Vlada na ringišpilu

Hoće li Vlada Hrvatske uspeti da siđe sa nemile „Agrokor vrteške“ i opstane potkrepljena predstavnicima manjina, ili će ipak morati na nove vanredne izbore

Piše Slobodan Ikonić

Prva velika žrtva „slučaja Agrokor“ biće, izgleda, hrvatska vlada, a brzina kojom se tamošnja politička kriza rasplamsala iznenadila je samo neupućene.

DRAMATIČNA SEDNICA Premijer Andrej Plenković je na sednici vlade prošlog četvrtka, koju hrvatski mediji opisuju kao veoma dramatičnu, razrešio dužnosti ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju i ministra zaštite okoline i energije Slavena Dobrovića, sve članove liste „Most“, zbog njihovog glasanja za smenu ministra finansija Zdravka Marića, inače nekadašnjeg izvršnog direktora „Agrokora“. Sve na radost opozicije, koja je odmah zatražila vanredne izbore.

Na poniženje koje im je priredio Plenković, „Most“ je odgovorio napuštanjem vladajuće koalicije. Lider te partije Božo Petrov, koji je i predsednik Sabora, prozvao je Plenkovića da dokaže da i dalje ima većinu u Saboru. „Plenković i (ministar finansija Zdravko) Marić štite kriminal u ’Agrokoru’. Nećemo se igrati kao što se HDZ igrao prošle godine da se izbegne opoziv (Tomislava) Karamarka. Glasaćemo o Mariću“, rekao je Petrov.

Ubrzo je usledio zahtev za glasanje o nepoverenju Petrovu, potpisan od strane 79 poslanika HDZ-a i dela opozicije, što bi bilo dovoljno za izglasavanje nepoverenja. Međutim, Petrov je, kao predsednik parlamenta, prvo najavio raspravu o predlogu za izglasavanje opoziva aktuelnom ministru finansija Zdravku Mariću, koji je ranije inicirala Socijaldemokratska partija (SDP), a odmah zatim da se izjasni o opozivu predsednika Sabora. „Budući da je politička kriza izazvana smenom trojice ’Mostovih’ ministara, vlada treba da pokaže da ima poverenje, a pokazaće ga prvi put kad se bude glasalo o ministru finansija Zdravku Mariću. Ako vlada bude imala 76 glasova (za Marićev opstanak), prva sledeća tačka je rasprava o mom opozivu“, obrazložio je Petrov svoj stav.

HDZ-ova VEĆINA „Željko Rajner iz HDZ-a rekao je kako u ovom trenutku nije ni važno ima li HDZ većinu. Time je praktično jedan od vodećih ljudi HDZ-a javnosti dao do znanja kako HDZ nema većinu u Saboru. Jer da ima, logično je da bi tako rekao“, piše portal indeks.hr i ističe da premijer Andrej Plenković ne izlazi iz sale u kojoj je Klub HDZ i „pokušava sačuvati vlastitu guzicu u fotelji u Banskim dvorima“.

I dok Davor Bernardić, lider najveće opozicione stranke SDP, kaže da oni ne žele da podrže nijednu zavađenu stranu i da je Plenković sa zaštitom sukoba interesa u slučaju ministra finansija, bivšeg izvršnog direktora u „Agrokoru“, kriminala u tom koncernu i smenom trojice ministara iz „Mosta“ „celu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti“, podrška je stigla sa nenadane strane.

Prema rečima predsednika Srpskog narodnog veća i predsednika Glavne skupštine Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, hrvatska vlada nije pala već je odluka premijera Plenkovića da razreši „Mostove“ ministre izazvala njenu duboku krizu, a predstavnici srpske manjine u Saboru spremni su da učestvuju u formiranju nove saborske većine.

Stav SDSS-a glasi: „Ukoliko je moguće sačuvati stabilnost vlade, a prema sadašnjim pokazateljima to je moguće, SDSS će sudelovati u stabiliziranju vlade i u formiranju nove saborske većine“, rekao je Pupovac za „Sputnjik“.

Na vanrednim parlamentarnim izborima septembra prošle godine HDZ je s koalicionim partnerima osvojio 61 od ukupno 151 poslaničkog mesta u Saboru. Analitičari smatraju da, posle promena u poslaničkim klubovima, Plenković može da računa na 56 do 58 poslanika HDZ-a bez koalicionih partnera.

Za vladu je potrebna podrška najmanje 76 poslanika, a u medijima se ocenjuje da bi Plenković uz pomoć nekoliko manjih stranaka i predstavnika manjina mogao da obezbedi krhku većinu, ali pitanje je koliko će takva vlada trajati.              

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *