Pentagon: Rusija ne treba da smatra Ameriku pretnjom

Pentagon 660 x 330Moskva ne treba da smatra Sjedinjene Američke Države pretnjom, budući da Vašington ne teži konfliktu sa Rusijom, izjavio je predstavnik Pentagona Džef Dejvis, komentarišući nedavno usvojenu rusku Strategiju nacionalne bezbednosti.

 „Ne postoji razlog da nas smatraju pretnjom. Mi ne težimo ka konfliktu sa Rusijom. Istina je da postoje nesuglasice, ali bilo bi fundamentalno pogrešno gledati na SAD kao na pretnju Rusiji“, rekao je Dejvis, prenose francuski mediji.

Američki general je takođe rekao da je zainteresovan da pročita celokupnu strategiju pre nego što iznese bilo koje druge zaključke, jer, kako je rekao, iz svojih izvora je uspeo da sazna samo nekoliko tačaka dokumenta.

Izmenjenu Strategiju nacionalne bezbednosti Rusije potpisao je predsednik te zemlje Vladimir Putin neposredno pred novogodišnje praznike.

Istovremeno, komandant Združenog komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD general Džozef Danford ocenio je da SAD i dalje na Rusiju gledaju kao na pretnju.

„Mi taj zaključak donosimo na osnovu ponašanja i vojnih kapaciteta Rusije, uključujući nuklearni i kibernetički potencijal, koji može da se protumači kao pretnja našim saveznicima“, dodao je on.

3 komentara

  1. Nato pakt je postavio rakete u svim državama bivšeg Sovjetskog saveza, o evropi i da ne govorim, a izjave američkog generala su zamajavanje i providne laži u koje niko ne veruje.Kada bi procena Amerike bila da mogu poraziti Ruse, napali bi ih koliko sutra.Očajnička težnja Amerike da budu najdominantnija sila na planeti, uvek ih samo dovodi do novih zločina koje čine državama po celom svetu.

  2. Rusija vas i ne smatra pretnjom jer poseduje takve “kapacitete” koja može svoju planetarnu ulogu da odigra do kraja! Kao prvo da sačuva svoj teritorijalni integritet, a kao drugo da bude NADA za sav slobodoljubivi svet, koji je ugrožen bahatim ekspanzionističkim kaptalizmom, ili tzv. globalnim hegemonizmom! Pentagon, čini mi se da sve više postaje “školica” za pogrešne odluke, nažalost sa tragičnim posledicama, kao šerif na divljem zapadu! Bumerang je sve više prisutan, suze mogu biti i od luka! To Holivud najbolje zna!

  3. Ne samo da RF vidi SAD kao neprijatelja vec i 4/5 citavog sveta ih vidi tako. Cak i oni koji ih slede ne cine to iz uverenja vec od moranja i zbog bojazni za posledice koje bi usledile. Juce je na CCTV jedan kineski general lepo definisao kako oni vide SAD. Vide ih kao nekog ko im plete mrezu na njihovim granicama zahvaljujuci “saveznicima” koje oni primoravaju na saradnju. General dalje kaze da je to cinjenica koju niko u Kini ne sme da posmatra povrsno kao i da je duznost drzave da reformise vojsku do tog stepena da je u stanju da odvrati svaku pretnju suverenitetu NRK. Takodje je dodao da je kineski narod u nekoliko mahova u modernoj istoriji bio zrtva imperijalisticke politike koja je vodjena protiv Kine. Znaci da zakljucimo nisu samo Rusi ti koji ih vide kao pretnju vec i Kina koja ima veoma defanzivnu diplomatiju kada su u pitanju medjunarodni globalni odnosti. Naravno to ne znaci da je Kina slepa i ne vidi sta SAD namerava da cini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *