Da li će i Tuđman “ući” u zločinački poduhvat?

Ako Hag u slučaju “Prlić” potvrdi navode prvostepene presude, to bi značilo da je Franjo Tuđman organizovao zajedinčki zločinački poduhvat, kaže Toma Fila.

U izjavi za Tanjug Fila je ukazao da bi stav Žalbenog veća da je tadašnji predsednik Hrvatske bio organizator UZP za Hrvatsku značilo svojevresno otrežnjenje, a da su za Srbiju u ovom slučaju interesantne dve stvari.

“Prva je da li će opstati navodi iz prvostepene presude da su Hrvati u odnosu na muslimane u BIH imali zajednički zločinački poduhvat koji je jedino ovde primenjen i da li će, ako to bude potvrđeno, biti spomenut i Franjo Tuđman”, naveo je Fila uz opasku da je visina kazni koje će biti izrečene manje bitna. 
“To bi imalo za posledicu otrežnjenje u Hrvatskoj, u kojoj hvale Tribunal od kada su oslobođeni (Ante) Gotovina i ostali. U ovom slučaju trebalo bi da nastave i dalje da ga hvale i da prihvate da je Tuđman organizator zajedinčkog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminaciju muslimana sa teritorije BIH”, naglasio je Fila. 

On je ukazao da Tribunal iako potvrdi presudu neće utvrditi da je jedna država izvršila agresiju na drugu suverenu državu, jer Haški tribunal uvek insistira na individualizaciji presude, ali da može da utvrdi da je Tuđman to organizovao. 

Prema mišljenju advokata Novaka Lukića u slučaju da se potvrdi prvostepena presuda, to bi bila jedina presuda u kojoj je, kako je naveo, utvrđena agresija jedne države na drugu suverenu državu koja je bila međunarodno priznata”. 

“Jugoslavija je učestvovala u oružanom sukobu, ali ni u jednoj presudi nije utvrđeno da je učestvovala kao agresor, kao vojska”, rekao je Lukić ya RTV Vojvodina i napomenuo da ta odluka može da bude “veliki zemljotres” za muslimane – bošnjake i Hrvate u BIH. 

On je podsetio da je Hrvatska u više navrata pokušala da se uključi u taj predmet pred Tribunalom, prvo kao amicus curia, jer ima pravni interes da se ospori nalaz suda o zajedničkom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Tuđanom i strvanju velike Hrvatske, ali da joj tribunal to nije dozvolio. 
Prvostepenom presudom iz 2013. godine Haški tribunal je osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsednika vlade “Herceg Bosne” Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića osudio je na po 20 godina zatvora, Valentina Ćorića na 16, dok je Berislavu Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

2 komentara

  1. Onog momenta, kada je ”Zapadna međunarodna zajednica” priznala Hrvatsku
    secesiju, tada je dat ”vetar u leđa” ovom i mnogim drugim zločinačkim poduhvatima,
    poput ”Bljeska”, ”Oluje”…

    Dragan Slavnić

  2. Bas boli briga Hrvatsku gdje ce postaviti Tudjmana Bljesak je uradio ono najgore nad Srpskim
    narodu. Zapad i dalje se pravi lud, slijepa i nem, i dalje se pravi pritisak na to malo Srpskog naroda
    što je ostalo..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *