Kontroverzni rezultat

orban-referendumZa „Pečat“ iz Bratislave Vlastimir Vujić

Najskuplji referendum u istoriji Mađarske, koji je 2. oktobra organizovao desno konzervativni Fides premijera Viktora Orbana, zbog nedovoljne izlaznosti – nije uspeo, iako je podrška izašlih bila gotovo stoprocentna

Taktika mađarskog premijera Viktora Orbana da svima u EU uz svoje i mišljenje svojih ministara o odbijanju prihvata izbeglica – definitivno priloži i identičan stav mađarske nacije – doživela je samo delimični uspeh. Od 8.272.625 državljana s pravom glasa, na referendum je izašlo 43,3 odsto, što nije dovoljno da on bude važeći, ali s obzirom na to da je 98,2 odsto izašlih podržalo stav vlade, Orbanovoj politici daje izvesni legitimitet.

[restrict]

PITANJE PRAVNIH POSLEDICA Jedan od najpoznatijih advokata u Mađarskoj Đerđ Mađar tvrdi da referendum nije ni trebalo održati. „EU je pre godinu dana odlučila da izbeglice koje dolaze preko Italije i Grčke rasporedi po svim zemljama. Mađarska je to potpisala. Time je dogovor postao međunarodni sporazum. Tačnije, na snagu je stupila odluka Evropske unije. A ona je, pravno gledano, iznad nacionalnih zakona. Pravila se ne mogu naknadno menjati“, rekao je on.

Novo pitanje je: Ako nema pravne posledice u Mađarskoj, a ni u Briselu, zašto je onda referendum sproveden? Odgovor je jedan – Zato što samo to može da opravda promenu važećih zakona u Mađarskoj. A reformu ustava (neposredno pred održavanje referenduma) u medijima je najavio Orban. Na novinarsko pitanje portparolu mađarske vlade Zoltanu Kovaču – Da li bi nevažeći referendum mogao naštetiti premijeru – odgovorio je da će svaki rezultat samo ojačati Orbanovu zvaničnu poziciju prema izbegličkim kvotama. „Referendum nikako ne može propasti, i tačka“, istakao je Kovač.

Orban je rezultate nazvao izvanrednim, ističući da je broj onih koji su glasali za odbacivanje migrantskih kvota premašio broj onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU 2004. godine. Na referendumu o članstvu Mađarske u Uniji za ulazak u blok glasalo je 3.056.000 ljudi, a sada je 3.217.574 osoba reklo „ne“ migrantskim kvotama, kazao je Orban, podvlačeći da „tako ozbiljna stvar kao što je referendum i njegov rezultat – ne smeju ostati bez pravnih posledica. Stanovništvu se postavlja pitanje i njegov odgovor treba ugraditi u Osnovni akt Mađarske. To je minimum“.

OPOZICIONI POZIV NA BOJKOT Od šest stranaka demokratske opozicije (Zajedno, Dijalog za Mađarsku, Pokret za modernu Mađarsku, Politika može biti drugačija, Demokratska koalicija i Mađarska socijalistička partija) koje su Mađare pozvale na bojkot referenduma 2. oktobra najglasniji kritičari Orbanovih postreferendumskih namera bili su socijalisti. Predsednik MSP-a Đula Molnar izjavio je da bi svaka akcija Orbanove vlade koja bi se pozivala na nevažeći referendum bila protivustavna. Ukoliko vladajući Fides to prenebregne i pogazi Osnovni zakon Mađarske, vlast Viktora Orbana postaće nelegitimna. Paralelno, MSP će na prvoj sednici Državnog parlamenta inicirati formiranje anketnog odbora da istraži kako je Orbanov kabinet potrošio 15 milijardi forinti (50 miliona evra) za referendum, iznos jednak godišnjem budžetu svih službi hitne medicinske pomoći u Mađarskoj.

Oglasio se i bivši levičarski premijer Ferenc Đurčanj, predsednik opozicione Demokratske koalicije (DK). „Na referendumu je pobedila prava demokratska Mađarska. Bez obzira na nezapamćenu agresivnu državnu propagandu koju su finansirali poreski obveznici, Viktor Orban i njegova vlada doživeli su najteži politički poraz u šestogodišnjoj vladavini. Raspisani referendum nema apsolutno ništa s pravim izazovima s kojima je Evropa suočena kad je reč o migraciji! Nesrećni ljudi u svakom slučaju nisu želeli da dođu u Mađarsku, u najboljem slučaju želeli su samo da kroz nju prođu. Ova vlada dovela je u pitanje mađarske evropske obaveze i humanizam, pa zato ni moja stranka nije želela da učestvuje u toj neustavnoj, nečasnoj i nehumanoj kampanji, kao i na samom referendumu“, naglasio je Ferenc Đurčanj.

[/restrict]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *