Uspostavljanje ZSO imperativ za uspeh dalje normalizacije

Marko Djuric 660 x 330Uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) je imperativ za uspeh dalje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da će Beograd vršiti dodatni pritisak i dodatnu diplomatsku aktivnost sa ciljem da se u 2016. godini to i dogodi.

Uspostavljanje ZSO, kako je Đurić rekao za Tanjug, biće jedna od tema u nastavku pregovora, koji se očekuje krajem januara, ali takođe i pitanje imovine i statusa i položaja SPC.

“Želimo da 2016. godina bude godina dijaloga, približavanja odnosa Beograda i Prištine, nas i naše južne pokrajine, u interesu naših ljudi. Ogromna količina nerešenih imovinskih odnosa diktira to da pitanje imovine i građana i pitanje statusa i položaja SPC, što je jednim delom vezano i za pitanje imovine, bude nešto na čemu ćemo insistirati kao o temama za razgovore. Naravno, u prvom planu je sprovođenje do sada postignutih sporazuma, a za nas pred svega prvog sporazuma o uspostavljanju ZSO”, naglasio je Đurić.

Zahtev Beograda, prema njegovim rečima, jeste da Priština bez odlaganja sprovede sporazum od 25. avgusta, da u istovetnom tekstu, identično onom o prinicpima o uspostavljanju ZSO, usvoji izvršnu odredbu kojom se uspostavlja važenje ZSO.

“Sve drugo je politička igrarija Prištine koja ne doprinosi normalizaciji, niti boljem razumevanju između naših ljudi”, naglasio je Đurić.

Sa srpske strane je, kako je napomenuo, sve spremno.

“Ljudi iz upravljačkog tima ZSO su i ovo vreme iskoristili za rad na Statutu, njima su pomagali i domaći i međunarodni eksperti, to nikada nije bio problem, znači to je spremno već mesecima”, istakao je Đurić.

Upitan za izjavu kosovskog premijera Isa Mustafe da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo, Đurić je rekao da ne zna kako na ozbiljan način da odgovori na tu izjavu.

“Mustafa je verovatno veoma moćan čovek čim može takvu vrstu uticaja, pritiska javnog, koji bi neki nazvali i jezikom ucena, da koristi u odnosu na institucije u Briselu”, rekao je Đurić.

Budući da je Mustafa najavio da Priština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, Đurić je rekao da je Beograd svakako zainteresovan da svi oblici saobraćaja i komunikacije budu što je moguće intezivniji, te da srpska strana od razgovora o toj temi nikada neće bežati.

“Premijer Vučić je inicirao pitanje otvaranja linije između Beograda i Prištine kao temu za razgovore u jednoj fazi i drago nam je da pokrajinski političari razmišljaju o pojačanju saobraćaja. Mislim da bi za početak mogli da učine mnogo više da građani ne moraju da čekaju u višesatnim kolonama na administrativnim prelazima samo da bi dokazali neku svoju vlast i autoritet na tom delu teritorije”, ukazao je Đurić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *