Izlog knjige

pet-uglova-mario-vargas-ljosa_slika_o_58616683Mario Vargas Ljosa
PET UGLOVA
„Nova knjiga“, Podgorica, 2016

Šta se dešava kada se suspenduju sva pravila, kada sva sredstva postanu dozvoljena u obračunu sa političkim protivnicima? Centralna poluga političkih i ličnih obračuna u ovom romanu jesu instrumentalizovani mediji. Koliko daleko su tabloidi spremni da idu i koliko drastično mogu prekršiti sve moralne kodove, tema je koju, između ostalog, istražuje Mario Vargas Ljosa u romanu „Pet uglova“. Vargas Ljosa daje uzbudljivu i dinamičnu priču o snazi tabloidnog novinarstva, o fabrikacijama i skandalima koji uništavaju ljudske živote. Radnja romana počinje objavljivanjem skandaloznih fotografija i uništenjem reputacije jednog čoveka. U igri koja je počela, a čiji je ulog apsolutna vlast, život i smrt, sva moralna pravila, svi prećutni društveni dogovori stavljeni su van snage.
Koristeći obilato konvencije triler žanra, peruanski nobelovac u ovom romanu predstavlja panoramu Perua poslednjih decenija prošlog veka za vreme predsednika Alberta Fudžimorija i njegove desne ruke Vladimira Montesinosa: društvo razoreno cinizmom i neutaživim ambicijama na granici je kolapsa u haos nasilja. Vargas Ljosa anatomski precizno analizira uticaj korupcije na destabilizaciju jednog sveta.

romanoviSajmon Sibag Montefjore
ROMANOVI: 1613–1918
„Evro Book“, Beograd, 2016

Uzbudljiva istorija savremene Rusije, od Ivana Groznog do Nikolaja Drugog, preko Petra Velikog i Katarine Druge. Montefjoreva uzbudljiva hronika otkriva njihov tajni svet bezgranične moći i nemilosrdnog suparništva, genijalnosti i ludila, dekadencije i zavera, svet u kome su, pored pripadnika dinastije, zapažene uloge imali dvorani i avanturisti, revolucionari i pesnici, najveća imena svetske istorije, od Ivana Groznog do Tolstoja, od kraljice Viktorije do Lenjina. Knjiga nudi odgovore na mnoge nepoznanice, kao i na to kako je jedna porodica uspela da preobrazi kneževinu razorenu ratovima u najveće carstvo na svetu? I kako je sve to izgubila? Ovo je detaljna pripovest o dvadesetoro vladara, careva i carica iz dinastije Romanov, nadahnutih idejom o samodržavlju.

titula-advokatDr Veljko M. Delibašić
TITULA ADVOKAT ODUZIMA MI PRAVO NA STRAH – MOJE ZAVRŠNE REČI
Univerzitet Privredna akademija, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, Novi Sad, 2016

Sadržaj ove knjige čine brojne završne reči advokata Delibašića, izložene u nizu izuzetno značajnih suđenja. Svojom knjigom on daje veliki doprinos u boljem razumevanju prave uloge branioca u pravičnom krivičnom postupku i stoga ova monografija što nosi duboki, živi pečat autora koji je svoje delo napisao u nezaustavljivoj inspiraciji i naboju živih emocija i sećanja proživljenih sa svakim predmetom i sa svakim od svojih branjenika, može da koristi kako samim advokatima, tako i svim drugim subjektima krivičnog postupka.

obogaljena_amerika_vvDonald DŽ. Tramp
OBOGALJENA AMERIKA
„Službeni glasnik“, Beograd, 2016

Politički program novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država, koji je izazvao nezapamćenu pometnju na političkoj sceni svetske velesile. Pobeda Trampa na izborima, nakon kontroverzne i burne kampanje, potvrđuje da ni Amerika ni svet neće biti isti. Pročitajte zašto. Saznajte kako Donald Tramp planira da Ameriku ponovo učini velikom i kako namerava da sprovede političke promene koje je najavio.

noc_arhangela-vlada_arsic_v-1-1Vlada Arsić
NOĆ ARHANGELA
„Laguna“, Beograd, 2016

,,Noć arhangela“ je istorijska drama koja, posredstvom sećanja jedne starice i vizija njene praunuke, opisuje najkobnije trenutke u životu vladara obe srpske dinastije – Karađorđevića i Obrenovića – i (ne)znani rasplet njihovog sukoba. U rasponu od dva veka autor nas vešto vodi kroz najznačajnije događaje srpske povesti, pokazujući da gotovo svi događaji iz sadašnjosti imaju dalekosežne istorijske korene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *