RT: Imamo puno vojnih opcija za Siriju – Tramp

Izvor: Vostok / RT

Američki predsednik Donald Tramp se susreo sa vojnim komandantima o mogućem “snažnom odgovoru” na navodne hemijske napade u Siriji. Vašington je spreman da deluje bez odobrenja UN-a, saopštila je izaslanik u UN Niki Hejlej ranije na sednici Saveta bezbednosti.

Na hemijski napad u Siriji “će se odgovoriti, odgovoriće se i to snažno”, rekao je Tramp novinarima.

“Ne možemo dozvoliti zlodela kao što smo svi bili svedoci. Ne možemo da dozvolimo da se to desi u našem svetu”, rekao je Tramp, “naročito ako smo zbog moći SAD u stanju to da zaustavimo”.

“Dobijao vrlo dobru jasnoću o tome ko je odgovoran za napad”, dodao je Tramp.

“Imamo puno vojnih opcija, i vrlo brzo ćemo vas obavestiti o tome.”

Ranije je američki izaslanik u UN Niki Hejli govorila o navodnom napadu u predgrađu Damaska – Dumi kao dokazanu činjenicu, a za to je okrivila Rusiju i “čudovište” Bašara Asada.

Međutim, u ponedeljak su ruske i sirijske trupe pregledale područje koje je očišćeno od militantnih snaga “Džaiš al Islama” i nisu našle nikakve tragove hemijskih agenasa. U lokalnoj bolnici nije bilo pacijenata sa bilo kojim znakom hemijskog trovanja.

“Sve ove činjenice pokazuju da u gradu Dumi nije korišćeno nikakvo hemijsko oružje, kako su tvrdili `Beli šlemovi` “, saopštio je Ruski centar za pomirenje u vezi sa kontroverznom grupom koja je među prvima saopštila o navodnom napadu.

Centar nazvan “Beli šlemovi” je izneo fotografije navodnog napada,  “još jednog komada lažnih vesti”.

Nijedna opcija nije isključena kao mogući odgovor SAD-a, saopštio je ministar odbrane SAD Džejms Matis.

Tramp je upotrebio oštre reči o navodnom hemijskom napadu, a Asada je nazvao “životinjom” i obećao da će platiti “veliku cenu” za navodnu upotrebu hemijskog oružja. Ovo njegove reči su skoro indentične kao pre godinu dana, kada su Sjedinjene Države pokrenule napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu nakon što su ekstremisti optužili Damask za hemijski napad u gradu Kan Šaikunu.

Jedan komentar

  1. Sve je jasno.Amerika hoce sukob.Njoj ni povodi ne trebaju ona ce ih sama izmisliti.Ovi su u prednosti biraju vreme i mesto napada.Nesto slicno kao i teroristi.Neznate sta ce ,kad ce i gde ce udariti.No dobro je da se isproba i Ruska spremnost na delu.Putin je na prekretnici.Ili ce pobediti,sad,ili ce preci u totalnu defanzivu.A sve se to i nas tice.Da li mozemo ili ne mozemo racunati na Rusku zastitu.Vrlo oipasan,rekao bi preloman trenutak za buducnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *