Пентагон ради против Обаме у “случају Асад”

LRB2 660x330Команда Пентагона је годинама индиректно обавештавала сиријску војску о акцијама исламских екстремиста, објавио је Лондон ривју ов букс.

До тих сазнања је дошао реномирани амерички истраживачки новинар Сејмур Херш, који је навео да је Пентагон то чинио у страху да би избио тотални хаос у Сирији уколико би се план администрације Барака Обаме да се свргне власт Башара ел Асада успео.

Херш је објавио информације по којима се види велики јаз у поступању између врховне команде америчких снага и политичких званичника у Белој кући, када је на дневном реду тема борбе против џихадистичких група.

”Изгледа да америчка војска не прима са великим ентузијазмом то што Обама говори, његову максиму о томе да Асад мора да оде. Војска даје Дамаску обавештајне податке и анализе, али се то не ради директно”, рекао је Хершу неименовани званичник.

Команда Пентагона је 2013. године у веома поверљивом документу Обавештајне безбедносне агенције навела да би свргавање Асада направило тотални хаос у Сирији и да би она дата постала лак плен за исламистичке екстремисте.

”У то време, ЦИА је слала оружје из либијских складишта у Сирију, преко Турске, током једне целе године. То је почело да се дешава непосредно по убиству либијског лидера Муамера ел Гадафија. Оружје су добијале све групе које су противници Асадове војске, укључујући ал Нусра фронт и Исламску државу. Такозвана умерена опозиција је испарила, а Слободна сиријска Војска је окрњена и сведена је на групу стационирану у једној ваздушној бази у Турској”, навео је извор Хершу.

Он је навео и да је команда Пентагона веровала да Асада не могу да замене фундаменталисти.

”Америчка војска је препознала моменат и морала је да се супростави Обаминој политици која је била осуђена на пропаст. Генерал Мартин Демпси је одлучио да проследи податке о екстремистима, али без коришћења политичких канала. Било је јасно да је Асаду потребна боља обавештајна служба. Обама није то знао, Обама не зна шта команда Пентагона ради у свакој ситуацији. То није знао ниједан председник”, истакао је извор.

Некадашњи шеф Обавештајне безбедносне агенције генерал Мајкл Флин рекао је да је извештај, у ком су се појавила мишљења да би свргавање Асада изазвало хаос, био потпуно супротан свему ономе што је радила Обамина администрација која није желела да чује истину.

Један коментар

  1. РАДОСЛАВ

    КОЈЕ ОВДЕ ЛУД??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *