Formiranje vlade neizvesno, čekaju se konačni rezultati

izbori Hrvatska 2Prema prvim izlaznim anketama, uz manju izlaznost u odnosu na prošlu godinu, očekivano SDP, odnosno Narodna koalicija sa 58 mandata i HDZ sa 57 mandata, su izjednačeni, a najveće iznenađenje je Živi zid sa sedam mandata.

Most nezavisnih lista Bože Petrova ima 11 mandata, za osam manje od novembarskih izbora.

Vođstvo Narodne koalicije okupljene oko SDP-a Zorana Milanovića ne znači da će ta politička opcija moci da formira vladu.

Ipak, u svim izbornim štabovima je atmosfera živa, ali veoma uzdržana.

Lider HDZ-a stigao je u centralu HDZ neposredno nakon zatvaranja izbornih mesta, vidno raspoložen, ali, kako je rekao, bez komentara.

Na petom mestu je Istarski demokratski savez sa četiri mandata, zatim stranka gradonačelnika Milana Bandića sa 2, a sledi je HDŠB Branimira Glavaša sa jednim mandatom.

Profesor Žarko Puhovski smatra da je SDP prošao bolje nego što se očekivalo i ne veruje d aće se tu nešto bitno promeniti, ali i napominje da ima dosta “visećih mandata”, što ukazuje da se ništa konkretno ne može znati dok se svi glasovi ne prebroje.

Puhovski kaže i da je građanima najmanje važno ko od vodećih stranaka koliko mandata ima, već kakva će koalicija formirati vladu, a ne isključuje ni ponavljanje izbora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *