Sveti Sava i Srbi

dragomir-antonic-BWDragomir Antonić 

Srpska pravoslavna crkva stvorena je zahvaljujući Zakonopravilu. Zato je ona svetosavska

O svemu mi piši, majko, samo o parama nemoj, arlauču članovi pete kolone u Srbiji, alijas nevladine organizacije. Protestuje bulumenta tih antisrpskih asocijacija koje primaju milione dolara da blate Srbiju i veličaju njene neprijatelje. Pre svih monstruozne NATO ratne zločince. Predlažu da ubicama srpskih žena i dece za početak oprostimo, a kasnije se i izvinimo što su nam rušili zemlju, zatrovali polja i što se deset puta povećao broj dece obolele od raka, leukemije i drugih kancerogenih bolesti.

NA ČEMU RADITE? Sve to nije važno, jer za milog Boga stradaju samo Srbi, a dolari koji se dobijaju služe da se ovakva nazadna pisanja spreče. Da se promeni svest nas koji nismo slepi kod očiju i koji smo preživeli monstruozne NATO zločine. Za početak  trebalo bi da ih zaboravimo i oslobodimo se predrasuda prošlosti. Kasnije će peta kolona napraviti istraživanja koja će pokazati da nas je mafijaški NATO bombardovao zbog naše svetle, i bukvalno svetle budućnosti.

[restrictedarea]

Breht je pisao: „Na čemu radite? upita neko gospodina K. Gospodin K. Odgovori: Mnogo se mučim, pripremam svoju sledeću zabludu.“ (Bertolt Breht, Priče o gospodinu Kojneru, Beograd, 1994, str. 11). Danas se ova rečenica može odnositi pored navedenih petokolonaša i na pojedine vladine ministre, pomoćnike, sekretare, dame iz „ferarija“ (valjda je promenila model, loše utiče na ugled Srbije ako pet godina sedi u istom modelu) koji su seli na grbaču – ne mogu reći radnog naroda, jer radnika u Srbiji odavno nema – nego na ono malo preostalih seljaka, preduzetnika u nestajanju i opljačkanih penzionera. Kažu da sve čine radi našeg dobra i evrounijatskog puta sa koga nas neće skrenuti ni nestanak mafijaške evrounijatske organizacije. Šta se nas tiče što evrounijatske članice dižu žičane tarabe na granicama, ukidaju tzv. šengen, formiraju građanske odrede za samoodbranu. Istorija nas uči šta to znači, ali očito da naši uvaženi političari sa fakultetskim diplomama to nisu učili na visokim školama koje su im diplome podarile. O tome ćete slušati narednih meseci, pa ću vas bar danas poštedeti praznoslovlja i podsetiti da je u sredu 27. januara praznik posvećen Svetom Savi.

 

ZAKONOPRAVILO SVETOG SAVE Nemaju Srbi većeg i bitnijeg od Rastka Nemanjića, niti imaju važniju knjigu od Zakonopravila. Danas se mučimo da napišemo Građanski zakon, a imamo Zakonopravilo. Da se uči u školama, oni koji zakon pišu više bi znali. Zašto se ne uči? Ne pitajte mene.

Sveti Sava je Zakonopravilo sastavio 6727. godine po starom srpskom kalendaru, odnosno 1219. po novom. Zakonopravilo je ogromno delo napisano na 800 strana. U nauci je ovaj rukopis poznat pod tri imena: Nomokanon (na grčkom); Krmčija Svetog Save; Zakonopravilo Svetog Save. Smatra se da je treće ime ili naslov ispravno. Zašto je Zakonopravilo važno?

O Zakonopravilu najbolji znalac i prevodilac dr Miodrag Petrović zapisao je sledeće: „Zakonopravilo Svetog Save najvažniji je državni, crkveni, pravni, istorijski, književni rukopis koji Srbi imaju. Zahvaljujući njemu stvorena je Srpska pravoslavna crkva. Zato je ona svetosavska i toga se nikad ne smemo odreći. Knjiga je i prvi Ustav države Srbije. Kad je rukopis završen, po primerak Zakonopravila dobili su u ruke svi episkopi novoosnovane Autokefalne arhiepiskopije u Srbiji – tad se Srbija prostire do Jadranskog mora – sa obavezom da po njemu upravljaju crkvenim životom. Osim crkvenog života Zakonopravilo uređuje odnose u svim oblastima života i pruža zaštitu svakom pojedincu. Vodi brigu o čoveku još pre njegovog rođenja, od začeća pa sve do smrti, a u nekim pitanjima iz oblasti bračnog i naslednog prava i posle smrti. Na osnovu njega saznajemo šta se sve smatralo socijalnim slučajem. Kakve su mere predviđene za otklanjanje posledica. Socijalno staranje je izraženo u mnogim vidovima. Pored brige o siromašnim i bolesnim, za koje su podizani odgovarajući domovi, štićene su osobe sa telesnim manama, utvrđivane uzajamne socijalne obaveze roditelja i dece, pomagane udovice, štićeni robovi od samovolje gospodara, najamnici od izrabljivanja i zloupotrebe poslodavaca, dužnici od zelenašenja zajmodavaca. Prevod i sadržaj Zakonopravila ne zavisi ni od jednog slovenskog nomokanona, ali ni od nekog jedinstvenog grčkog nomokanona. I upravo iz te samostalnosti i stručnosti, odnosno dobrog znanja oba jezika – srpskoslovenskog i grčkog – proisteklo je Zakonopravilo.“

Sveti Sava je opšta slava Srba. Zato ne zaboravimo Srbe junake, koji čame u haškom kazamatu i drugim evrounijatskim tamnicama.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *