Neprijatelj neće ako ne može!

dragomir-antonic-BWOno što nikom u svetu nije zabranjeno, niti bilo kom pada na pamet da zabrani, Srbima se brani. Švajcarci bar desetak puta godišnje organizuju referendume i niko ne diže buku zbog toga

Srbi iz Republike Srpske, njima su se pridružili Srbi iz Srbije i Evrope, održaše referendum. Odbraniše pravo na državni praznik i krsnu slavu. Ko krsnu slavu slavi, ona mu i pomaže, kaže narodna poslovica. Čestitam od srca svim Srbima koji su za svoju i našu državu Republiku Srpsku glasali.

[restrictedarea]

KO NA ZLO NAVODI… Nije bilo lako. Okupila se pohlepna evrounijatska bagra podržana od Vašingtona i Vatikana, da uz pomoć vladajuće malene, ali zle kaste iz nečega što nazivaju država BiH ili ne BiH, da na svaki način onemoguće Srbima održavanje referenduma. Ono što nikom u svetu nije zabranjeno, niti bilo kom pada na pamet da zabrani, Srbima se brani. Švajcarci bar desetak puta godišnje organizuju referendume i niko ne diže buku zbog toga. Ne poziva se na saslušanja, rat, ubijanje, uništenje države, proterivanje naroda. Referendum, tvorevina demokratije, nikom ne smeta sem kad su Srbi u pitanju. Kad su Srbi u pitanju, onda stranac zabrani glasanje u Brčkom. Šta ima Srbi da glasaju. Svi zaboravljaju srpsku narodnu poslovicu: Ko na zlo navodi, gori je od onoga ko zlo čini. Valjda će neko upitati Bakira, Sefera i ostale zašto na zlo pozivaju. Međunarodno pravo poznaje i kažnjava poziv na zločin ili podstrekivanje na zlodelo.

Incko koji za velike novce glumi nekakvog predstavnika – kad se sve sabere, plaćen je kao Bred Pit, a loš je glumac – toroče kako je referendum protivustavan, kako su moguće razne manipulacije i da će on kazniti organizatore referenduma. To priča nazovidiplomata iz Austrije koja nije u stanju da održi normalne izbore za predsednika svoje države.

U Austriji su proletos prvo izabrali predsednika koji je pobedio preko pošte, to jest poštanskim glasovima. Onaj drugi koji je pobedio na glasačkim mestima, izgubio je preko pošte. Doduše, kad su sve rezultate sabrali, pokazalo se da je u nekim varošicama izlaznost birača bila i 150 odsto. U Vajdhovenu, malenoj varoši veličine Varvarina, pravo glasa je imalo 9.026 birača. Glasalo je 13.262. Izborna komisija reče da je u pitanju verovatno greška koja neće uticati na konačni rezultat?! Sud je poništio nazoviizbore i predsednika još nisu izabrali.

Drugog oktobra ove godine su izbori zakazani, pa otkazani. Glasački listić ima neku grešku. Ne umeju ni listić da štampaju, a drugima sole pamet. Iz takve države stigne nekakva vucibatina i objašnjava šta je ispravno. Neka prvo to svoje ogromno znanje primeni u Austriji. Ako ne umeju da organizuju izbore, neka plate agenciju, može iz Republike Srpske ili iz Velike Britanije. Imaće potpuno demokratske izbore. S garancijom.

 

AŽDAJA JE NEZASITA Jovan Cvijić beleži da mu je jedan engleski političar u vreme aneksije u poverenju rekao: „Austrougarska je upotrebila više vojničkih sredstava da drži u pokornosti narod Bosne i Hercegovine od 1,5 milion, nego Engleska u Indiji, gde ima skoro 300 miliona stanovnika.“ Zato je najbolje Incku i sličnima da se ne javljaju i ne drže pridike, već neka prvo počiste u svom dvorištu, ako ga uopšte imaju.

Dobro je što je referendum održan. Predsednik Dodik sa saradnicima je izdržao sve moguće pritiske i nije popustio. Pravilno je postupio jer veliki će uvek gledati da uzmu ili otmu što više mogu, pogotovu kad vide da nikakvog protesta nema. Pogrešno je verovanje da će se jači smilovati. Uostalom, pročitajmo stihove iz narodne pesme koji glase:

 

To je bilo, kad se je činilo,

Ni tu bio nit okom vidio,

No sam čuo, đe mi drugi kažu

Turčin neće, ako te ne može!

Srbin veli: „Da ako me neće!“

 

Stihovi su iz Vukove četvrte zbirke Srpskih narodnih pjesama (pominjani u „Pečatu“ broj 201) i zabeleženi su od pevača iz Crne Gore. Možete reč Turčin zameniti, a i ne morate, rečju okupator ili predstavnik i razumećete poruku narodnog pesnika. Neće nam oduzeti samo ono što ćemo braniti. Otpor se mora pružiti, jer bez obzira koliko je otpor snažan, on je uvek veća prepreka za osvajača ili otimača, nego kad otpora nema. Ne smemo se uljuljkivati da će otimanje naše imovine i ponižavanje nas samih u jednom trenutku dosaditi silnicima i da će svoje prohteve zadovoljiti. To se jednostavno ne dešava u istoriji, politici, ni u narodnoj poeziji. Aždaja je nezasita i dok joj se neko ne suprostavi, ona će sve proždirati redom. Shvatimo ovo dok još malo snage u nama ima.

Ne zaboravimo srpske junake koji čame u haškom zatvoru i drugim evrounijatskim kazamatima.

 

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *