Festival u kući od drveta

KustendorfU okviru takmičarskog programa festivala Kustendorf učestvovalo je sedamnaest filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine i Španije

Deveti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kompanije „Gazprom njeft“, održan je od 22. do 27. januara 2016. u Drvengradu na Mokroj Gori.

PODRŠKA MLADIM TALENTIMA Cilj Festivala koji je osnovao proslavljeni režiser Emir Kusturica je razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima.
U okviru takmičarskog programa ove godine učestvovalo je sedamnaest filmova mladih režisera iz Srbije, Rusije, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine i Španije. Žiri su činili filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda Divna Vuksanović i Flaminio Zadra, filmski producent iz Rima. Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa bila je Dunja Kusturica.
U okviru programa „Savremene tendencije“ prikazani su neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i predstavljeni njihovi autori – gosti festivala, koji su nakon projekcija svojih ostvarenja održali radionice. U šest festivalskih dana prikazani su filmovi: Čitaj mi sa usana Žaka Odijara (dobitnik „Zlatne palme“), Blago Kornelija Porumboja (dobitnik nagrade „Izvestan talenat“), Priča nad pričama Matea Garonea, Blanka Kokija Haseija (pobednik Venecijanskog filmskog festivala).
U okviru festivala održana je i posebna programska celina „Dekolonizacija filma“ sa filmovima koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosu izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava. Prikazani su dokumentarni filmovi Jorana Huga Olsona O nasilju, Kristofa Kupelina Kapetan Tomas Sankara i Nemačka mladost Žana Gabrijela Perioa.

KusturicaRETROSPEKTIVA VELIKANA U okviru retrospektive velikana poseban segment posvećen je nemačkom producentu Karlu Baumgartneru u okviru koga je Emir Kusturica predstavio svoj rad sa ovim istaknutim filmskim producentom i održao predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu.
Za sve goste i učesnike bio je predviđen i bogat večernji muzički program. Za odlično raspoloženje pobrinuli su se srpski rok sastavi „Partibrejkersi“ i „Kolja i Grobovlasnici“, moldavski trubač Adam Stinga i jermenska rege grupa „Reinkarnejšn“.
„Gazprom njeft“ podržava i druge projekte iz oblasti kulture u Srbiji, između ostalih i „Boljšoj festival“, festival klasične muzike koji se tri godine uzastopno održava na Mećavniku. Festival na kome se promovišu mladi muzički talenti iz Srbije, Rusije i Republike Srpske osnovao je Emir Kusturica sa ciljem jačanja kulturnih veza Srbije i Rusije. Na prošlogodišnjem „Boljšoj festivalu“ nastupali su neki od najznačajnijih muzičara savremene klasične scene poput pijanista Jurija Rozuma, Denisa Macujeva i violiniste Nemanje Radulovića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *