Slobodan Milošević – Deset godina posle

Iznošenje kovčegaMilorad Vučelić / glavni urednik

Pre nekoliko meseci službenici srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić bili su oteti a nakon toga ubijeni američkim bombama. Posmrtni ostaci naših sugrađana su posebnim avionom i u mrtvačkim sanducima prekriveni našom zastavom, kako i dolikuje, dovezeni u Beograd i sa pijetetom od visokih zvaničnika dočekani, te komemoracijama ispraćeni na večni počinak.

Deset godina pre ovog događaja – marta meseca 2006. godine – u Beograd je stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima u Hagu umorenog predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića. Nama nekolicini je dopušteno da dođemo na aerodromsku pistu da bi preuzeli zemne ostatke našeg Predsednika. Tadašnja žuta uprava „Aerodroma Beograd“ zabranila je da bilo ko od nas kroči u neku od aerodromskih prostorija. Sve je bilo pažljivo zabravljeno i avetinjski pusto.

Posle oko četrdesetak minuta čekanja sleteo je avion koji saobraća na redovnoj liniji a u kojem je bio Miloševićev posmrtni kovčeg. Polako, posle desetak minuta, počelo je istovarivanje putničkog prtljaga. Pojavili su se koferi, putne torbe, pecaroški pribor, spakovani štapovi za golf, ojačane kartonske kutije…

I među svim tim prtljagom na istovarnoj traci posle nekog vremena pojavljuje se i kovčeg sav obmotan crnom selotejp trakom. Iza njega ponovo koferi i torbe. Traku nekako zaustavismo, preko kovčega prebacismo srpsku zastavu i buket cveća, i prihvatismo ga.

Da tako, baš tako, na večnu sramotu žutih i njihovih još žućih satelita, u Beograd su stigli posmrtni ostaci Sloboda Miloševića.

Beogradski žutalji ili „žujci“ zarekli su se da u Beogradu neće biti, niti sme biti ni grobnog mesta ni krova pod kojim bi se Slobodanu Miloševiću mogla odati pošta i prirediti ispraćaj. Tek ogromnim zalaganjem Vojislava Koštunice, Dragana Jočića, Aleksandra Nikitovića i Dejana Mihajlova, na čemu im večno hvala, određeno je da se građanima omogući oproštaj od njihovog Predsednika u Muzeju 25. maj. Predsedniku je poštu odalo preko 100.000 ljudi, a na samom ispraćaju iz Beograda i na sahrani u Požarevcu bilo je blizu pola miliona građana Srbije.

Mimohod građanaUpravnicu pomenutog muzeja, izvesnu gospođu Cetinić, koja je odbijala da za oproštaj od Miloševića ustupi prostor ovog muzejskog zdanja, odmah je javno, demonstrativno, primio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić iskazujući na taj način i svoj protest što je dozvoljeno da se bilo gde u Beogradu Miloševićev posmrtni kovčeg izloži i građanima omogući da iskažu poštovanje svom nekadašnjem Predsedniku.

Na dan Miloševićeve sahrane nekoliko stotina „žujaca“, glavešina, donova i vojnika žutog kartela šenlučilo je i šarenim balonima, cikom i podvriskivanjem slavilo Miloševićevu smrt. Bio je to jedan od najsramnijih karnevala moralnih i fizičkih rugoba u istoriji Srba i što je najgore mnogo je njih koji i danas, bez stida i srama, izlaze na izbore da takvi kakvi su dobiju poverenje građana. Valjda da bi počinili neka nova nepočinstva jer ni za šta drugo niti su bili niti jesu sposobni.

Nije se trebalo čuditi ovakvom odnosu žutog kartela prema mrtvom Miloševiću kada se ima u vidu užasan i besramni način na koji su ga kidnapovali iz Centralnog zatvora i nezakonito, neljudski i protivustavno izručili Haškom tribunalu i to na Vidovdan. O tome kako je ovaj čin izgledao i kako se i današnje srpsko pravosuđe prema njemu odnosi možete se podrobno informisati iz tekstova koji slede u ovom broju „Pečata“.

Ispraćaj

Trn u peti transatlantske zajednice

Tokom prethodnih deset godina pojavilo se bezbroj svedočanstava i dokaza o procesima koji su doveli do razbijanja Jugoslavije i koji govore u prilog Miloševićevoj, za srpski narod i državu važnoj i pozitivnoj, ulozi u ovim događanjima. I pored toga, u najvećem delu beogradskih medija nemali broj analitičara i političara se drži oveštalih stereotipa kojima se ruže i on i Srbija i srpski narod. Do njih kao da ne dopiru nikakvi argumenti i saznanja jer oni i dalje rade svoj naopaki posao.

U knjizi visokih američkih diplomata Džona Norisa i Strouba Talbota (napisao je predgovor) na veoma otvoren i nedvosmislen način pojašnjava se u čemu je bila srpska i Miloševićeva krivica za sve što se događalo devedesetih godina prošlog veka:

„Natovski rat najbolje se objašnjava otporom Jugoslavije širim tendencijama političke i ekonomske reforme – a ne patnjama kosovskih Albanaca. Milošević je toliko dugo bio trn u peti transatlantske zajednice da su SAD smatrale da će on reagovati samo na vojni pritisak. Miloševićevi višestruki ispadi bili su u direktnoj suprotnosti sa vizijom ’celovite i slobodne’ Evrope i dovodili su u pitanje samu vrednosnu suštinu daljeg postojanja NATO-a.“

I pored toga našom javnošću se i dalje valja i kruži predrasuda i laž da Slobodan Milošević nije razumeo značaj i epohalnu važnost pada Berlinskog zida. Sa ove distance, a i znatno ranije, dalo bi se zaključiti da je on, naprotiv, bio jedan od retkih državnika koji su shvatili šta će se stvarno dešavati ne samo kod nas nego i u svetu. I šta će se dešavati sa Jugoslavijom i srpskim narodom. Milošević je veoma dobro shvatio šta za Evropu i svet znači ponovno ujedinjenje Nemačke, i do kakvih će sve teških posledica dovesti njeno evropsko vođstvo čega smo danas svi mi svedoci. Da li su pad Berlinskog zida i nesmetano širenje NATO-a na istok pravilno shvatili samo oni koji su poverovali da je kraj istorije koja okončava liberalnim kapitalizmom! Stara krtica istorija (kako bi to Marks rekao) nastavila je da rije, i to čini sa svim aktuelnim posledicama.

 

Raskid sa Brozovom nacionalnom politikom

Slobodan Milošević 1U cilju sprečavanja kobnih posledica po naš narod, Milošević je bio i prvi srpski političar koji je napravio jasan diskontinuitet sa Brozovom nacionalnom politikom pod geslom slaba Srbija – jaka Jugoslavija i dosledna borba protiv navodnog velikosrpskog hegemonizma.

Ima danas dosta „žujaca“ i „žujica“ koji pokušavaju da potpuno otklone čak i pitanje o tome da li je Miloševićeva politika bila pogrešna ili neuspešna. I kojima je nepovratno žao što se na veoma bolan način u međunarodnim odnosima – ulogom Rusije, pa i Kine – uspostavlja nova ravnoteža snaga u svetu, i što ta činjenica prirodno nameće pitanje: šta bi se dogodilo da je ova ravnoteža bila prisutnija u jugoslovenskoj krizi.

Sa desetogodišnje istorijske distance, sve je jasnije (kako se ona bude uvećavala, biće i sve više neporecive) koje su i koliko velike tekovine vladavine Slobodana Miloševića.

Na legalan i legitiman način 1990. donet je Ustav Srbije čime je izvršen dragocen raskid sa daljim pogubnim posledicama ustavnih rešenja iz 1974. godine. Srbija je ponovo državno i teritorijalno uspostavljena, presečena je etatizacija njenih pokrajina koje su prestale da budu „činilac federalizma“. Ustav je donesen na legalan i legitiman način i osujećeni su pokušaji da najviši akt srpske države bude posledica „okruglog stola“, baš kao da Srbi kreću sa gole ledine i uz veru da se to dešava posle „kraja istorije“. Uveden je višestranački sistem i održani parlamentarni izbori.

U Srbiji su osujećeni svi pokušaji i izbegnute mnoge opasnosti građanskog rata. Delovi srpskog naroda koji su živeli van Srbije bili su zaštićeni od direktnog genocida i pokolja nenaoružanih civila. Srbija je neštedimice pomagala Srbe van Srbije i njihovu borbu. Previđa se da je Srpska Krajina bila zaštićena UNP zona, uspostavljena Vensovim planom na inicijativu srpskog predsednika i uz saglasnost srpskih krajiških vođa. Taj deo srpske politike svakako zaslužuje kritičko preispitivanje i sagledavanje, ali to uglavnom izmiče ozbiljnijoj pažnji. Neophodno je sagledati i sve posledice, stvarne i simboličke, koje je izazvala „blokada na Drini“, kao i čime je, kako i zašto bila obrazložena.

Malo ko u srpskoj istoriji je bio spreman da podnese toliko mirovnih inicijativa i podrži toliko mirovnih planova međunarodnih posrednika kao što je to činio Milošević sa jasnom svešću da će velike zapadne sile to već narednog dana pokušati da sruše i dovedu u pitanje. Istovremeno je bio spreman da u tim planovima gotovo nikada ne oslabi srpsku stranu na terenu, ma koliko ga to koštalo i izazivalo međunarodno podozrenje prema njemu. Malo ko je sa toliko nadmoći, pa i nemara, podnosio najgore javne uvrede i besomučne javne i medijske napade kako u stranim tako i u domaćim medijima.

Udaranje trajnih temelja Republici Srpskoj

Slobodan Milošević je bio odlučni borac za vojnu neutralnost Srbije i nije prihvatio brojne ponude da se prikloni NATO-u, tada jedinoj svetski respektabilnoj vojnoj sili, budući da se, zahvaljujući katastrofalnoj politici Mihaila Gorbačova i njegovih saradnika, Varšavski vojni blok zajedno sa SSSR-om raspao. O tome kako je izgledala politika njegovog naslednika Borisa Jeljcina možete se informisati iz teksta našeg uglednog diplomate i intelektualca Živadina Jovanovića u ovom  broju „Pečata“.

Dejtonski sporazum je doneo mir u Bosnu i Hercegovinu i udario trajne temelje Republici Srpskoj, čije je postojanje i najveća tekovina njegove nacionalne i državne politike i borbe srpskog naroda uopšte. Posle Dejtonskog sporazuma potpuno se koncentrisao da se u RS što pre održe višestranački izbori i da se tako konačno stavi pečat međunarodne zajednice na taj entitet i tu državu. Bio je to veoma složen manevar satkan na prvi pogled i od veoma neprijatnih poteza i oštrih napada na vođstvo Republike Srpske. U narednom broju „Pečata“ objavićemo dokumentovano sećanje našeg nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića koje jasno dokazuje složenost te borbe i sa koliko je upornosti i mudrosti Milošević to činio i u tome na kraju uspeo. Biće prilike da se Jovanovićevom svedočanstvu pridruže i neka druga svedočenja.

Milošević je pored Republike Srpske u nasleđe ostavio i SR Jugoslaviju čiji je predsednik bio. Šta je i kako je bilo s njom, to znamo.

Milošević je bio odlučan da se suprotstavi albanskom terorizmu koji je, baš kao ovaj današnji u vidu islamske države, bio sponzorisan i organizovan od strane zapadnih sila. Sada je više nego jasno da je zametak današnje islamističke terorističke pošasti bio bosanski rat i terorizam OVK na Kosovu. Agresija NATO-a na Srbiju i na SR Jugoslaviju okončana je prekidom rata, a uslovi prekida rata definisani su Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Tom Rezolucijom Srbiji je garantovana teritorijalna celovitost uz vremenski ograničeno delovanje međunarodnih vojnih snaga pod pokroviteljstvom UN.

Nekadašnji Predsednik SR Jugoslavije prihvatio je poraz nakon izbora, i posle petooktobarskih događaja i oružanog napada najgorih kriminalaca na njegovu rezidenciju završio je u Centralnom zatvoru pod potpuno besmislenim domaćim optužbama iza kojih je stajala namera da se izruči Haškom tribunalu. Srbiji su obećane čitave milijarde stranog kapitala koje nikada u zemlju nisu dospele. Za večno pamćenje svome rodu ostaće njegovo proročansko i umno obraćanje od 2. oktobra 2000. godine koje smo u više navrata objavljivali a danas je opšte poznato.

Miloševićeva odbrana pred Haškim tribunalom prikovala je naciju za televizijske ekrane. Bio je briljantan i u paramparčad je razbio ovu nakazu od međunarodnog prava. Ni kamen na kamenu nije ostao od onoga što je trebalo da predstavlja optužnicu. Njegovom odbranom pred našim očima padala je jedna po jedna laž koju je o srpskom narodu više od decenije proizvodila propagandna mašinerija Zapada i čiji su glavni akteri bili brojni zapadni i domaći političari. Karakteristično je i to što Milošević, braneći se, nije ni za šta okrivio bilo kog svog sunarodnika, pa makar on bio i njegov najveći oponent dok je bio na vlasti. Poneo se junački i superiorno ne pokazujući slabost nijednog trenutka, čak ni kada je bivao veoma bolestan.

Podrška

BEZ PRODAJE JAVNIH I DRŽAVNIH RESURSA

Obišao sam ga u Ševeningenu pet puta i u svakom od tih susreta pokazivao je nadmoć nad svim nedaćama koje su ga snalazile. Vidno poštovanje i uvažavanje ukazivali su mu i zatvorski čuvari. Onemogućeno mu je neophodno lečenje, a mnogo toga govori da je sve bilo usmereno protiv njegovog zdravlja što je doprinelo njegovoj smrti, u stvari željenoj posledici o čemu smo uz brojne argumente u „Pečatu“ već nekoliko puta pisali.

Na unutrašnjem planu ostaje nepobitna činjenica da za vreme Miloševićeve vladavine ništa nije prodato stranom kapitalu. Sklopljen je u poslednje tri decenije najveći posao – za preko milijardu i po maraka prodato je 49 odsto svojine srpskog „Telekoma“. Srbija je postala većinski vlasnik tog javnog preduzeća i to je ostala do danas. Nijedan javni i državni i nacionalni resurs nije prodat.

Srbija je uz velike probleme izdržala i preživela najgore međunarodne sankcije, a efektno je i sa velikim uspehom savladala inflaciju (Avramovićevim programom u čijem je stvaranju Milošević imao ogromnu ulogu) najvećim delom izazvanu ovim sankcijama. Izvršen je delimičan povraćaj obradivog nacionalizovanog zemljišta.

Otkupom stanova koji su tako iz društvene svojine prešli u ruke građana, nosilaca stanarskog prava izvršena je jedna od najvećih socijalnih reformi u istoriji.

Zakon o svojinskoj transformaciji donet 1997. godine bio je takođe u funkciji socijalne reforme i otvarao je put radničkom akcionarstvu, bio je otvorena prepreka svakom pokušaju pljačkaške privatizacije koja je svoj procvat doživela nakon Zakona o privatizaciji 2001. godine, donetog od strane snaga žutog kartela, od kojeg se Srbija još dugo ne može oporaviti.

Neverovatno je što se većina aktera ovog mračnog posla i dalje okuplja na nekim biznis forumima i u raznim drugim prigodama, i pokušava da srpskoj javnosti i stanovništvu predlaže „spasonosna“ rešenja. Tako se, najsvežijeg primera radi, na upravo minulom poslovnom forumu na Kopaoniku u svim televizijskim izveštajima svake sekunde mogu čuti reči: otpustiti, otpustiti, otpustiti i prodati i prodati stvarnom kapitalu. Samo to i ništa više. Ni pomisli, ni predloga kako zaposliti i povećati poslove.

Oni koji u poslednje vreme paradiraju i koketiraju s levicom, bilo da su filozofkinje ili političarčići, smatraju da im je najpreči zadatak da se ograde i distanciraju od ovakvih socijalnih i ekonomskih tekovina socijalističke politike koje su uništili naši žuti kartelaši pod firmom neoliberalizma.

Miloševiću se prigovaralo zbog nedemokratičnosti i autoritarnosti u vladanju, ali u svetlu dešavanja u vreme vlasti žutog kartela i onoga što se već decenijama odvija i svetu, a posebno danas u zemljama svetionicima i uzorima liberalne demokratije, njegova vladavina ne trpi naročite prigovore. Dodamo li tome rad zapadnih obaveštajnih i tajnih službi koje su umešane u brojne zločine i atentate, pa i u ubistvo nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, stvari postaju još diskutabilnije i teže. Biće potrebno decenijsko vreme da razni dokumenti izađu na videlo, te i činjenice o operacijama raznih pomenutih službi.

Mnogo šta drugo što se Slobodanu Miloševiću opravdano ili manje opravdano stavlja na teret vremenom će sve više zasluživati samo mesto fusnote u istorijskom sagledavanju značaja njegove ličnosti i politike.

Hapšenje

13 komentara

  1. Sve je tako g. Vučeliću! Sloba im i danas smeta, boje ga se i danas!

    Danas RTS objavi da je godišnjica smrti Slobodana Miloševića i napišu da je sahranjen bez verskog obreda???
    Možda treba deo vesti da demantuje SPS , i da se intervjuiše episkop Filaret koji je vršio verski obred u Požarevcu, ili vladika Amfilohije koji ga je posećivao u Hagu, i koji vršio verski obred za njegovog kasnije preminulog brata Boru M.
    Sve svetske televizije su prenosile dolaza Mološevića i dve domaće BKTV i Palma plus Jagodina… da se zna.

  2. “NE NAPADAJU ONI SRBIJU ZBOG MILOSEVICA,NEGO NAPADAJU MILOSEVICA ZBOG SRBIJE”…

    Premnogo je klasicnih idiota…U NARODU,U OPZICIJI I U VLASTI…vec vise od jedne decenije,koji jos nisu shvatili ili nece da shvate ovaj strateski stav Slobodana Milosevica,u svojoj izjavi,nadomak njegovog,ANTISRPSKOG HAPSENJA,koje je uz pomoc okupatora Srbije,realizovala SRPSKA BAGRA.

    Dakle,Srbi moraju da shvate da je upravo Srbija problem…Srbija koja je slobodna,nezavisna,neutralna i koja postuje svoje prijatelje,dakle,okrenuta i Rusiji i ostalim prijateljima.
    Milosevic je “iskonstruisan problem”,koga neprijatelji Srbije POISTOVECUJU SA SRBIJOM I SRPSKIM NARODOM…sve sto misle njemu,misle i nama.
    Napasti Milosevica,znaci AMNESTIRATI ZLOCINE NAD SRBIMA,jer je on,po njima,”balkanski kasapin”???
    Napasti Milosevica,znaci gurnuti Srbiju u celjusti unistiteljima Srbije.
    Napasti Milosevica,znaci okrenuti Srbiju od svojih prijatelja,nekada uz pomoc komunizma i Tita,od Francuza i ostalih koji su nam pomogli u prvom i drugom svetskom ratu,a sada,uz pomoc “Djindjica” i njegovih sledbenika,od Rusije,ALI,PRE SVEGA,OD SAME SEBE,OD SVOJE EKONOMIJE,NACIJE,SLOBODE…

    Srpski narod i srpski politicari su se malo zaneli,ne shvataju da “Milosevic” nije samo KLASNO PITANJE,vec je duboko NACIONALNO PITANJE.

    Da je u vreme Svetog Save,Karadjordja ili Cara Lazara,postojao NATO PAKT,CNN i danasnje NVO…I SVETI SAVA I KARADJORDJE I CAR LAZAR,BILI BI NA NAJBRUTALNIJI NACIN BACENI U SMECE,JEDNOSTAVNO,JER SU SRBI I BORE SE ZA SRPSKU DRZAVU I NACIJU.

    Dakle,nije Milosevic samo klasni neprijatelj,koga napada neka “demokratska” stranka,ili “desnica”…ili neki “centar”,ne,on je Srbin i samo zato,sto je branio Srbiju i srpsku naciju,TREBA GA UNISTITI,po misljenju srpskih neprijatelja spolja i SRPSKE BAGRE SVIH BOJA IZNUTRA.

    Tragedija je sto “nepartijske organizacije ili institucije” u Srbiji,od SANU…pa sve do institucije PREDSEDNIKA SRBIJE,nisu dali nikakav doprinos demistifakaciji sustine proganjanja i zabranjivanja Milosevica,cime nanose STRATESKU STETU SRBIJI.
    Minimum je da se Milosevic casno sahrani u aleji velikana i da se dostojno predstavi u djackim udzbenicima.

    Nema Srbije bez Milosevica,tacnije,bez POSTOVANJA ISTORIJSKE ULOGE MILOSEVICA.
    To ne znaci nemati kritiku njegovog rezima,SVAKO JE KRITICI PODLOZAN…ali dozvoliti da neki srpski politicar ima isti ANTISRPSKI ZAR,kritikujuci Milosevica,kao neki zapadni politicar,KOJI EVIDENTNO NIJE ZA SRBIJU…to je nedopustivo.

    Dok imam dilemi kako bi Sveti Sava danas prosao u ovakvoj Srbiji,kao clan neke partije,pogotovo kao Srbin…nicu BULEVARI,ALEJE I TRGOVI ZORANA DJINDJICA,a Devenport, Mongomeri i ostali fasisti,postali su “domaci” akademski analiticari i predavaci na SRPSKIM UNIVERZITETIMA I MEDIJIMA?
    Montgomeri ovim povodom kaze,pre neki dan,da je “Milosevic samo iskoristio srpski nacionalizam”?
    Dakle,ON SRBIJI I SRBIMA JEDNOSTAVNO NE DAJE NIKAKVU SANSU…i da nema Milosevica,po Montgomeriju (KOGA DANASNJA SRBIJA TRETIRA KAO POCASNOG SUGRADJANINA…),SRBI SU KRIVI?!
    I tako vec 16 godina…
    NEPRIJATELJ SRBIJE MONTGOMERI I SRPSKE INSTITUCIJE,O MILOSEVICU ISTO MISLE?
    Danas je umro glumac Dragan Nikolic…
    UMRO JE PRLE,ZIVEO PRLE!

    IZVINI SLOBO STO SMO PIZDE I NEMAMO NI MOZGA NI MUDA DA SE OSLOBODIMO BEDE U NAMA!

  3. Predsednik i Paša

    Podaci i dokumenti, na osnovu kojih je bivši predsednik države predat strancima da mu sude, podsetili su me na moju graničarsku službu u Sloveniji. Kada je službeni pas “Paša”, nemački ovčar, odslužio svoj dug državi, jedan civil je želeo da ga uzme na čuvanje u svoje domaćinstvo. Službena prepiska i procedura, koja je tom prilikom usledila, nemože se ni izbliza uporediti sa dokumentima i procedurom kojom je Milošević-bivši predsednik države Srbije i Jugoslavije, isporučen Hagu, daleko je bila OZBILJNIJA I ODGOVORNIJA! Moja Srbijo!_

  4. Neka ti je večna slava i hvala Slobodane Miloševiću

  5. Dušan Buković

    Ne ulazeći ovom prilikom u analizu Miloševićeve epohe, ovde je važna jedna stvar, da je Jugoslavija devedesetih godina dvadesetog stoleća planski potpaljena, podrivena, napadnuta i nasilno razbijena spolja i iznutra i da je postala poligon zavojevačkog NATO pakta i tz. zapadnog novog svetskog poretka. Srpski narod se morao istovremeno braniti od domaćih terorista- separatista, koje su organizovali i usmeravali izvesni predstavnici zapadnog establišmenta i boriti se protivu zavojevačkog NATO pakta. Razume se, da je za otpor zapadnim imperijalistima i NATO paktu ceo ceh platio ni kriv ni dužan i da i danas plaća obespravljeni, okupirani i nesrećni srpski narod. Ono što treba imati na umu, da su zapadni imperijalisti spremili plan u drugoj polovini devetnaestog stoleća da srpski narod izbrišu iz grupe slobodnih evropskih naroda i da ga potpuno unište, moralno i biološki (Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial – Une super et contre-eglise, Paris, France, 1967).

    Ne treba zaboraviti ni to, da je Semjuel Hantington (Samuel P. Huntington) na osnovu ratnih zbivanja potkraj dvadesetog stoleća, doslovno rekao: „Zapad je pobedio svet ne sa moći svojih ideja, svojih vrednosti ili svojom religijom, nego radije svojom moći u primeni nasilja. Zapadnjak često zaboravlja ovu činjenicu, a ne -zapadnjak nikad…“ – “ The West won the world not by the superiority of its ideas or values or religion but rather by its superiority in applying violence. Westerner often forget this fact, non – Westerner never do…” (Vidi: Samuel P. Huntington, The clash of civilizations, New York, 1993).

    • Sramota me je što sam pripadnik naroda koji je izrodio neljude koji su mu uskratili pravo na život, i koji bi mu, da su mogli, uskratili i “pravo na smrt”. Ubili su ga u Hagu. Ali žutima to nije dovoljno. Rado bi da ga ubiju još neki put, kad im ponestane, a uvek im ponestane,reči kojima mogu da obmanu glasače.A SLOBODAN sve življi. A ubice sve mrtvije.
      HVALA PREDSEDNIČE. Počivaj u miru.

  6. BIO SAM na mitingu na Trgu Republike da se zaustavi isporuka Miloševića u Hag. Kao i uvek – nosio sam parole: “Srbima evropska demokratija – Albancima Srpsko Kosovo”; “Nezavisno Kosovo = Albanska država”; “Albanski separatistički fašizam – destabilizatorski faktor na Balkanu”… i još nekoliko poruka. Jedini sam imao parole, nisam video druge a to je velika greška, nema poruke sa skupa, a domaća petokolonaška i strana propaganda skup tretirali kao: sakupili se srpski nacionalisti zločinačko-terorističkog režima Slobodana Miloševića…? Na bini je govorio i tadašnji ministar IP Živadin Jovanović NARAVNO, kolona od 50 hiljada do Saveznog Izvršnog Veća na N. Beogradu nije uspela da spreči isporuku Miloševiša.

    I DANAS stoim iza mojih parola i smatram da najveću krivicu za pad Miloševića snose tadašnji ministar za informisanje – medijski rat (a sadašnji premijer Srbije) Aleksandar Vučić , Dačić… prvi funkcioneri uz Miloševića. Za opstanak jednog režima na vlasti (Miloševića) najmoćnije je oružje – medijski rar (medijsko-informativna propaganda). Vojna doktrina kaže: ko je dobio medijski rat – taj je pola bitke dobio! Na primer, NATO je bombardovao televiziju RTV Beograd, RTV NS, iako je imao nadmoć u medijskoj propagandi zahvaljujući pogrešnom-defanzivnom medijskom informisanju Miloševićevog ministra za informisanje Aleksandra Vučića: Prepustio medijski rat Šiptarima, bio propagandno pregažen od petokolonaša i kralja trgova V.D. i NVO, Kandićke, Biserko…?! Najveća greška Vučića je billa što je na diskriminatorski način postao Ministar za informacije za Kosovo i Metohiju (ON iz Beograda, umesto da to bude Kosovopoljski srpski lider sa Kosmeta koji živi dole i zna šta da govori?!

    Tadašnji Miloševićev Vučić je danas totalno promenio svest, preumio se postao je Premijer Srbije – najveći MEDIJSKI I POLITIČKI diktator i propagator… Nastavak večeras o najbitnijim političkim greškama – do izdaje i predaje teritorije KiM:

  7. Dostojanstvo je urodjena vrlina, a oni je ni danas nemaju! Zato i nisu smeli da mu odaju počast, da mu obidju grob, jer nisu iz “istog sveta”, da ih “ne inficira” ta duhovna snaga, koju i mrtav Milošević ima! Ne bojte se, niste vi od tog “materijala”! Takvi se radjaju jednom u stotinu godina, a i redje! I treba poštovati samo one koji su tvog nivoa, i položiti cveće, čoveku koji je indirektan krivac za Miloševićevo ubistvo! I licemerno i farsično!

  8. Gospodo iz našeg Pečata treba u svakom sledećem izdanju da pišete o izdajstu nacionalnih interesa DOSOVSKE OLIGARHIJE i ovih novih sledbenika ŽUTOG-KARTELA. Milošević nije se mogao suprostaviti TAKO-ZVANOJ braći koju su stvarali monarhisti i komunisti jer neka jaka država na Balkanu ni je odgovarala zapadnim hegemonima. Morate pisati i o pogrešnoj politici dase sačuva Jugoslavija kada polovina njenih građana nije smatrala tu državu svojom,
    lepo je Kardelj rekao daje Jugoslavija potrebna Sloveniji dok nestvore uslove rasturanja iste
    svi njegovi radovi u vezi ustava Jugoslavije išli su ka razlazu samo Srbi nisu u to verovali onaj Srbin koji je osetio bio je na grub način sklonjen.

  9. Otrgnuto od zaborava sa sajta B92 u subotu 11/03/2006 kao
    jednog od prefinjenijih primera upotrebe perfidije u borbi recima ,
    kao pripremi za deblje lazi i manipulacije koje ,pri povoljnom vetru,
    postaju razarajuci bojni otrovi .Tako juce,tako danas.Na jednog
    junaka,buljuk izdajnika .Na jedan Ustav , gomila krsitelja .
    ………………………………
    “Peščane dine, Sinatra i kafa
    Slobodan Milošević je umro u zatvorskoj sobi veličine tri puta pet
    metara, u kojoj je slušao diskove Frenka Sinatre i gledao televiziju.
    Soba je bila smeštena u zatvorskom kompleksu, okruženom visokim
    betonskim zidovima, na peščanim dinama u okolini Sheveningena.
    Miloševićeva soba imala je toalet, kadu i tuš-kabinu, sto i stolice,
    garderobni plakar, aparat za kafu, televizor i krevet.”
    ………………………………
    *ZNACI : (neobjavljeni komentar na gornji clanak)
    UMRO IZLEZAVAJUCI SE U ONOLIKOM, EKSKLUZIVNO OPREMLJENOM
    APARTMANU , BEZ POGLEDA NA PLAZU ZATVORENOG TIPA,
    UZ KAFU, MUZIKU I TV ! GLEDAJUCI B92 ?

  10. Sve mi se čini da iako brojni zapadni neprijatelji ne bi uspeli U svom naumu da nisu imali pomoć i podršku domaćih neprijatelja. Isti je primer libijskog Gadafija, njegovi su ga ubili, isto kao ini našeg, još gore izručili ga dzelatima na sam Vidovdan, ponižavajući čitav srpski narod ,znajući šta to znači. Mozda smo potcenili neprijatelja ali su uvek išli korak ispred, prvo su nam napravili 5okt. (Kljucni datum .propasti Srbije )tek posle je došao Putin.

  11. roja, nastavak: Propuštene šanse

    SLOBODAN MILOŠEVIĆ, Veliki državnik, ujedinitelj i vizionar: “Od pobede – do poraza”, uspon i pad, imao
    je najveće šanse u istoriji da povrati srpstvo na KiM, da ostane do danas predsednik Srbije. On je dobro počeo, imao sjajan politički uspon u pravo vreme, zbog Kosovske situacije da je reši i zaustavi višedecenijsko delovanje albanskog separatističkog šovinizma i etničkog čišćenja Srba. Jedna od opcija za rešenje (povratak srpstva i proteranih Srba na KiM) je:
    – Da primeni odluke Plenuma CK SKJ o Kosovu 1987 god o zaustavljanju iseljavanja Srba sa Kosova i povratak više desetina do sto hiljada;
    – Nije iskoristio skup na Gazimestanu (2 miliona) u smislu Trojanskog … Trebao je da napravi plan 2 meseca unapred, strateške tačke na KiM, policija, vojska, da je tajno naoružao sve Srbe za samoodbranu… – i za vreme Gazimestanskog skupa da je izdao naredjenje: pod jedan, svi proterani Srbi i oni koji žele da žive na KiM – da se organizovano prihvate u srpskim kućama i srpskim lokacijama; Pod dva, niko ne sme da provocira i napada Albance, nego samo da postupa po potrebi u samoodbrani; Pod tri…itd. Pošto je patriotsko raspoloženje u masama bilo ogromno (video sam), ubedjen sam bio da bi na desetine hiljada Srba odmah ostalo na Kosovu? Ako udare Albanci Srbi bi bili spremni da se brane u smislu gradjanskog rata. U to vreme je medijski rat bio 100 puta na strani Srba. Amerika nije bila umešana.

    – Krenuli su MITINZI po Srbiji. Milošević je zajedno sa liderima Kosovopoljskih Srba (Šolević, Budimirović. Kecman, Pr. Todorović…) držao patriotske govore na binama. Miloševiš dobija veličanstvenu popularnost možda 95 posto srpskog naroda.
    – Pod uticaja popularnosti – Milošević pada pod uticaj srpskih karijerista Vučića (postavljen za ministra informisanja – medijske propagande), Dačića, Vulina, Nikolića… a – Kosmetske Srbe je (šutnuo) zapostavio na periferiji. ———- KAKO SU VUČIĆ I DAČIĆ BRANILI MILOŠEVIĆA I REŽIM – TAKO JE I PROŠAO!!!

    jA SAM od Miroslava Šolevića (lider Kosmetskih Srba), u Pionirskom parku ispred Skupštine – dobio kopiju akta – “PORUKE” CK SKJ u pismenoj formi – da bude pročitana na sednici? U sadržaju ima četiri zaključka sa obrazloženjem, sve u skladu po zakonima i Ustavu. POENTA JE da CK SKJ ozbiljno pristupi rešavanju i neposredno rukovodjenje na Kosovu, da se imenuju idejne vodje kontrarevolucije na Kosovu, politički razobliče i uzmu na odgovornost, da ne sme sa njima biti kompromisa jer će izazvati katastrofalne posledice po narod i državu…?

    KOSMETSKI lideri-Srbi (Šoleviš) nisu zagovarali van-zakonska i van-institucionalna politička rešenje.
    ZAŠTO Miroslav Šoleviš nije postavljen za ministra informisanja-medijske propagande – nego je postavljen Aleksandar Vučić iz Beograda koji nema blage veze sa Kosovom, nije živeo dole sa porodicom najmanje pet godina i zato nema ni znanje ni motivaciju za pravedno rešavanje kosmetskih problema?! Ne vredi visoka inteligencija a maloumna politika!

    DA NIJE Milošević otkačio lidere Kosmetskih Srba, a okupio oko sebe Vučića, Dačića, Vulina… karijeriste… ja sam ubedjen da bi se pozitivno odvijalo rešavanje KiM, ostvaren povratak proteranih Srba, i ne bi bilo bombardovanja (stotinu hiljada Srba bi radilo po rudnicima i fabrikama na KiM)!!!
    Nastavak…

  12. Ispravka: Plenum CK SKJ o zaustavljanju iseljavanja Srba i Crnogoraca sa Kosova – održan je u Saveznoj Skupštini 23. 06. 1987 godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *