Srbiju niko neće gaziti i ponižavati, posebno ne “falsifikat originala”

Aleksandar Vucic 660 x 330Premijer Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbiju niko neće gaziti i ponižavati, a da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise.

Posebno nećemo dozvoliti da nam lekcije drži zemlja kao Hrvatska, koja predstavlja “falsifikat originala”, odnosno falsifikat Evrope i evropskih vrednosti, rekao je Vučić na pres konferenciji.

„Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država”, rekao je premijer, na pres konferenciji povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

On je rekao da bez vitalnih vrednosti ne bi bilo nas, ni naroda, ni građana i da je zbog odbrane tih vrednosti napustio Brisel.

„Nisam napustio dijalog, nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam našu tablicu vrednosti čvrsti i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje”, ističe premijer.

Prema njegovim rečima, kompromis Srbija ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

„Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe”, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji.

„Nije Evropa za nas teritorija, ne vidimo u njoj samo novac, razne fondove, još manje je doživljavamo kao veliku zaštitnicu. Evropa je ono što mi hoćemo da budemo unutar u Srbiji, Evropa je odnos koji hoćemo da imamo prema sebi i drugima, ona je lestvica koju hcohemo da preskočimo i u Zaječaru, Pirotu, Valjevu, Šapcu, Subotici i Kosovskoj Mitrovici. Evropa je ona lekcija koju sami učimo za sebe i zbog sebe”, podvukao je Vučić.

On je poručio da nam niko drugi neće držati lekcije i neće učiti šta je pogrešno, niti kažnjavati, naročito ne oni koji su tako daleko od toga da ikada tu lekciju nauče.

„Lekciju od onih koji tvrde da su partizani bili teroristi, a ustaše priznata vojska na strani pravde i istine ne primamo, te lekcije u Srbiji nisu i nikada neće moći da prođu. Lekcije koje nam drže oni koji se plaše naših čokoladica preziremo, lekcije onih koji za rezultate na PISA testovima optužuju manjine odbacujemo, lekcije onih koji teroristima dižu spomenike gde god stignu, lepe ustaške pozdrave, najgore nacističke pozdrave, doživljavamo ne kao vrednost, već ozbiljan poremećaj i kompleks”, naglasio je Vučić.

Posebno nemamo nameru da slušamo bilo kakvo predavanje od onih koji govore da cela istorija počinje i završava se floskulom o velikosrpskoj agresiji, kazao je on.

Poručio je da takvi treba da krenu ponovo u školu i saznaju kako su postali deo zajedničku nekadašnje države, i koliko krvi su prolili za onu fašističku koju su zatim stvorili i na kraju kako se ta agresija o kojoj toliko govore završila – sa više od 250. 000 proteranih Srba sa sopstvenih ognjišta.

„Neko nam sada priča da nismo platili cenu..Valjda bi trebalo da i ono malo preostalih Srba da proteraju ili da im se ne znam sta dogodi. Više da plaćamo te cene nećemo. Nama niko nije platio cenu za više od 500.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i drugim mestima širom NDH. Nećemo ni tražiti da nam plate, ali ni dozvoliti da nas oni koji danas usred Evrope veličaju ustaške pozdrave, zastave i teroriste ponižavaju, zato što to nije Evropa, već njena imitacija i loša kopija u kojoj nema vrednosti na kojima bi Evropa trebalo da počiva”, uveren je on.

Podržavajući ili prećutkujući to Evropa, kako je rekao, neretko podržava sopstveni falsifikat, sliku koja nema veze sa originalom.

Mi, da kopiramo i imitiramo u Srbiji taj falsifikat nećemo i nemamo pravo, podvukao je Vučić dodajući da na tablicu naših vrednosti možemo staviti samo ono što poboljšava, uanpređuje i jača naše društvo.

Na njoj, prema njegovim rečima, sigurno neće biti mesta za lupetanja o srpskim i nesrpskim čokoladicama, niti za bajke i izmišljene priče o glupim manjinama koje krnje ugled, kako su to neki drugi govorili, i nikada na toj tablici vrednosti, u srpskim grudima i srcima ništa neće kucati za fašizam. Uvek ćemo se fašizmu na svakom mestu gde god ga videli i osetili suprostavljati, kao što smo činili u prethodnom veku, istakao je on.

„Na taj način smo već danas deo originala, one ideje o društvu ravnopravnih, slobodnh i popravima jednakih ljudi i država. Na taj način ćemo nastaviti da se ponašamo prema Hrvatskoj i svim drugim državama bez diskriminacije i mržnje, uz punu spremnost na saradnju i kompromis”, zaključio je Vučić.

Otvorili smo dva poglavlja, nismo pogazili svoje principe

Srbija je otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25, na čemu čestitam građanima, rekao je premijer Aleksandar Vučić večeras, nekoliko miniuta nakon što se to dogodilo u Briselu.

On je rekao da je napustio sinoć Brisel, jer nema suvislog, logičnog i opravdanog razloga za to što nije otvoreno i poglavlje 26.

Precizirao je, povodom različitih navoda u medijima, da samo jedna zemlja nije dala saglasnost na 26 i to je Republika Hrvatska.

“Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju”, rekao je premijer, ali i upozorio da nema mesta ni “za packe ili bilo koji oblik poniženja”.

Ako neko do danas nije “pročitao” našu tablicu vrednosti, rekao je Vučić, ponoviću je i nastavio:

“Mi nikoga ne mrzimo, nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, sa svakim želimo da razgovaramo, ali želimo da radimo i pronalazimo kompromise.

Isto tako, neće nas niko na bilo koji način ponižavati, to je naša poruka za okruženje, Evropu, svet”.

Srbiju nikad nećete moći da gazite, ni da ponižavate, rekao je Vučić i ponovio da je to naša tablica vrednsoti.

“S tom tablicom vrednosti smo ušli u pregovore, nadamo se da ćemo s njom izaći, nadamo se da ćemo izaći kao članica EU, ali i ako se to ne desi bićemo moderna država, imaćemo evropske vrednsoti, ali bićemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe, poručio je premijer.

Zbog toga je, dodao je, juče napustio Brisel, ali, kako je rekao, nije naopustio proces pregovora ni želju da se zemlja pridruži zajednici uređenih država.

Samo jedna zemlja se protivila – Hrvatska

Samo jedna zemlja se protivila otvaranju poglavlja 26 i to je Hrvatska, rekao je večeras premijer Aleksnadar Vučić na pres konferenciji nakon što je Srbija otvorila dva poglavlja, a premijer se vratio uz Brisela, jer nije postignut dogovor da se otvori i poglavlje 26.

On je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, zahvalio je i Sjedinjenim Državama, pomenuvši da je Džozef Bajden popodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori.

A jedan od razloga, kako je rekao Vučić, što je napustio Brisel i Međuvladinu konferenciju bio je taj što nije dobio nijedan razlog zbog kojeg Hrvatska neće na dozvoli otvarnje poglavlja.

“Nikakav razlog nisam dobio šta to Srbija nije uradila. Odgovora nema, tišina… Kako i da bude kad 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27”, upitao je Vucvcić, primetivši, a sta i imaju da nam kažu o pravima nacionalnih manjina?

Očekujem saplitanja od Hrvatske, mi radimo svoje

Očekujem saplitanje na svakom koraku i dalje od Hrvatske, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara na pres konfernciji u Vladi Srbije.

A upitan da komentarise izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su još neke zemlje bile protiv otvaranja Poglčavlja 26, izričito je odgovorio da je to bila samo Hrvatska, a da je bilo nekih pitanja koja je ranije postavljala Bugarska, ali da su ona rešena.

“Hrvati su bili sami u tome, ali vidite da se nisam zbog toga nasekirao, Jer, ova je godina bila godina u kojoj smo imali gotovo najbolje rezultate u ekonomiji osd svih zemalja u regionu i u tome ćemo ubuduće da se takmičimo. To nas interesuje”, rekao je premijer a Hrvatskoj poručio:

“Sad smo naučili lekciju, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj i nema velike filozofije. To je sasvim fer”.

Hrvatske diplomate bežale od mene po Briselu

Hrvatske doplomate bežale su od mene po Briselu, rekao je večeras premijer Aleksandar Vučić ilustrujuhi atmosferu tokom svog jučerašnjeg boravka u Briselu, a povodom priprema za Međuvladinu konferenciju i otvranje novih poglavlja u pregovorima sa EU.

Navodeći da je stavove Srbije o apsolutnoj opredelnosti za evropski put, ali i orijentaciji ka Rusiji i Kini, a u želji da Srbija bude jaka i snažna, pre svega ekonomski, predočio ponovo i sinoć u Briselu, premijer je dodao:

“A, vidim, neke su hrvatske diplomate bežale od mene po Briselu. Ja ih u prolazu potapšem i kažem – samo vi radite svoje”.

Mi hoćemo budućnost, ne znam šta Hrvati hoće

Vučić je izjavio večeras da Srbija hoće mir, saradnju i gleda u budućnost, a da ne razume šta hoće Hrvatska.

“Šta oni hoće, ja stvarno ne znam” rekao je Vučić i dodao da bi mi voleli kada bi izborni sistem u Hrvatskoj bio za manjine isti kao onaj u Srbiji koji im garantuje i prelaz praga za ulazak u parlament od 0,4 odsto i gde mogu da imaju i pet, šest, sedam ili i više poslanika i gde mogu da glasaju kao svi građani Srbije, a ne da se na izbornom mestu deklarišu kao nacionalna manjina.

Kako je rekao, problem je kada neko nema drugu politiku već im je jedina politika da budu protiv Srba i Srbije.

“Super, uživajte u tome” rekao je Vučih ali i dodao da Hrvatska nije zatvorena zemlja iz koje se ništa ne čuje, da je 21 vek i vreme modernih tehnologija i da informacije postoje.

Premijer je dodao da je na sve što odande stiže “500 puta zvao (ministra Aleksandra) Vulina” i zamolio ga da ne reaguje, ali i dodao da je to teško učiniti kada za postavljanje table sa ustaškim pozdravom na Jasenovcu kažu da nije ništa čudno da se stavi taj pozdrav kod najvećeg srpskog groblja.

Nastavljamo evropski put

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Vlada Srbije u narednom periodu nastaviti evropski put i voditi računa pre svega o svojim nacionanim i državnim interesima.

“Reformisaćemo se iznutra i pripadaćemo društvu evropskih civilizovanih naroda” rekao je premijer u obraćanju na vanrednoj pres konferenciji posle neotvaranja poglavčlja 26 zbog blokade Hrvatske.

Kako je rekao, neka sa poglavljima rade šta god, kada i kako hoće, a mi ćemo nastaviti našu saradnju sa EU ali nećemo kriti, već ćemo razvijati najbolje odnose i sa Kinom i Rusijom i svim drugim spoljnim faktorima.

On je dodao da hoćemo jaku Srbiju koju niko neće moći da na bilo koji način ugrozi, a posebno ekonomski i, “ne daj bože”, vojno.

Činio sam sve što sam mogao u ime svih građana Srbije i to ću i ubuduće činiti, a ako građani misle da sam im ugrozio interese uvek imaju priliku da svoju volju na različite načine iskažu.

Nisam primetio neprijateljstvo u Savetu NATO

Premijer Vučić izjavio je večeras da je nedavno bio na Savetu NATO i da nije osetio nikakvo neprijateljstvo prema Srbiji i dodao da bez obzira ne teške stvari koje su se desile imamo partnerski odnos s tim savezom.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja u vezi sa pisanjem medija da je NATO spreman da interveniše na Balkanu, ukoliko dođe do destablilizacije ili upliva ruskog uticaja.

On je dodao da mu neće oprostiti rečenicu koju je izrekao u Gradini kod Jasenovca – da ako neko misli da sprovodi akcije protiv našeg naroda na teritoriji Srbije ili, po Dejtonskom sporazumu, Republike Srpske, da novog Bljeska i Oluje neće biti.

Kako je rekao, nismo nikada pretili, iza tih reči stoji.

Nikada nikoga nećemo napasti, rekao je Vucić i dodao da nama ne trebaju nikakve teritorije, ničija zemlja…

Kako je rekao ima onih koji fašističkim porukama pokušavaju da destabilizuju region, ali i dodao da ne veruje da će u tome imati uspeha.

O predsedničkim kandidatima

“O kandidatima Jankoviću, Jeremiću… ne mislim ništa i to je najviše što o njima mogu da mislim”, izjavio je večeras Premijer Srbije na pres konferenciji povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

Vučić kandidatima: U političkoj ste areni, naučite da trpite

Premijer Srbije poručio je večeras potencijalnim kandidatima za predsednika Republike da se nalaze u političkoj areni i da bi trebalo nauče da trpe negativnu kampanju, jer i on to trpi svaki dan.

Odgovarajući na pitanje novinara kako možemo da govorimo o civilizovanom društvu ako se skoro svaki dan potencijalni predsednički kandidati ponižavaju u medijima, Vučić je rekao da drugi mogu da pokušaju da ponize nekoga, ali da poniženje čovek čini samo sebi samom.

“Vi vašim odnosom pokazujete da li ste to učinili ili ne”, rekao je Vučić.

Kada je reč o negativnoj kampanji, premijer je rekao da je užasno mučno kada neko svakoga dana izgovara najstrašnije stvari protiv onoga ko misli drugačije i da je užasno mučno slušati i čitati šta se sve objavljuje protiv onih koji su podržali aktuelnu vlast, poput Gorana Bregovića, Nenada Lalatovića, Davora Štefaneka…

“Postalo je simbol pravog novinarstva ono što objavljuje onakav bolesnik Milovan Brkić. Svaki pristojan novinar ga ne smatra novinare, samo što svi to preuzimaju”, rekao je Vučić.

On je dodao i da se najgore gadosti pišu na sajtovima koji podržavaju predsedničke kandidate.

“Nalazite se u političkoj areni. Naučite to da trpite. Ja to trpim svaki dan na međunarodnoj i domaćoj sceni, a nisam ovde došao da vam kukam i tražim podršku”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da ne bi ni spominjao predsedničke kandidate da ih novinare ne spominju.

“To ću da činim i ubuduće”, rekao je Vučić i dodao da o njima ne misli ništa niti da će da govori o njima, osim činjenice da su pobedili.

Uložili u udžbenike i ulice,da se Hrvati bolje osećaju

Srbija je 2016. uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije, rekao da je u “Hrvatsku riječ” Srbija mesečno ove godine ulagala po 2.389.500 dinara, odnosno ukupno 28.674.000 na godišnjem nivou.

Za časopis za decu “Hrtko” uloženo je 2. 268.000 dinara, za časops za decu “Kužiš” 1.728.000 dinara, za opis knjige “Dnevnik jedne cure jednog dečaka” 250.000, što je, kako je rekao premijer, ukupno 32.920.000 dinara za 2016. godinu.

“To je više od onoga što su tražili”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica i da je to učinjeno.

“Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića”, rekao je Vučić.

Kada je reč o medijskim napisima da je Hrvatska juče blokirala otvaranje Poglavlja 26 u Briselu zbog nepostojanja udžbenika na Hrvatskom jeziku, Vučić je citirao raniju izjavu lidera hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova koji je, kako je rekao da je najveći pomak upravo ostvaren u rešavanju pitanja udžbenika za nastavu na Hrvatskom.

“Za ovu školsku godinu objavljeni su za uzrast od prvog do osmog razreda, a potpisani su ugovori za srednju školu i ostaje rešavanje udženika za nastavu na Hrvatskom, prema modelu C, to jest objavljivanje udžbenika za predmet Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture”, citirao je Vučić Žigmanova.

Dodao je i da je Žigmanov rekao kako je proširen pola sata na jedan sat radijski program na hrvatskom na RTV Vojvodina, da nije rešeno pitanje finansiranja trosatnog programa Radio Subotice, ali da je otvoreno niže odeljenje muzičke škole iz Apatina u Sonti.

“E to je ono što sam kao predsednik Vlade u vaše ime, u ime građana Srbije, poštujući reč Vlade Srbije, našu reč, našu želju da se Hrvati u Srbiji osećaju mnogo bolje nego ranije. To je ono što smo uradili za samo nekoliko meseci”, poručio je Vučić.

O poglavlju 26 neću više razgovarati, u Brisel za druge teme

O poglavlju 26 više neću da razgovaram, neću ići zbog toga u Brisel, ali ću ići tamo uvek i za sva druga pitanja koja Srbiju mogu da približe cilju, a to je članstvo u EU, rekao je večeras na pres konferenciji premijer Aleksandar Vučić.

“O Poglavlju 26 neću vise da razgovaram, nemamo više ništa da radimo na tom pitanju, ako hoće da otvore to poglavlje dobro je, ako neće – ne moraju”, poručio je Vučić.

Inače, kako je naveo, nikad mu nije teško da ide u Brisel.

“Nikad meni nije teško da odem, borim se za zemlju na svakom mestu, i to je sinoć bio način, mnogi moji saradnici su se uplašili čvrstog stava koji sam izneo, jer to nije prijatno. Iznosio sam samo istinu,to je moj posao, ići ću u Brisle koliko god treba”, rekao je premijer.

A upitan da komentariše pojedine predstavnike opozicije koji su mu zamerili što je otišao iz Brisela, te što su rekli da Srbija u stvari nije dovoljno učinila da otvori poglčavlje 26, Vučić je primetio:

” A niste rekli zašto to kažu”, i onda objasnio:

“Kažu da je bilo vise država koje su se protivile, a nije, i pitaju zasto Srbija nije uradila više u oblasti zaštite i obrazovanja naciolanih manjina. Njima je istina daleko od srca. Pa, sami predstavnici hrvatske manjine govore o velikim velikim pomacima, a trebalo bi da znaju ti koji me kritikuju što sam napustio razgovore da se primedbe hrvatske manjiene odnose na vreme kad su na vlasti bili Jerkov, Đurišić i slični, a zaštitnik građana bio veoma zadovoljan pravima manjina”.

Oni, kako je primetio, moraju znati da takvim stavom pokazuju da su apriori protiv svog naroda.

A osvrćući se na stav Hrvatske, Vučih je ponovio da ne mogu da se sile ni na koji način nad Srbijom, da nam proganjaju narod “lupaju” ćirilične table…

“Zamislite kad bismo mi radili nesto slično, a još nam držite pridike i objašnjavate kako su to sto radite evropski standardi. Izvinite, to je sve suprotno evropskim standardima. Zato i nisam zainteresovan da za poglavlje 26 idem ponovo u Brisel. Sve smo uradili”, zaključio je.

O Centru u Nišu odlučuje samo Vlada Srbije

Premijer Srbije poručio je večeras da o zatvaranju Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu odlučuje samo Vlada Srbije.

On je, na konferenciji za štampu, odgovarajući na pitanje da li je čuo za zahteve EU da se zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako Srbija želi da postane njena članica, kao što tvrdi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, istakao da nije čuo takav zahtev od ljudi iz Brisela.

„Moguće je da je Sergej čuo to na nekom drugom mestu. Od mene to nisu tražili“, kazao je Vučić.

On je podvukao da o tome odlučuje samo Vlada Srbije, a ne Brisel, Moskva ili Vašington.

Podsetio je da je taj Centar pomagao kada smo imali probleme sa poplavama i sušom, i da nije od onih koji bi gonio nekog ko nam pomaže u nagorim situacijama.

Vučić je kazao da kao što Briselu kaže ovako nešto, i Rusima jasno govori da je Srbija na evropskom putu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *