Izlog knjige

O-knjizevnosti-64323Umberto Eko
O KNJIŽEVNOSTI
„Vulkan izdavaštvo“, Beograd, 2015

U ovoj zbirci ogleda koji se bave funkcijom književnosti, Eko za primer i predmet razmišljanja odabira autore koji su dugo pohodili njegove misli, poput Nervala, Džojsa, Borhesa (ali i Aristotela i Dantea), kao i sopstvenu pripovedačku delatnost. Njegov književni postupak rasvetljavaju i eseji u kojima ne govori neposredno o sebi. Prigodni tekstovi, dakle, ali u njima se razotkriva ono što ga neprestano zaokuplja, i što predstavlja postojano izvorište njegovog nadahnuća. ,,Često sam se pitao: da li bih, danas, nastavio da pišem i onda kada bi mi rekli da će sutra neka kosmička katastrofa uništiti vasceli svet, tako da više niko neće moći da pročita ono što danas pišem? Isprva odgovor glasi da ne bih. Zašto da pišem ako niko neće moći da me čita? Kad malo porazmislim, odgovor glasi da bih, ali samo zato što gajim očajničku nadu da će se, sred te galaktičke katastrofe, možda naći kakva preživela zvezda, pa da neko sutra uzmogne da rastumači moje znake. Dakle pisanje bi, i uoči Apokalipse, još uvek imalo smisla“, govorio je Umberto Eko.

crna_knjiga_korporacija-hans_vajs-_klaus_verner-lobo_vKlaus Verner-Lobo i Hans Vajs
CRNA KNJIGA KORPORACIJA
„Laguna“, Beograd, 2016

Velike korporacije imaju, pre svega, samo jedan važan cilj, a to je da zarade što više novca. Cena ostvarenja ovog cilja jesu nehumani radni uslovi, nepoštovanje etičkih principa i uništenje životne sredine. Crna knjiga korporacija je međunarodni bestseler i jedna od najznačajnijih knjiga koje se bave mračnom stranom globalizacije. Finansijske i privredne krize, kao i koncentracija tržišta, promenile su svet u kojem živimo. Svega sto pedeset multinacionalnih kompanija dominira danas svetskom privredom. Autori se ne osvrću samo na nove globalne igrače poput Amazona, Fejsbuka, Gugla i Epla i njihovo izbegavanje plaćanja poreza već i na dobro poznate multinacionalne kompanije kao što su Beneton i Bajer. Oni ukazuju i na to šta svako od nas može da preduzme ako želi da se društveno angažuje, budući da živimo u vremenu kada su se metode i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju značajno promenile. Ova knjiga nudi obilje dokaza da međunarodni koncerni gaze preko leševa na putu stvaranja profita.

Tesla-covek-van-vremena-finMargaret Čejni
TESLA, ČOVEK VAN VREMENA
„Nova knjiga“, Podgorica, 2015

Knjiga Tesla, čovek van vremena istražuje genijalni um jednog od najvećih naučnika i pronalazača ne samo dvadesetog veka nego celokupne ljudske istorije. Autorka nam omogućava uvid u dostignuća ovog istinskog čarobnjaka nauke, ali istovremeno istražuje opsesije i ekscentričnosti čoveka od krvi i mesa, koji se sakrio iza svoje nauke. Margaret Čejni je rođena u američkoj državi Oregon 1921. godine. Posle gimnazije i kratkih studija slikarstva u umetničkoj školi u Sijetlu, u 21. godini postaje reporter Aberden dejli vorlda, a zatim urednik u birou Asošijeted presa u Sijetlu. Napisala je, između ostalog, i biografiju velike kabaretske pevačice Mabel Mercer, kao i knjige Meanwhile Farm i Why: The Serial Killer in America.

alkohol i drogeToni Vajt
ALKOHOL I DROGE
„Psihopolis“, Beograd, 2015

U knjizi su sabrana autorova tridesetogodišnja iskustva u savetodavnom radu sa korisnicima alkohola i droga, kao i nove ideje i tehnike koje je Vajt razvio tokom rada. Dakle, reč je o značajnom doprinosu literaturi na ovom polju.
Prvi deo knjige prikazuje prisutnost alkohola i droge u društvu, različite teorije zavisnosti i osnovne elemente savetovanja, kao i teoriju transakcione analize (TA) koja je, kao osnovna psihoterapijska teorija, korišćena u knjizi. Drugi deo obrazlaže specifične tehnike koje se koriste u savetovanju uživaoca alkohola i droge: smanjenje štete, motivacioni intervju i procena korisnika droge. Posebno je važan deo posvećen tinejdžerima korisnicima droge pošto će pomoći boljem radu sa mladim osobama, zavisnicima od alkohola i droga. Toni Vajt ukazuje na neke od zamki, ali i na moguća rešenja za roditelje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *