Rušenje kuće seksa, laži i prevara

Aktuelni skandali slavnog filmskog i televizijskog producenta Harvija Vajnstina, koji je trideset godina zloupotrebljavao položaj seksualno ucenjujući glumice, i glumca Kevina Spejsija, koji je označen kao pedofil pošto je svojevremeno nasrnuo na četrnaestogodišnjeg kolegu, ne samo da podižu tenziju u medijima i zabavnoj industriji već ugrožavaju i najosnovnija načela pravne države pred kojom su sada izuzetno teške najpre principijelne i etičke, a onda i pravne odluke

Ako je bilo onih koji su sumnjali u priče stare decenijama o tome kako se zaista dobijaju poslovi u Holivudu, posle nedavno pokrenute lavine skandala na ovu temu više, navodno, nikada neće biti sumnje niti će išta više biti kao pre. Reč je o na prvi pogled neverovatnoj priči o pokvarenosti, izopačenosti i bezobraznoj zloupotrebi položaja jednog od najmoćnijih holivudskih producenata Harvija Vajnstina, koga je nekoliko glumica optužilo za seksualna iskorišćavanja i ucenjivanja prilikom pregovaranja o radu na filmovima iz njegove produkcije. Ovaj Jevrej iz njujorškog Kvinsa je sa svojim bratom Bobom tri i po decenije uspešno prisutan u holivudskoj filmskoj industriji prvo kroz čuvenu nezavisnu kompaniju „Miramaks“, a poslednjih petnaestak godina kao suvlasnik sa bratom producentske firme „Vajnstin kompani“. Tokom izuzetno uspešne karijere Vajnstin je producirao više od trista filmskih i televizijskih ostvarenja. U filmskom ogranku njegove kompanije našlo se mnoštvo naslova koji su stekli internacionalnu slavu, ostvarili veliku zaradu i osvojili najprestižnije nagrade. Čitav opus, recimo, Kventina Tarantina nastao je u okrilju ove kompanije. U stvari, u najkraćem, gotovo da nema značajnog autora ili glumačke zvezde koja se makar jednom nije našla na istom poslu sa Vajnstinovima. Tim pre su devastirajuće vesti o neprimerenom ponašanju Harvija Vajnstina teže i neverovatnije. Svakako kada je reč o posledicama potencijalno izuzetno potentne. Pomenuto razotkrivanje Harvijeve pohotne, dekadentne i izopačene prirode neće samo rezultirati krajem njegove karijere već će potencijalno skandal po sistemu domina razliti i na druge strane sa nesagledivim posledicama po sve učesnike američke zabavne industrije. Ali ne samo nje! Pošto je moćni i bogati Vajnstin imao veze sa Demokratskom strankom, njegov je skandal sada zapretio ugledu ove partije, posebno Obamine porodice koju je otvoreno podržavao, uključujući i stažiranje Obamine ćerke u njegovoj kompaniji. Demokratska stranka se, doduše, makar zvanično, ogradila od Vajnstina objavivši saopštenje u kome stoji da žestoko osuđuju i njega i sve druge koji zloupotrebljavaju položaj iz seksualnih poriva, pa su čak donirali novac dobrotvornim organizacijama za podsticaj ženama da se uključe u aktivan politički život. Napadnuta je i porodica Klinton budući da je Vajnstin bio blizak i sa njima, i to jednako sa Bilom i Hilari.

[restrict]

Glumice odlučile da progovore Razotkrivanje Harvijevih skandala počelo je jesenas kada su ga za seksualno zlostavljanje i krajnje neprijatno zloupotrebljavanje položaja zarad seksualnih „usluga“ optužile glumice Ešli Džad i Rouz Makgauan kojima su se odmah pridružile i brojne druge dame svih uzrasta. Vrhunac podrške je sada čuveno veče dodele Zlatnog globusa koje je prošlo u protestnoj crnini svih prisutnih aktera s obe strane kamere. Ispada da se pohotni Harvi nije libio da po hotelskim sobama „ugovara“ poslove sa glumicama skoro svih generacija. Na pojavu ovih vesti reagovale su saopštenjima najveće holivudske zvezde, takođe njegove saradnice u nekom delu rada ovog mogula. Najjače je odjeknuo glas najslavnije među njima, čuvene Meril Strip, koja je tvrdila da je šokirana i strašno razočarana ponašanjem ovog inače u svom poslu izuzetnog profesionalca, cenjenog i poštovanog zbog brojnih uspeha filmova čiji je nastanak omogućio svojim delovanjem i novcem. Meril je izjavila kako nije tačno da su svi znali za njegove skandale i bezobrazno ucenjivanje glumica. Ona tvrdi da nije čula za njegove notorne „poslovne sastanke“ po hotelskim sobama i drugim mestima što sada otkrivaju glumice koje je ucenjivao ne bi li im dao posao u zamenu za seksualne usluge. Ona ističe vrhunsku profesionalnu saradnju s njim koja se zasnivala na napornom i predanom radu i međusobno uvažavanom odnosu.

Ni izbliza nisu svi bili tako umereni u osudi bestidnog i pohotnog producenta. Njegove najveće zvezde, od kojih su mnoge te veličine dosegle upravo u filmovima iz produkcije njegove kompanije, kao Kejt Vinslet, recimo, ili Bet Midler, Džesika Čestejn, Džulijane Mur, Džudi Denč i bar još nekoliko desetina drugih, po razlivanju skandala do tabloida i društvenih mreža i to do najsitnijih groznih detalja, stalo je na stranu „ugroženih žena od strane muškog predatorskog biznisa“ i to ne birajući reči i njihovu oštrinu. Harvi Vajnstin je toliko teško podneo ovaj skandal da je navodno pokušao i da se ubije. Još su gora bila njegova objašnjavanja i pravdanja od kojih je, doduše, verovatno po instrukcijama odbrambenog kadra sastavljenog od najčuvenijih savetnika, „spin doktora“ i advokata (protiv njega je pokrenuto i nekoliko krivičnih prijava), naprosto zanemeo.

 

Istorijski značajan skandal Širenje njegove afere preko društvenih mreža mu je i omogućilo lagodno ćutanje pošto se skandal vrlo brzo preneo i na druge slavne aktere. Najpre na čuvenog glumca Kevina Spejsija, koji je poslednjih nedelja pod pravom kanonadom osuda, kritika i žestokih napada kada se u javnosti oglasio izvesni mlađi glumac Entoni Rap izjavivši kako ga je Spejsi seksualno uznemiravao kada je imao samo četrnaest godina! Slavni glumac, za koga je u stilu javne tajne bilo poznato da je homoseksualac, ovom Rapovom izjavom postao je i pedofil. U strahu da mu ne zalepe takvu etiketu koja je, barem za sada i barem deklarativno, i krivično kažnjiva, Kevin je dao patetično saopštenje za javnost u kome je obznanio kako će život nastaviti kao „gej muškarac“, čime je iritirao čitavu gej zajednicu stavivši je u isti kontekst sa sobom, odnosno opasno izjednačivši seksualno opredeljenje sa pedofilijom! I povodom Vajnstina, sklonog seksualnom iživljavanju nad ženama i gej Spejsija, međutim, daleko je važnije kako će reagovati pravosudni aparat. I dok Vajnstin trpi deklarativni odijum kolega, ali i svog brata koji ga je izbacio iz sopstvene firme, a Spejsi dobija tretman nepoželjene osobe za bilo kakvu saradnju (mada, vest da je obustavljeno snimanje poslednje sezone serije u kojoj godinama doživljava veliki uspeh, „Kuća od karata“, ipak nije tačna), pravosudni organi još uvek ne daju nikakve izjave o njihovim slučajevima. Komentari na društvenim mrežama, međutim, najavljuju dalje razotkrivanje moćnika koji su zarad ličnih interesa ucenjivali svoje saradnike, tako da će se iz sveta šou-biznisa ovaj skandal najverovatnije preneti i u druge sfere javnog i poslovnog života. Najpre bi to moralo da se dogodi kada je reč o političkim bivšim, ali i nekim aktuelnim moćnicima koji su na isti način kao i Vajnstin zadovoljavali svoje seksualne potrebe. Otud je ovaj skandal koji se sada kao plavni talas razliva na sve strane izuzetno, čak, možda, i istorijski značajan. Deluje i to prvi put da neće moći da bude zataškan i da će njegovi akteri morati da budu kažnjeni. Ako se, međutim, ponovi uspešno zataškavanje, kao u slučaju Klintonovih, kada je Hilari ugušila priču o muževljevom predsedničkom iskorišćavanju saradnica, a potom i sopstvenog – uhvaćena je u poslovnoj vezi sa notornim pedofilom Džefrijem Epstinom, koji je čak bio finansijer njihove porodice – trulež sveta u kome su moguće takve malverzacije zapretiće opstanku ono malo civilizacijskih načela koja se još uvek poštuju omogućavajući makar provizorijum vladavine moralno ispravne pravne države.    

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *