Izlog knjige

Svetlana Milovanović
SUDBINA NAJMLAĐEG SRPSKOG KAPLARA
Autorsko izdanje

Iako istoriju posmatramo kao „sled događaja oko kojih smo se napokon dogovorili“ (Napoleon Bonaparta), knjiga Svetlane Milovanović na direktan i indirektan način problemski postavlja „konačnost“ istorijskih događaja. Na prvom mestu zbog toga što dečak u vojničkoj uniformi pored neke šumadijske tarabe, na donedavno zaboravljenoj slici iz Velikog rata, nije dete koje se igra rata već simbol rata koji priča o Momčilu Gavriću (1906–1993), najmlađem vojniku Prvog svetskog rata. Pokušavajući da osvetli jedan život prekinut u odrastanju i nastavljen u vojničkim vrlinama i patnjama, Svetlana Milovanović je, u ovoj neobičnoj istoriografskoj pripovesti, pokrenula niz pitanja koja se i te kako tiču aktuelnog vremena i ključnih pitanja savremene civilizacije.

Karmen Domingo
GALA–DALI
„Laguna“, Beograd

Ovo je priča o Gali Dali, koja je u Evropu stigla iz carske Rusije, a bio ju je glas da jedino ona ume da izvuče ono najbolje iz muškaraca sa kojima je u vezi. Ta žena je oduvek imala muškarce – mnogo njih, različitih, u isto vreme, raznih godina i porekla, prijatelje svojih prijatelja, kao i neprijatelja, slikare, pisce, muškarce koji su hteli da postanu glumci, plemiće i pučane, bogate i siromašne – pred svojim nogama. Žena koja je znala da mora biti udata da bi očuvala svoj ekonomski status, bila ona verna ili neverna svom suprugu. Ovo je roman o ženi koja je najpre bila muza i supruga Pola Elijara, čuvenog nadrealističkog pesnika koji ju je obožavao. Kad ga je ostavila, nikad nije bio u stanju da se uistinu odvoji od nje.

Postala je ljubav života Salvadora Dalija, deceniju mlađeg od nje, jedina žena koja je najbriljantnijeg umetničkog genija spasla ludila i prerane smrti. Dali i Gala su junaci jedne od najosobenijih i najdugovečnijih ljubavnih priča u istoriji. Ovo je priča o njihovoj olujnoj vezi.        

Irving Stoun
GRČKO BLAGO
„Vulkan izdavaštvo“, Beograd

U Grčkoj svetlost nije nešto što dolazi spolja, što se posmatra. Ona curi kroz pore čovekovog tela i uma, dok ne postane sjajna snaga koja pulsira u ljudskoj tvrđavi. Grčko sunce probija se kroz svaki otvor i plamti u grudima, kao da kuca još jedno srce, šaljući kroz vene toplu krv života. Egipćani obožavaju sunce, a u Grcima sunce boravi.

Iako nije imao lako detinjstvo, Hajnrih Šliman je od najranije mladosti bio nesvakidašnje preduzimljiv, neumornog avanturističkog duha. Proputovao je pola sveta, obogatio se trgovinom i naučio mnoge jezike, nikad ne prestajući da sanja o tome da će jednog dana pronaći ostatke legendarne Troje, svedočanstvo da taj svet neustrašivih heroja nije samo plod mašte najvećeg epskog pesnika svih vremena. Još dok je bio dečak, svim srcem je verovao da je Agamemnon zaista poveo rat zbog lepe Jelene i da su se Hektor i Ahil borili pod zidinama grada koji je zauvek nestao u plamenu. Vođen magijom Homerovih stihova, Šliman je početkom 1868. godine došao u Grčku i započeo niz uspešnih iskopavanja. U tom veličanstvenom poduhvatu nije bio usamljen: uz njega je bila Sofija, njegova ljubav i podrška, odana žena koja je zajedno s njim živela njegov san.       

Đorđe D. Sibinović
NIZVODNO
„Agora“, Zrenjanin

Bliska prošlost na području nekadašnje Jugoslavije obeležena lomovima, artikulisanjem društveno-ideoloških protivstavova, kao i naglim rezovima u međuljudskim odnosima i položaju pojedinca u borbi za sopstveni opstanak, na jedan sasvim savremen i provokativan način ponovo je oživljena u knjizi Nizvodno, romanesknoj porodičnoj hronici koja u vrtlogu vremena, kroz više generacija, prati sudbine tri porodice – Cerovića, Grujića i Mandića.

Život Stevana Cerovića obeležava mučno traganje za korenima, za utemeljenjem i suštinom u jednom konfuznom vremenu i prostoru između sopstvenih htenja i vernosti nasleđenoj i stečenoj ideologiji. Isprepletane sudbine članova porodica Cerović, Grujić i Mandić, neharmonični porodični odnosi i ideološki protivstavovi koji ostavljaju trajne posledice na sudbine svih junaka ove priče, oblikuju zamršenu slagalicu života koja, ne slučajno, podseća na savremene Korene Dobrice Ćosića i Prokletu avliju Ive Andrića.

Roman Nizvodno tako postaje još jedno autentično preispitivanje činjenica istorije, ali istovremeno i fundamentalnih ontoloških, egzistencijalnih i najintimnijih ljudskih drama koje su u velikoj meri uslovljene upravo surovom rukom prošlosti. U ovoj knjizi narativni pasaži usmeravaju se na 20. vek u celosti – od Prvog i Drugog svetskog rata, ka utemeljenju komunizma, samoupravnog socijalizma, do studentskih demonstracija1968. i svih predstojećih događaja, pa sve do 1993. godine, do smrti jedne od junakinja romana kojom se i ova kompleksna priča završava.               

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *