. kosovske nezavisnosti, referendumsko izjašnjavanje o pristupanju EU. U zaključnim napomenama srpski nacionalni identitet i interes posmatrani su u kontekstu recentnih (geo)političkih procesa na Balkanu, Evropi i svetu. Autor uspostavlja vezu srpske pozicije sa usponom novih sila, problemima EU, bregzitom, separatizmom Katalonije, činjenicom da pet zemalja EU nije priznalo tzv. kosovsku nezavisnost…    

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *