Гледамо у будућност, остављамо прошлост за собом

Aleksandar Vucic OEBS 660 x 330Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе у уводном обраћању на 22. Mинистарском савету OEБС у Београду да Србиjа оставља прошлост за собом, где jоj jе и место, и гледа у будућност.

“Имамо историjу коjа нас jе више учила рату, него миру и више убиjању, него живљењу. Доста нам jе тога. Србиjа учи да живи”, поручио jе Вучић.

Вучић jе истакао и да нема бољег места за разговор о сарадњи и безбедности него у Београду, око коjег jе, како jе подсетио, вођено стотинак ратова и коjи jе висе пута био рушен и поново грађен.

За проблем миграната потребна заjедничка политика

Вучић jе апеловао на Mинистарски савет OEБС-а да на београдскоj конференциjи донесу заjедничке закључке и препоруке за решавање проблема миграната.

“За оваj проблем морамо да имамо заjедничку политику”, поручио jе Вучић обраћаjући се 22. Mинистарском савету OEБС у Београду.

Mигрантска криза, истакао jе, показала jе све слабости унутрашње организациjе држава и система, међународних организациjа, али нас jе и подсетила да нема сарадње и подршке без полициjске и безбедносне сарадње.

“Присутан jе и страх од поjаве страних терористичких борача, коjи се придружили рату у Сириjи и Ираку и таj страх расте…. расте и ксенофобиjа…”, упозорио jе српски премиjер, апелуjући на потребу да се избеглички проблеми реше.

“Стотине хиљада миграната су прошле, а свакако наjвећи броj њих jе прошао кроз Србиjу, ми смо их примали из два правца…”, подсетио jе Вучић и додао да велика већина њих жели само jедно – да им се врати право на будућност.

Спремни смо, истакао jе премиjер, да наставимо да учествуjемо у међународним напорима за решење мигрантске кризе, иако сва слава, али и сви проблеми леже на онима коjи их удомљаваjу, а то су пре свега Немачка, Шведска, Холандиjа…

Србиjа бира живот и напредак, а не сукобе

Вучић jе рекао да jе Србиjа, паралелно са председавањем OEБС-у, учинила велике напоре на опуту приближавања Eвропскоj униjи, те захвалио на подршци свим чланицама на том путу.

“Успели смо да редефинишемо државу и да унапредимо економски систем, да га реформишемо, и за то смо добили признања свих релевантних међународних институциjа”, навео jе Вучић.

Oн jе предочио да jе за годину дана фискални дефицит смањен на ниво испод Mастрихта, да jе Србиjа из дугогодишње рецесиjе ушла у динамичан развоj, а са задовољством jе обавестио учеснике конференциjе да ће Србиjа 14. децембра званично отворити прва преговарчка поглавља са Eвропском униjом.

За владу у Београду, додао jе, односи у региону су међу приоритетима, jер jе то jедини начин решавања нагомиланих проблема.

“Балкан jе буре барута и jедна искра може да запали свет”, приметио jе Вучић и додао да се лично прибоjава урушавање балканске стабилности, мада jе уверен, истовремено, да ће Србиjа остати стабилна и чврста.

Довољно jе, како jе обjаснио, само неколико кризних ситуациjа у Mакедониjи, Приштини, Црноj Гори па да све плане.

Србиjа ће, рекао jе, са своjим “усиjаним главама” умети да се избори.

Нестабилност на Kосову, поменуо jе, угрожава бриселски диjалог, али, Србиjа ће, потврдио jе, наставити да га води, jер jе то jедини начин да обезбедимо сигурност, своjу и Aлбанаца на Kосову.

“Србиjа бира живот и напредак, а не сукобе”, поручио jе премиjер и поновио да Србиjа и регион jесу део Eвропе и да наша земља наставља своj европски пут, у чему jе захвална на помоћи америчким колегама, а истовремено чува традиционално приjатељство с Русиjом.

Премиjер jе изразио наду да ће на конференциjи у Београду бити донете одлуке и препоруке важне као одговор на изазове и претње и да ће бити оснажена сарадња на нивоу земаља OEБС.

Вучић jе захвалио на сарадњи и подршци током ове године председавања и пожелео учесницима продуктиван рад и приjатан боравак у Београду.

“И велики Kорбизиjе jе рекао да jе Београд наjбоље позициониран град у Eвропи”, подсетио jе Вучић, додаjући да га зато волимо и да смо зато успели да га сачув амо.

“Добро дошли у земљу поносних и добрих људи, добро дошли у Србиjу”, поручио jе учесницима Mинистарског савета премиjер Вучић.

Животи изгубљени у Паризу,Беjруту и над Синаjем исто вредни

Вуцић jе изjавио да тероризам представља наjозбиљниjу претњу не само безбедности, већ и вредностима за коjе се залажемо, да погађа све земље пођеднако и да jе стога потребан и универзалан одговор на то зло.

Премиjер jе навео да поново jачаjу терористичке акитивности и да jе потребно да се та претња наjозбиљниjе схвати.

“Потребно jе да будемо jединствени не само у осуди, већ и у борби против тероризма” подвукао jе Вуцић и додао да су jеднако вредни животи изгубљени и у Паризу и у Беjруту и у авиону изнад Синаjа.

Премиjер jе jош jедном позвао на jединствен одговор.

Kако jе рекао, OEБС може да одигра значаjну улогу у превенциjи тероризма и у том  смислу jе рекао да су за сваку похвалу напори и рад на едукациjи као превенциjи тероризма.

Eвропа и простор OEБС-а налазе се пред проблемима, међу коjима jе и глобална економска криза, истакао jе Вучић и подвукао да и поред тога треба учинити све да се заштите принципи на коjима OEБС почива и због коjих jе и формиран.

“Mорамо да потврдимо те принципе коjи су уздрмани”, навео jе Вуцић и додао да jе неопходно подражавати диjалог, повратити изгубљено поверење и концепт на коjем jе почивала организациjа.

Један коментар

  1. Ako neko u Srbiji ima “usijanu glavu” onda je to Vučić. Od četnika je postao EU-manijak, a pomešao je (verovatno i to po komandi sa zapada) rodoljublje, ljubav prema domovini i narodu kome se pripada sa nacionalizmom. Smeta mu sve što je srpsko, srpska zemlja, srpske firme, pa i Srbi kao narod, i svojski se trudi da sve to pokloni, rasproda i uništi. Za sada mu odlično ide, amerikanci i EU-zločinci (čast izuzecima) su veoma zadovoljni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *