KNJIGE I ŽIVOT

Krvava nafta 2Mark Arons i Džon Loftus
Tajni rat protiv Jevreja
„Knjige Obradović“, Beograd, 2015
Tokom proteklih 12 godina Mark Arons i Džon Loftus su stupili u kontakt sa 500 bivših obaveštajaca, sa molbom da im govore o neprijateljskim operacijama koje su sprovodili protiv Jevreja. Ispostavilo se da su u opisivanjima složene tajne veze između nafte, Jevreja i špijunaže, subjekti ovih razgovora otkrili tačno onoliko o tajnoj istoriji vlada Zapada koliko i o samom Izraelu. Sećanja starih špijuna, poduprta velikim arhivskim istraživanjem, pružaju šokantan uvid o mračnim dešavanjima u 20. veku. „Tajni rat protiv Jevreja“, jedna je od najkontroverznijih knjiga koja otkriva niz skandala protagonista kao što su Oliver Nort, britanska kraljevska porodica i mnogi drugi. „Tajni rat protiv Jevreja“ otkriva političku korupciju unutar zapadnih obaveštajnih službi, kao i korupciju unutar samog Izraela.

ISTORIJA NASILJA  ROBER MISAMBLEDRobert Mišambled
Istorija nasilja – Od kraja srednjeg veka do danas
„Akademska knjiga“, Beograd, 2015
Savremeno doba izvodi nasilje na svetlo pozornice. Tema draga sociolozima i političarima, predmet je i istorijskih proučavanja. Suprotno preovlađujućem shvatanju, Rober Mišambled pokazuje da su brutalnost i stopa ubistava od 13. veka naovamo u stalnom opadanju. Sve stroža društvena kontrola mladih neoženjenih muškaraca, praćena prinudnim vaspitavanjem istih vršnjač­kih grupa, mogu da objasne to opadanje agresivnosti. Malo-pomalo, muško nasilje nestaje iz javnog prostora, da bi se odmah potom usredsredilo na privatnu sferu, dok popularna književnost dobija katartičnu ulogu. Početak 21. veka kao da označava ponovno pojavljivanje nasilja, naročito u „predgrađima“. Da li će čovek čoveku ponovo postati vuk?

Čezare PavezeČezare Paveze
Dnevnik 1935–1950
„Lom“, Beograd, 2016
Intimni dnevnik Čezara Paveza, objavljen posthumno, žarište je osećanja sveta i šifra bića jednog od najznačajnijih italijanskih pisaca 20. veka. Ova knjiga, dovoljno dostojanstvena da bi se bavila prizemnom psihološkom i sentimentalnom verodostojnošću, najpotpunije osvetljava tajnu Pavezeovog samoubistva, i to zato što su u njoj izneta načela njegove umetnosti i smernice njegovog življenja, sve ono što je ostvareno i sve ono što nije bilo ostvarivo.

HemingvejErnest Hemingvej
Pokretni praznik
„Prosveta“, Beograd, 2016
Obraćajući se jednom prijatelju, Ernest Hemingvej je 1950. napisao: „Ako je čovek bio te sreće i živeo u Parizu kao mlad, onda bilo kuda krenuo u toku života, on će biti s njim jer Pariz je pokretni praznik.“ Osim što njegova rečenica, danas čuvenog hemingvejevskog stila, i danas blista, „Pokretni praznik“ je prevashodno važan zato što nam dvostruko otkriva Hemingveja kao književnog junaka – najpre pristrasno, jer pisac ovde govori o sebi i o svom pisanju, potom nepristrasno jer kao dobitnik Nobelove nagrade za književnost tuđim i zrelijim očima posmatra svoju mladost.

Psihijatriske-siluete-350x500Vladimir Adamović
Psihijatrijske siluete
„Informatika“, Beograd, 2016
Dr Vladimir Adamović u svom najnovijem delu „Psihijatrijske siluete“ predstavlja četiri eseja posvećena našim umetnicima: Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Savi Šumanoviću i Nikoli Tesli. U pisanju autor se služi posrednim podacima o ličnosti (pisma, memoari, dnevnici, biografije, svedočenja savremenika). „Psihobiografija je intelektualna konstrukcija“, veli Adamović, „sačinjena na osnovu već postojećih biografija, autobiografije, koja obično, zbog autocenzure i potiskivanja, ne prikazuje događaje i ličnosti u pravoj boji. Tako se dobija psihološki portret-robot umetnika, sličan originalu onoliko koliko je sličan crtež policijskog crtača na osnovu iskaza žrtve o nasilniku.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *