Вучић: Jедни другима постаjемо све важниjи

ministri_pok_0411Премиjер Србиjа Aлександар Вучић оценио jе да jе данашња заjедничка седница Владе Србиjе и Савета министара Босне и Херцеговине у Сараjеву порука рационалног приступања и заjедничког гледања у будућност, те истакао да jе Босна наjважниjи партнер Србиjе у региону.

Oн jе на конференциjи за штампу након седнице две владе истакао да jе она важна из неколико аспеката, а први jе политички – да се после 25 година од избиjања првих сукоба на простору бивше Jугославиjе одржава седница наших извршних органа власти.

“Шаљемо поруку нашим грађанима да заjедно гледамо у будућност. MИслим да jе порука заjедничког решавања проблема, разумевања, рационалног приступа будућности и свакако супростављању свему што jе мржња и што изазива трвења”, нагласио jе Вучић.

Oн jе казао да jе порука и да би била катастрофа за све нас ако бисмо размишљали о било каквим сукобима.

Вучић jе указао на важност сарадње у развоjу две земље, али и региона и додао:

“Mи смо људи коjи размишљаjу о своjоj деци и о будућности, и jедни другима постаjемо све важниjи”.

Дода jе да не криjе да jе за Србиjу БиХ, не само због Републике Српске, коjу природно волимо, jедан од наjважниjих партнера у региону.

“Tешко да у региону можемо да пронађемо важниjег партнера. Не тражимо од БиХ да jоj ми будемо наjважниjи партнер, али ћемо се борити на рационалним, разумним основама, да освоjимо наклоност људи, да прихвате што више наших производа и будемо први трговински партнер”, нагласио jе Вучић.

Kонстатуjући да то ниjе могуће за годину или две, он jе изразио уверење да ће се у томе успети за пет година.

Уверен jе, додао jе, да ће Србиjа и БиХ бити мотор развоjа не само овог дела Балкана, већ и целе Eвропе, а тим закључио да су стабилност и мир кључ свега, те да jе сигуран да ћемо успети да их одржимо.

Заjедно можемо много да урадимо у корист грађана

Вучић jе изjавио да трговинска размена између Србиjе и Босне и Херцеговине напредуjе из дана у дан и поручио да jе циљ наше земље да постане главни трговински партнер БиХ.

Вучић jе рекао да jе у 2014. трговинска размена две земље увећана за 10,2 одсто у односу на 2013., док jе у првих месеци ове године она већа за jош 9,4 одсто.

“По први пут имамо већи броj инвеститора са обе стране Дрине заинтересованих за улагање и у Србиjу и у БиХ. Jедни другима постаjемо све важниjи”, рекао jе Вучић.

Према његовим речима многи у Србиjи, као и у Босни и Херцеговини имаjу посао захваљуjући сарадњи две земље и међусобноj робноj размени.

“За нових 40 милиона евра сваке године се увећа извоз БиХ у Србиjу, и роба из БиХ jе увек добродошла у Србиjу, а мислим да се по резултатима види и да jе роба из Србиjе добродошла у БиХ”, рекао jе Вучић.

Oн jе додао да jе на данашњоj седници било речи о сарадњи у броjним областима, попут изградње електропреносне мреже, далековода од 110 киловолта од Љубовиjе, преко Братунца до Сребренице.

“Данас потписуjемо и протокол о сарадњи у нашим наменским индустриjама. Mи тражимо, пошто имате добар центар за разминирање, да ваши стручњаци разминираjу наш аеродром у Сjеници”, рекао jе Вучић.

Oн jе додао да jе било речи и о изградњи путне мреже, као и о железничком саобраћаjу, али и о старим обавезама, попут оних када су поплављене ХE Баjина Башта и Зворник.

“Разговарали смо о проблемима у превозу и преносу робе између две земље, о техничким карактеристикама стандардизациjе, да роба не проводи по 20 данба на граници”, рекао jе Вучић и додао да ће министарства унутрашњих послова радити и на затварању 13 шверцерских канала.

“У свим областима можемо много тога заjеднички да урадимо у корист и грађана Србиjе и БиХ. За Србиjу jе БиХ, не само због Републике Српске, jедна од наjважниjих партнера и  тешко да у региону можемо да нађемо важниjег партнера”, рекао jе Вучић.

Oн jе поручио да ће Србиjа настоjати да постане наjважниjи трговински партнер БиХ и да ће то моћи да буде остварено у наредних пет година.

“Tиме показуjемо колико jе ваша земља за нас важна и веруjем да ћемо у десетинама година коjе су пред нама градити боље односе коjи ће значити просперитет и за jедну и другу земљу, где ће маjке моћи мирно да одгаjаjу своjу децу. Mислим да ће то бити мотор развоjа не само овог дела Балкана, jер исток Eвропе постаjе мотор развоjа целе Eвропе”, закључио jе Вучић.

Ниjе нам ни на краj памети да било кога нападамо 

Вучић jе истакао да Србиjа не набавља никакво офанзивно наоружање и да у Београду не постоjи никаква “врста лудила да било кога било када нападамо”.

Oн jе подсетио да jе Србиjа предлагала у годинама коjе су претходиле и коjе долазе, да jе наjбоље да се не прича о оружjу.

Вучић jе приметио да jе Србиjа ћутала када су наjављане хаубице, оклопна возила, борбени хеликоптери.

“Jедино на шта нисмо могли да ћутимо jе могућност добиjања лансирних рампи са балистичким ракетама. Mи не набављамо, нити ћемо набављати офанзивно оружjе. Имамо нашу наменску индустриjу коjа ради добро и надам се да ће добро сарађивати и са БиХ”, казао jе Вучић.

Додао jе да не планирамо и да нам ниjе “ни на краj памети” да било кога нападамо.

“Само имамо обавезу да заштитимо грађане Србиjе. Набављамо само дефанзивно оружjе”, рекао jе он.

Грађанима БиХ Вучић jе поручио да апсолутно гарантуjе да не мораjу да брину, како они коjи стварно брину, тако и они коjи то чине из политичкиг разлога.

“У Србиjи имате приjатеља и спремни смо да у сваком тренутку наjтешње сарађуjемо са БиХ”, поручио jе он.

Сребреници ћемо да помогнемо,нека кажу у чему

Вучић jе изjавио да ће Србиjа помоћи изградњу поjединих обjеката у Сребреници, али и понудити новац тоj општини, како би грађани живели боље.

Вучић, коjи ће 11. новембра учесвивати на инвестиционо-развоjноj конференциjи у Сребреници, рекао jе у Сараjеву да ће Србиjа на том скупу понудити помоћ Сребреници.

“Србиjа ће тамо доћи и понудићемо изградњу поjединих обjеката, понудићемо новац коjи за нас ниjе мали. Доћи ће и људи коjи ће понудити друге садржаjе у складу са интересима. Mислим да ћете и ви и они да будете задовољни”, казао jе Вучић.

Вучић jе рекао да Србиjа може да уради све што у Сребреници од ње буду тражили.

“Aко људи желе новац, ми таj новац имамо, ми немамо проблем са ликвидношћу”, казао jе српски премиjер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *