Да ли ће и Tуђман “ући” у злочиначки подухват?

Ако Хаг у случају “Прлић” потврди наводе првостепене пресуде, то би значило да је Фрањо Туђман организовао зајединчки злочиначки подухват, каже Тома Фила.

У изјави за Танјуг Фила је указао да би став Жалбеног већа да је тадашњи председник Хрватске био организатор УЗП за Хрватску значило својевресно отрежњење, а да су за Србију у овом случају интересантне две ствари.

“Прва је да ли ће опстати наводи из првостепене пресуде да су Хрвати у односу на муслимане у БИХ имали заједнички злочиначки подухват који је једино овде примењен и да ли ће, ако то буде потврђено, бити споменут и Фрањо Туђман”, навео је Фила уз опаску да је висина казни које ће бити изречене мање битна. 
“То би имало за последицу отрежњење у Хрватској, у којој хвале Трибунал од када су ослобођени (Анте) Готовина и остали. У овом случају требало би да наставе и даље да га хвале и да прихвате да је Туђман организатор зајединчког злочиначког подухвата који је имао за циљ елиминацију муслимана са територије БИХ”, нагласио је Фила. 

Он је указао да Трибунал иако потврди пресуду неће утврдити да је једна држава извршила агресију на другу суверену државу, јер Хашки трибунал увек инсистира на индивидуализацији пресуде, али да може да утврди да је Туђман то организовао. 

Према мишљењу адвоката Новака Лукића у случају да се потврди првостепена пресуда, то би била једина пресуда у којој је, како је навео, утврђена агресија једне државе на другу суверену државу која је била међународно призната”. 

“Југославија је учествовала у оружаном сукобу, али ни у једној пресуди није утврђено да је учествовала као агресор, као војска”, рекао је Лукић yа РТВ Војводина и напоменуо да та одлука може да буде “велики земљотрес” за муслимане – бошњаке и Хрвате у БИХ. 

Он је подсетио да је Хрватска у више наврата покушала да се укључи у тај предмет пред Трибуналом, прво као амицус цуриа, јер има правни интерес да се оспори налаз суда о заједничком злочиначком подухвату на челу са Туђаном и стрвању велике Хрватске, али да јој трибунал то није дозволио. 
Првостепеном пресудом из 2013. године Хашки трибунал је осудио на 25 година затвора бившег председника владе “Херцег Босне” Јадранка Прлића, Бруна Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића осудио је на по 20 година затвора, Валентина Ћорића на 16, док је Бериславу Пушићу изречена казна од 10 година затвора.

2 коментара

  1. Драган

    Оног момента, када је ”Западна међународна заједница” признала Хрватску
    сецесију, тада је дат ”ветар у леђа” овом и многим другим злочиначким подухватима,
    попут ”Бљеска”, ”Олује”…

    Драган Славнић

  2. Bas boli briga Hrvatsku gdje ce postaviti Tudjmana Bljesak je uradio ono najgore nad Srpskim
    narodu. Zapad i dalje se pravi lud, slijepa i nem, i dalje se pravi pritisak na to malo Srpskog naroda
    što je ostalo..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *