Влада на рингишпилу

Хоће ли Влада Хрватске успети да сиђе са немиле „Агрокор вртешке“ и опстане поткрепљена представницима мањина, или ће ипак морати на нове ванредне изборе

Пише Слободан Иконић

Прва велика жртва „случаја Агрокор“ биће, изгледа, хрватска влада, а брзина којом се тамошња политичка криза распламсала изненадила је само неупућене.

ДРАМАТИЧНА СЕДНИЦА Премијер Андреј Пленковић је на седници владе прошлог четвртка, коју хрватски медији описују као веома драматичну, разрешио дужности министра унутарњих послова Влаху Орепића, министра правосуђа Анту Шпрљу и министра заштите околине и енергије Славена Добровића, све чланове листе „Мост“, због њиховог гласања за смену министра финансија Здравка Марића, иначе некадашњег извршног директора „Агрокора“. Све на радост опозиције, која је одмах затражила ванредне изборе.

На понижење које им је приредио Пленковић, „Мост“ је одговорио напуштањем владајуће коалиције. Лидер те партије Божо Петров, који је и председник Сабора, прозвао је Пленковића да докаже да и даље има већину у Сабору. „Пленковић и (министар финансија Здравко) Марић штите криминал у ’Агрокору’. Нећемо се играти као што се ХДЗ играо прошле године да се избегне опозив (Томислава) Карамарка. Гласаћемо о Марићу“, рекао је Петров.

Убрзо је уследио захтев за гласање о неповерењу Петрову, потписан од стране 79 посланика ХДЗ-а и дела опозиције, што би било довољно за изгласавање неповерења. Међутим, Петров је, као председник парламента, прво најавио расправу о предлогу за изгласавање опозива актуелном министру финансија Здравку Марићу, који је раније иницирала Социјалдемократска партија (СДП), а одмах затим да се изјасни о опозиву председника Сабора. „Будући да је политичка криза изазвана сменом тројице ’Мостових’ министара, влада треба да покаже да има поверење, а показаће га први пут кад се буде гласало о министру финансија Здравку Марићу. Ако влада буде имала 76 гласова (за Марићев опстанак), прва следећа тачка је расправа о мом опозиву“, образложио је Петров свој став.

ХДЗ-ова ВЕЋИНА „Жељко Рајнер из ХДЗ-а рекао је како у овом тренутку није ни важно има ли ХДЗ већину. Тиме је практично један од водећих људи ХДЗ-а јавности дао до знања како ХДЗ нема већину у Сабору. Јер да има, логично је да би тако рекао“, пише портал индекс.хр и истиче да премијер Андреј Пленковић не излази из сале у којој је Клуб ХДЗ и „покушава сачувати властиту гузицу у фотељи у Банским дворима“.

И док Давор Бернардић, лидер највеће опозиционе странке СДП, каже да они не желе да подрже ниједну завађену страну и да је Пленковић са заштитом сукоба интереса у случају министра финансија, бившег извршног директора у „Агрокору“, криминала у том концерну и сменом тројице министара из „Моста“ „целу Хрватску довео у ситуацију велике политичке нестабилности“, подршка је стигла са ненадане стране.

Према речима председника Српског народног већа и председника Главне скупштине Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца, хрватска влада није пала већ је одлука премијера Пленковића да разреши „Мостове“ министре изазвала њену дубоку кризу, а представници српске мањине у Сабору спремни су да учествују у формирању нове саборске већине.

Став СДСС-а гласи: „Уколико је могуће сачувати стабилност владе, а према садашњим показатељима то је могуће, СДСС ће суделовати у стабилизирању владе и у формирању нове саборске већине“, рекао је Пуповац за „Спутњик“.

На ванредним парламентарним изборима септембра прошле године ХДЗ је с коалиционим партнерима освојио 61 од укупно 151 посланичког места у Сабору. Аналитичари сматрају да, после промена у посланичким клубовима, Пленковић може да рачуна на 56 до 58 посланика ХДЗ-а без коалиционих партнера.

За владу је потребна подршка најмање 76 посланика, а у медијима се оцењује да би Пленковић уз помоћ неколико мањих странака и представника мањина могао да обезбеди крхку већину, али питање је колико ће таква влада трајати.              

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *