Контроверзни резултат

orban-referendumЗа „Печат“ из Братиславе Властимир Вујић

Најскупљи референдум у историји Мађарске, који је 2. октобра организовао десно конзервативни Фидес премијера Виктора Орбана, због недовољне излазности – није успео, иако је подршка изашлих била готово стопроцентна

Тактика мађарског премијера Виктора Орбана да свима у ЕУ уз своје и мишљење својих министара о одбијању прихвата избеглица – дефинитивно приложи и идентичан став мађарске нације – доживела је само делимични успех. Од 8.272.625 држављана с правом гласа, на референдум је изашло 43,3 одсто, што није довољно да он буде важећи, али с обзиром на то да је 98,2 одсто изашлих подржало став владе, Орбановој политици даје извесни легитимитет.

[restrict]

ПИТАЊЕ ПРАВНИХ ПОСЛЕДИЦА Један од најпознатијих адвоката у Мађарској Ђерђ Мађар тврди да референдум није ни требало одржати. „ЕУ је пре годину дана одлучила да избеглице које долазе преко Италије и Грчке распореди по свим земљама. Мађарска је то потписала. Тиме је договор постао међународни споразум. Тачније, на снагу је ступила одлука Европске уније. А она је, правно гледано, изнад националних закона. Правила се не могу накнадно мењати“, рекао је он.

Ново питање је: Ако нема правне последице у Мађарској, а ни у Бриселу, зашто је онда референдум спроведен? Одговор је један – Зато што само то може да оправда промену важећих закона у Мађарској. А реформу устава (непосредно пред одржавање референдума) у медијима је најавио Орбан. На новинарско питање портпаролу мађарске владе Золтану Ковачу – Да ли би неважећи референдум могао наштетити премијеру – одговорио је да ће сваки резултат само ојачати Орбанову званичну позицију према избегличким квотама. „Референдум никако не може пропасти, и тачка“, истакао је Ковач.

Орбан је резултате назвао изванредним, истичући да је број оних који су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио број оних који су гласали за улазак Мађарске у ЕУ 2004. године. На референдуму о чланству Мађарске у Унији за улазак у блок гласало је 3.056.000 људи, а сада је 3.217.574 особа рекло „не“ мигрантским квотама, казао је Орбан, подвлачећи да „тако озбиљна ствар као што је референдум и његов резултат – не смеју остати без правних последица. Становништву се поставља питање и његов одговор треба уградити у Основни акт Мађарске. То је минимум“.

ОПОЗИЦИОНИ ПОЗИВ НА БОЈКОТ Од шест странака демократске опозиције (Заједно, Дијалог за Мађарску, Покрет за модерну Мађарску, Политика може бити другачија, Демократска коалиција и Мађарска социјалистичка партија) које су Мађаре позвале на бојкот референдума 2. октобра најгласнији критичари Орбанових постреферендумских намера били су социјалисти. Председник МСП-а Ђула Молнар изјавио је да би свака акција Орбанове владе која би се позивала на неважећи референдум била противуставна. Уколико владајући Фидес то пренебрегне и погази Основни закон Мађарске, власт Виктора Орбана постаће нелегитимна. Паралелно, МСП ће на првој седници Државног парламента иницирати формирање анкетног одбора да истражи како је Орбанов кабинет потрошио 15 милијарди форинти (50 милиона евра) за референдум, износ једнак годишњем буџету свих служби хитне медицинске помоћи у Мађарској.

Огласио се и бивши левичарски премијер Ференц Ђурчањ, председник опозиционе Демократске коалиције (ДК). „На референдуму је победила права демократска Мађарска. Без обзира на незапамћену агресивну државну пропаганду коју су финансирали порески обвезници, Виктор Орбан и његова влада доживели су најтежи политички пораз у шестогодишњој владавини. Расписани референдум нема апсолутно ништа с правим изазовима с којима је Европа суочена кад је реч о миграцији! Несрећни људи у сваком случају нису желели да дођу у Мађарску, у најбољем случају желели су само да кроз њу прођу. Ова влада довела је у питање мађарске европске обавезе и хуманизам, па зато ни моја странка није желела да учествује у тој неуставној, нечасној и нехуманој кампањи, као и на самом референдуму“, нагласио је Ференц Ђурчањ.

[/restrict]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *