Posveta Velikom Knezu Vladimiru

Povodom hiljadugodišnjice upokojenja svetitelja Vladimira Prvog Velikog, kneza Kijeva (koji je 988. godine prihvatio Hrišćanstvo i zatim pokrstio celu Kijevsku Rusiju), u Ruskom domu u Beogradu predstavljen je protekle srede zbornik radova posvećen Knezu Vladimiru. Reč je o obimnom delu u kojem su sadržani naučni radovi eminentnih autora iz oblasti istorije, arheologije, politikologije.
Bila je ovo prilika da se predstave zanimljiva istraživanja ostataka crkava radi utvrđivanja činjenice o mestu krštenja velikog svetitelja.
U zborniku je između ostalog sadržano više tekstova iz srednjovekovne istorije, a tu su i brojni letopisi koji pojašnjavaju korišćenje reči i pojmova (RUS i ruski), dok je značajan deo knjige posvećen istorijatu duhovnog razvoja ruskog naroda. Takođe, podvučene su i bitne duhovne paralele između srpskog i ruskog naroda. Ovaj deo zbornika potkrepljen je obiljem relevantnih istorijskih dokumenata.
Prema rečima Borisa Milosavljevića, naučnog saradnika Balkanološkog instituta SANU, iz Zbornika između ostalog, možemo da saznamo kada je ime ’Vladimir‘ počelo da se pojavljuje kod Srba.
„Treba uzeti u obzir činjenicu da su Sveti knez Vladimir Kijevski i Sveti knez Jovan Vladimir, koji je prvi srpski svetitelj, bili savremenici. Interesantno je i da su živeli u potpuno različitim krajevima tadašnje Evrope. Tu je i pregled istorijskih odnosa između dinastija, rodbinskih odnosa koji su prožimali rusku dinastiju Rjurikoviča, a zatim Romanova i srpske dinastije, i kako je to uticalo na usvajanje kultova ruskih svetitelja u srpskim zemljama“, rekao je između ostalog Milosavljević.
Govoreći o Zborniku, Protojerej Vitalij Tarasjev, sveštenik podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu posebno je naglasio doprinos Zborniku dr Natalije Aleksejevne Naročnicke, rukovodioca Instituta evropskih studija u Parizu, koji je inače i osnovala.
„Njen pogled na Svetog Vladimira zasniva se na onome što se kod oba naša naroda kroz istoriju pokazalo istovetnim, postojanje pomesnih crkava umnogome je utemeljilo postojanje ruske, odnosno srpske države“, istakao je Tarasjev .
Zbornik radova donosi i analizu kojom približava činjenice o počecima poštovanja ruskih svetitelja kod Srba, pre svih Svetog Aleksandra Nevskog u devetnaestom veku, ali i odgovara na pitanje: kako i zašto su i danas široko prihvaćeni i za srpske vernike važni Sveti Serafim Sarovski i Ksenija Peterburška?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *