НИС у развој запослених уложио 290 милиона динара

Наша енергетска компанија све већу пажњу посвећује развоју талената и улагању у своје запослене

Колико је добра ХР политика важна за успех једне компаније? Да ли је профил запослених важан за успех радне организације? Колико су испреплетани интереси корпорација са личним жељама и циљевима стручног кадра?

У Србији компаније почињу све више да посвећују пажње развоју својих запослених, а један од пионира је компанија НИС. НИС је на ранг листи Инфостуда рангиран као други најпожељнији послодавац у нашој земљи, а Владан Буха, директор Сектора за тренинг и развој НИС-а је у интервјуу за магазин „Controlling“ изнео занимљиве податке о саврeменој ХР пракси, како глобално, тако и у компанији НИС.

У интервјуу се наводи да је независно истраживање показало да је НИС један од најпожељнијих послодавца у Србији, управо захваљујући  великој пажњи коју ова компанија посвећује привлачењу и селекцији најбољих кандидата, а затим и њиховом задржавању у компанији. Како би боље разумео вредности и мотивацију младих, НИС је у сарадњи са Центром за развој каријере спровео низ радионица у ректорату Универзитета у Београду на тему Управљање каријером, а с друге стране објаснили су младима како у стварности изгледа градити каријеру у мултинационалним корпорацијама.  Са намером да младе и талентоване стручњаке упозна са компанијом,  НИС  је увео програм „Студентска пракса“ намењен студентима завршних година основних и мастер студија, као и програм „НИС шанса“, који подразумева запошљавање младих са завршеним факултетом и без радног искуства, кроз који је у компанији запослено готово 700 младих стручњака.

„Резултати, вештине и процена потенцијала запосленог су основни параметри на основу којих се одређују таленти на које компанија највише рачуна у будућности. Компаније периодично реализују процес процене компетенција и резултата запослених, на основу чега се гради “талент поол” за кључне позиције, обезбеђује структуиран феедбацк сваком запосленом и дефинишу даље развојне активности. Наравно, јако су важне и неке теже мерљиве категорије, као сто су страст и мотивација, а које утичу на генерисање нових идеја и спремност за преузимање комплексних улога. За континуитет пословања неопходан је константан прилив талената који обезбеђују да компанија  остварује изванредне резултате“, изјавио је Владан Буха.

Закључено је да НИС, креирањем амбијента у којем запослени могу да остваре свој пун потенцијал, као и кроз систем континуираног развоја и материјалног и нематеријалног наградјивања, створио праву платформу за усавршавање И напредак запослених. У току прошле године НИС је у развој запослених и сарадњу са домаћим и иностраним образовним и професионалним институцијама инвестирао више од 290 милиона динара и одржано је више од 2.000 обука.

Данашњи тренд у развоју запослених је комбинација различитих методологија учења (Blended Learning Approach). „У пракси, запосленима се омогућава развој кроз радионице, он лине обуке, ин цласс обуке, бизнис симулације, пословне академије, ротације, као И кроз програме менторства и коучинга. На овај начин развојне активности дају значајно боље резултате, а уједно су и прилагођене стварним потребама запослених.“ – каже Владан Буха.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *