Izlog knjige

UMETNOST-KLJUCNI-SAVREMENI-MISLIOCI_slika_O_46256477Dirmid Kostelo i Džonatan Vikeri
UMETNOST – KLJUČNI SAVREMENI MISLIOCI
„Službeni glasnik“

Kakvi i koji sve modusi interpretiranja umetnosti postoje, i kakve oni različite koncepte i teorijske okvire uključuju? Kako umetnost komunicira, otelotvoruje ili na neki drugi način izražava svoje značenje? Zašto se forma i značaj umetnosti menjaju kroz vreme i unutar različitih konteksta? Da li promene u umetnosti odražavaju promene u kulturi i društvu kao celini, a ako je tako, na koji način? Ovo su pitanja koja stalno moramo postavljati i iznova procenjivati. Sama umetnost je „diskurs“ – konceptualno polje unutar i oko kojeg se pokreću razne vrste ciljeva, aktivnosti, procesa, ideja i teorija, potkultura i pokreta, institucija i performansa. Centralna karakteristika ovog diskursa, posebno u njegovim skorašnjim oblicima, jeste njegov nestabilan, unutarnje konfliktan i često neshvatljiv karakter. To može pokušaj ovladavanja diskursom umetnosti učiniti frustrirajućim, ali i podjednako intelektualno uzbudljivim zadatkom. Savremena umetnost pogotovu nije nikada kao sada uživala toliko široko rasprostranjeno interesovanje i važenje, ali ipak teorijski okviri koje proizvodi i na koje se oslanja često ostaju nedokučivi.

srpski-vojnik_PB003Dejan Stojiljković
SRPSKI VOJNIK
„Vukotić Media“, Beograd, 2016

Originalna i autentična knjiga u kojoj je, na istorijski precizan način, uz veoma čitljivo pisanje, začinjeno anegdotama, pesmama, citatima – opisan put srpskog vojnika od bitke na Kosovu polju do raspada JNA. Knjiga „Srpski vojnik“ Dejana Stojiljkovića, danas jednog od najpopularnijih i najtiražnijih domaćih pisaca, kroz više poglavlja, dočarava opremu, osobine, karakter, svojstva, vrline i mane srpskog vojnika od prvih osvajanja Balkana. Obuhvaćeni su ratovi za stvaranje Nemanjine države, sukobi sa Osmanlijskom carevinom, srpski ustanci, balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat… Kakav je u svim tim vremenima bio srpski vojnik, šta je nosio, s čim je ratovao, kako je gladovao, pobeđivao velike armije… Kako su se, u tim sudarima, rađali Miloš Obilić, Banović Strahinja, Marko Kraljević, Hajduk Veljko… Kako su izrastale velike vojskovođe poput Vojvode Putnika ili Stepe Stepanovića…

Jasenovac S GoldstajnSlavko Goldštajn
JASENOVAC – TRAGIKA, MITOMANIJA, ISTINA
„Fraktura“, Zagreb, 2016

„Jasenovac – tragika, mitomanija, istina“ Slavka Goldštajna s posebnim člankom prof. dr Ive Goldštajna „O broju žrtava jasenovačkog logorskog kompleksa“ argumentovano, tačno i nadasve precizno raščlanjuje sve aspekte logora Jasenovac. Jasenovac i njegove žrtve ne mogu i ne smeju biti predmet današnjih političkih obračuna. Jasenovac jeste, kako je i kardinal Stepinac rekao, „sramotna ljaga za NDH“, on je mesto posebnog pijeteta, te se o njemu može i mora pisati bez mitomanskih ideja, s razumevanjem tragičnih sudbina pojedinačnih žrtava i njihovih porodica, uvek i pre svega imajući u vidu celu istinu.

Bećir Vuković Administacija strahaBećir Vuković
ADMINISTRACIJA STRAHA
„Arhipelag“, Beograd, 2016

Knjiga pesama „Administracija straha“ govori o različitim evropskim gradovima i o različitim modernim fenomenima od straha do usamljenosti, od otuđenosti do izmeštenosti. Pokazujući raznovrstan i uzbudljiv svet u neprestanoj promeni i previranjima, Vukovićeva knjiga pesama istrajno svedoči o istorijskim, socijalnim, političkim ili ideološkim uzrocima straha koji je postao sastavni deo iskustva moderne jedinke.
U izrazito modernom toku Vukovićeve poezije oživljavaju potisnuti junaci i prostori, težnja za otkrićem nove i drugačije stvarnosti, ali i iskustvo usamljenosti, odbačenosti, marginalizacije, kontrole i nadzora. Preispitujući individualna iskustva i socijalna ograničenja, Vuković istražuje raspon od autentičnosti socijalne margine, na kojoj otkriva boeme i lunatike, do mogućnosti autentične pobune u savremenom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *