SAD krstarećim raketama napale sirijsku vojnu bazu

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine „tomahavk” raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Sirije. Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa. Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa „programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila”, preneo je AFP. Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu. Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji. Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

„Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično”, rekao je sinoć Tramp.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, medu kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije, prenosi Tanjug. Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je za libansku televiziju „Al Majadin” da u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi da su stradala najmanje četiri vojnika. Barazi je prethodno za Rojters kazao da ne veruje da je u napadu na bazu u blizini Homsa bilo „puno ljudskih žrtava”, ali da je naneta materijalna šteta. Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, objavila je da su najmanje četiri vojnika ubijena u napadu na vazdušnu bazu, prenosi Tanjug.

 

Morozov: Napad na Siriju podseća na bombardovanje Jugoslavije

Član Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Igor Morozov uporedio je vazdušni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u pokrajini Homs sa bombardovanjem Jugoslavije i intervencijom u Iraku.

„Napad na aerodrom podseća na bombardovanje Jugoslavije, vojnu intervenciju u Iraku, razaranje Libije i druge akte nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD”, istakao je ruski senator, javlja „Sputnjik” a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, „sada je savršeno jasno da je hemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na vazdušnu bazu”.

On je istakao da je američki predsednik Donald Tramp već odustao od svog obećanja da će se u Siriji boriti protiv Daeša (naziv Islamske države na arapskom), a ne protiv predsednika Bašara el Asada. U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Američke Države su lansirale više od 50 raketa „tomahavk” na sirijski vojni aerodrom u Šairatu, koji se nalazi na 38 kilometara od Homsa.

 

SAD: Obavestili smo Rusiju, ali nismo tražili dozvolu

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je američka vojska unapred obavestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni delovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington „nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve”.

Dejvis je naveo da je američka vojska imali „više” razgovora sa ruskim snagama pre napada, koristeći liniju komunikacije koja je ranije uspostavljena sa ciljem sprečavanja slučajnog sukoba u Siriji tokom borbi protiv Islamske države.

Francuski diplomatski izvori naveli su da je američki državni sekretar Tilerson ministru spoljnih poslova Francuske Žan-Marku Erou kazao da je Vašington želeo da sa saveznicima „koordiniše” napad na vazdušnu bazu.

„Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je (predsednik SAD Donald) Tramp spreman na preduzimanje odlučne akcije kao odgovora na gnusna dela”, rekao je Tilerson.

 

SAD: Ne planiramo nove napade u Siriji

Raketni napad koji su SAD izvele u Siriji bio „jedini” i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Ovaj zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da se veruje da napad ne predstavlja signal velike promene u fokusu predsednika SAD Donalda Trampa koji je sada usredsređen na domaću politiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *