Veliki brat Baraka Obame

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž

„Vikiliks“ je američku Centralnu obaveštajnu agenciju, njenim dokumentima, razotkrio kao monstruoznog i apdejtovanog mutanta zloglasnog istočnonemačkog Štazija i rumunske Sekuritate. Koga je sve CIA ucenila?

Piše Nikola Vrzić

Iako su se dogovorili i ako nisu, a mogli su da se dogovore samo telepatijom jer bi svaki drugi način njihove komunikacije već bio otkriven, osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp nisu bolje mogli da usklade svoje poteze. Usred histeričnih pokušaja vašingtonskog establišmenta i američke „duboke države“ da dokažu da je Rusija hakovala američke predsedničke izbore u Trampovu korist, i Trampove kontraoptužbe (ovog vikenda) da ga je njegov prethodnik Barak Obama prisluškivao tokom predizborne kampanje koristeći Rusiju kao izgovor, „Vikiliks“ je ovog utorka objavio prvi deo najavljene serije eksplozivnih otkrića pod zagonetnim imenom „Kripta 7“, koji je pokazao i da američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) na raspolaganju ima hakerske instrumente kojima će sopstvene napade u sajber-prostoru prikazati kao tuđe, uključujući i ruske, i da je pride imala sva potrebna sredstva za prisluškivanje samog Trampa i članova njegovog izbornog štaba.
[restrict]

 ŠIFRA KENEDI „Vikiliks“ je, početkom februara, počeo da golica maštu zainteresovane javnosti, objavljujući na svom tviter nalogu enigmatične poruke poput „šta je ’Kripta 7’“, „gde je ’Kripta 7’“, „ko je ’Kripta 7’“… Nešto kasnije objavili su dokumente o CIA špijuniranju kandidata na francuskim predsedničkim izborima 2012, navodeći da je reč o kontekstu za „Kriptu 7“, međutim, sve do ovog utorka, osim što je moglo da se zaključi da jeste reč o CIA, nije moglo da se nasluti u čemu će se tačno sastojati najavljeno otkriće.

Zanimljiv detalj, nimalo nevažan. Kada je otkriće konačno publikovano, fajl s provaljenim dokumentima CIA bio je zaštićen šifrom, koju je „Vikiliks“ nedugo potom i objavio: „Rasturi je u hiljadu delova i raspi u vetar.“ Zašto su ove reči naročito značajne? Zato što se one, objavljene prvi put u „Njujork tajmsu“ 25. aprila 1966, pripisuju Džonu Ficdžeraldu Kenediju. „Rasturiću CIA u hiljadu delova i rasuti ih u vetar“, preneo je Kenedijeve reči zvaničnik njegove administracije tri godine posle njegove smrti, a možda nije nevažno ni što je „Vikiliks“, na svom tviter nalogu, objavio tekst u kome se, pored ostalog, podseća i na sumnju da je upravo CIA ubila ovog američkog predsednika…

KRIPTA 7 Šta je, dakle, otkrilo preko osam hiljada dokumenata iz „Kripte 7“? Inače, kako je saopštio sam „Vikiliks“ ove srede, tih osam hiljada dokumenata, objavljenih u prvom talasu otkrića, predstavljaju „manje od jednog procenta“ materijala pribavljenog u okviru „Kripte 7“.

Pojedinosti otkrivenih dokumenata manje su atraktivne od njihovog ukupnog značenja. Zašto? Zato što je reč, uglavnom, o suvim podacima stručne, tehničke prirode koji su prosečnom korisniku računara prilično nerazumljivi i beskrajno dosadni.

Pa ipak, oni (raz)otkrivaju oružja američke Centralne obaveštajne agencije za hakovanje i sajber-špijunažu.

U najkraćem, otkrivena je – dokumentovana – moć CIA da kompjuterskim virusima i sličnim sredstvima komplikovanijeg naziva pretvori „pametne“ telefone i televizore („Samsungove“) u klasične prislušne uređaje. CIA je sposobna, otkrio je „Vikiliks“, da u bilo koji telefon bilo kojeg proizvođača i operativnog sistema, pritiskom na jedno dugme, ubaci virus zahvaljujući kome će moći da sluša sve vaše razgovore i čita sve tekstualne poruke. Sve što se čuje u mikrofonu vašeg telefona, čuće i agent CIA, sve što vidi kamera vašeg telefona, videće i agent CIA.

I razgovori preko „Skajpa“, za koje se dosad verovalo da su potpuno zaštićeni od elektronskog presretanja, u realnom se vremenu slušaju i, istovremeno, pretvaraju u tekst.

„Samsungovi“ pametni televizori, čak i kada su isključeni, gledaju i slušaju sve što se izgovori, i prenose to u centralu CIA.

Naročito ozbiljno otkriće sastoji se u saznanju da je CIA u stanju da, iz daljine, bezmalo kao daljinskim upravljačem, preuzme kontrolu nad sistemima za upravljanje u savremenijim automobilima. „Svrha takve kontrole nije obrazložena“, prepričava „Vikiliks“ sadržinu dokumenata koje je objavio, „ali ona bi“ – kontrola nad vozilima – „CIA omogućila da izvrši ubistva koja je skoro nemoguće razotkriti“.

S tim u vezi, skeptičniji deo američke javnosti – a taj je sve veći što poverenje u medije glavnog toka tone sve dublje – momentalno je ukazao na smrt novinara Majkla Hejstingsa 2013. godine, koji je istraživao CIA i nastradao u saobraćajnoj nesreći tako što je njegov automobil iznenada izgubio kontrolu, sleteo s puta i eksplodirao…

Dokumenta koja je sada razotkrio „Vikiliks“ – a treba reći i da se ocenjuje da je reč o otkrićima koja prevazilaze značaj otkrića Edvarda Snoudena o Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) – pokazuju i da CIA, u svom arsenalu sajber-oružja, poseduje i hakerska oružja drugih tajnih službi, što će reći da je sposobna da sopstvene hakerske napade maskira kao tuđe. Izuzetno značajno otkriće, s obzirom na optužbe da je Rusija hakovala servere Demokratske partije i Džona Podeste, šefa izbornog štaba Hilari Klinton, kako bi izbore namestila u Trampovu korist.

Najzad, dodajmo i da smo, zahvaljujući „Kripti 7“, saznali i da je američki konzulat u Frankfurtu najveća američka špijunska baza u ovom delu sveta. I biće zanimljivo da se vidi kako će odreagovati Nemci, a sudeći po njihovoj reakciji na saznanja da je NSA prisluškivala i telefon kancelarke Angele Merkel, reakcija će biti blaga, ali zato nikakva.

POUKE Mnogi će reći da ova „Vikiliksova“ otkrića, zapravo, ne predstavljaju ništa novo, ništa što već nismo znali. Nije tačno. Ono što smo pretpostavljali, u šta smo sumnjali i što su mnogi, skeptičniji, proglašavali za teorije zavere – termin koji je sama CIA skovala u šezdesetim godinama prošlog veka, inače, da bi se otarasila neugodnih propitivanja – sada je i definitivno dokumentovano. Da, CIA jeste Veliki brat Džordža Orvela, kome je administracija Baraka Obame omogućila da postane još i veći, toliki da može da prisluškuje i nadgleda sve i svakoga.

Mnogi će reći i da ih se sve to ne tiče jer, zaboga, nisu interesantni i nemaju šta da kriju. Da, ali razmislimo samo malo dublje od sopstvene beznačajnosti. Otkriveni arsenal CIA oruđa znači i da je ova agencija u mogućnosti da prisluškuje i sve političare, biznismene, novinare… I da u tom prisluškivanju otkrije raznorazne tajne koje bi oni da sakriju, i da te tajne iskoristi da ih uceni, da ih uceni da sprovode politiku koja će biti u njenom, CIA interesu. Drugim rečima, kad vidite političara koji sprovodi evroatlantističku agendu, velika je mogućnost da gledate ucenjenog čoveka. A to se onda, jel’, ipak tiče i svih nas.

Ovo „Vikiliksovo“ otkriće baca novo svetlo i na tekuća previranja u Americi. Sada je, naime, sasvim zamislivo da je CIA, koristeći sve ove instrumente koji su joj na raspolaganju, uz malo do nimalo civilne kontrole i nadzora jer je nemoguće nadzirati ono što i ne znate da postoji, nelegalno prisluškivala Trampa i njegove saradnike, i te podatke onda dostavljala poslušnim medijima u nastojanju da osujeti najavljenu promenu dosadašnje američke politike, od spoljne do ekonomske, promenu koja od početka nije po volji vlasnicima dosadašnjeg, (neo)liberalnog američkog i globalnog poretka. Uverljivog dokaza da se baš to desilo, istini za volju, (još?) nema, ali dokazi da je CIA za to sposobna više su nego uverljivi.

Najzad, šta sve ovo govori o Americi, tom svetioniku demokratije po sopstvenom priznanju? Policijska država, termin je koji koriste američki komentatori i sleva i zdesna. Nema se toj dijagnozi mnogo šta dodati, osim da je zaista došlo krajnje vreme da prestanu sa izvozom demokratije i ljudskih prava, jer sad je sva ta priča i definitivno raskrinkana kao bedna maska koja samo služi za sprovođenje interesa onih koji upravljaju, ili su dosad upravljali, Sjedinjenim Državama i njenom Centralnom obaveštajnom agencijom.

A „Kripta 7“ nastaviće da se otvara…            

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *