Dominacija SAD postaje istorija – Zigmar

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabriel kaže da se svetski poredak menja i da uloga SAD kao vodećeg svetskog lidera nestaje pod administracijom Trampa. Rekao je da je Berlinu potrebno da aktivnije brani svoje interese, čak i ako to znači suprotstavljanje Vašingtonu.

Govoreći na spoljnopolitičkom forumu u Berlinu u utorak, Zigmar Gabriel je rekao: “Globalna dominacija Sjedinjenih Država polako postaje istorija”.

On je napomenuo da je “povlačenje Sjedinjenih Država pod Donaldom Tramom iz njihove pouzdane uloge kao garanta zapadnog multilateralizma ubrzava promenu svetskog poretka s trenutnim posledicama za nemačke i evropske interese”.

“Nemačka više ne može jednostavno reagovati na politiku SAD, već mora uspostaviti svoj vlastiti položaj … Čak i nakon što Tramp napusti Belu kuću, odnosi sa SAD nikada više neće biti isti”, navodi Gabriel.

Gabriel je optužio SAD da “više ne gledaju na svet kao globalnu zajednicu, već kao na borbu u kojoj svako mora da traži svoju prednost”. Međutim, on je napomenuo da Evropa mora da istupi i da strožije definiše svoje interese kako bi postala glavni globalni igrač.

“Kako su se SAD povukle sa međunarodne scene, niko se nije okrenuo Evropskoj uniji”, rekao je Gabriel. On je ustvrdio da EU više ne stoji iza određenih vrednosti i optužio članove EU da je tretiraju “kao da imaju drugu u džepu”.

“Moramo da definišemo naše vlastite pozicije i, ako je potrebno, nacrtamo crvene linije, koje bi bile zasnovane na našim sopstvenim interesima”, rekao je Gabriel.

Gabrijel je rekao da, iako će SAD ostati najbliži saveznici Evrope, razlike sa Vašingtonom moraju biti rešene striktno. On se osvrnuo na kontroverzne poteze Vašingtona, uključujući sankcije prema Rusiji, koje ugrožavaju evropske energetske kompanije, kao i povećavani rizik od rata ako se sruši iranski nuklearni sporazum, koji je Tramp označio kao “najgori dogovor o kojem je ikad pregovarano”.

Takođe je primetio mogućnost sukoba na Bliskom Istoku ako Tramp prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

“Danas je ovaj svet postao mnogo neprijatniji i dugo, nakon što shvatimo, čak i sa velikim ekonomskim prosperitetom, nema komfornog mesta u međunarodnoj politici za nas, ni za nas Nemce, ni za nas evropljane”, rekao je Gabriel.

On je takođe rekao da vidi Nemačku i Francusku kao dve pokretačke snage u Evropi. Dodao je da bi voleo da vidi da su Francuzi “postali malo više Nemci” u finansijskim pitanjima, a Nemačka “postala malo više Francuska u pitanjima bezbednosti”.

Gabrijelovi komentari su slični onima što ih je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila ranije ove godine.

“Mi Evropljani moramo stvarno staviti svoju sudbinu u svoje ruke, naravno u prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama, u prijateljstvu sa Velikom Britanijom, gde god je to moguće, u dobrim susedskim odnosima, takođe sa Rusijom i drugim zemljama – ali moramo znati da moramo da se borimo za našu budućnost i svoju sudbinu kao evropljani”, rekla je ona nakon samita G7 u maju.

Izvor: Vostok / RT

Jedan komentar

  1. prosveta 26

    Uz Božiju pomoć Evropa će se ” otkačiti” od” kauboja”, nije mi namera da vređam kauboje, te da gleda svoje interese na dobrobit svih nas na ovim meridijanima.

    10

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *