Slovenačko-američki udar na srpski Telekom

Telekom SlovenijeZa „Pečat“ iz Ljubljane Svetlana Vasović Mekina

Slovenačka televizija je u udarnom terminu javila da slovenački Telekom, vredan oko 500 miliona evra, preuzima oko tri puta „teži“ Telekom Srbija

Prema izveštavanju slovenačkih medija, neizvesno je da li je tumačenje nameravanog posla u režiji vodećeg domaćeg telekomunikacionog provajdera (Telekoma Slovenija) jednako navodima „Tanjuga“ koji je 12. novembra javio da je „Telekom Slovenija zajedno sa američkim fondom Apolo podneo obavezujuću ponudu za kupovinu Telekoma Srbija“, budući da „Tanjugov“ prevod vesti sa slovenačkog jezika obiluje greškama, poput one da je „zeleno svetlo za dostavljanje ponude dao i Nadzorni odbor Slovenačkog suverenog holdinga (SSH)“. Zapravo se radi o SDH – Slovenačkom državnom holdingu. Otuda je upitno šta je uopšte tačno oko prodaje Telekoma Srbije – Sloveniji.

Slovenačka televizija je u udarnom terminu glavnih vesti istog dana javila, na primer, da se zapravo radi o neobaveznoj ponudi, uz napomenu da slovenački Telekom, vredan oko 500 miliona evra, preuzima oko tri puta „teži“ Telekom Srbija. Jasno je da namera takve kupovine nije ulaganje u napredak Telekoma Srbije, a potencijalnim slovenačkim kupcima je još manje na umu korist klijenata Telekoma Srbije, recimo, putem ulaganja u modernizaciju postojeće mreže ili snižavanja cena usluga. Naprotiv, planeri ovakvog preuzimanja ne kriju (kako javlja slovenačka državna televizija) da iz poduhvata žele da izvuku što je moguće veću korist, tako što bi Telekom Srbije posle svega dve godine od kupovine – prodali trećem „ponuđaču“, najverovatnije Dojče telekomu.

[restrictedarea]

PREPRODAJA I POPUST Ljubljanske „Finance“, dnevnik specijalizovan za ekonomiju, u tekstu „Skobeov Telekom bi srpski okupirao zajedno sa fondom Apolo“, opisao je 11. novembra saznanja o budućoj sudbini Telekoma Srbija. „Posle tri godine bi (slovenačka) država i Apolo prodali Telekom Slovenije“ (zajedno sa srpskim), kome bi zbog kupovine Telekoma Srbija u međuvremenu poskočila cena.

Da podsetimo, Telekomu Slovenije je cena akcija srozana i vrednost preduzeća prepolovljena posle odustajanja nemačkog i britanskog kupca (Dojče telekom i fond Cinven), o čemu je „Pečat“ već pisao. Zato šef slovenačkog Telekoma Rudolf Skobe računa da bi sa američkim privatnim fondom Apolo (koji je u Sloveniji nedavno pazario bezmalo propalu Novu kreditnu banku Maribor, NKBM) za srpsko preduzeće platio maksimalno 1,5 milijarde evra, što i nije mnogo s obzirom na to da se očekuje ćar od potonje prodaje oba preduzeća. Nadzorni odbor Telekoma Slovenije već je dao saglasnost za kupovinu 78 odsto udela u Telekomu Srbija.

Skobe nije negirao ovakvo pisanje „Financi“.

Nameće se pitanje zašto je Telekomu Slovenije potreban partner poput američkog finansijskig fonda? Zato što sam nije sposoban da kupi Telekom Srbije čija je vrednost, zajedno sa dugovanjima (kako javljaju vodeći slovenački mediji), procenjena na 1,6 milijardi evra, od čega je oko 400 miliona evra na ime duga. „Finance“ otkrivaju i da su slovenačko-američki partneri uvereni da će „srpski političari“ pristati i na mnogo nižu cenu. Računaju na „popust“ od barem 200 miliona evra.

 

PROFITABILNA SINERGIJA Procurili su i drugi detalji slovenačkog „naskoka“ na Telekom Srbije: Telekom Slovenije i Apolo su radi tog posla osnovali posebno projektno društvo (SPV). U kasu tog društva Apolo ulaže novac za kupovinu Telekoma Srbije, a slovenačka država – akcije Telekoma Slovenije. U tom društvu Slovenija ima udeo od oko 30 odsto, ali i to oročeno na period od maksimalno tri godine, jer bi se potom zajedno sa Apolom „povukla“ iz Telekoma Srbije. Očekuje se da bi Slovenija iz cele operacije izvukla sjajan profit, jer bi firme (Telekom Srbije pod patronatom Telekoma Slovenije) dobro poslovale, pa bi time i (slovenačka) država mnogo skuplje unovčila svoje akcije.

Sve to je moguće, pišu „Finance“, zahvaljujući činjenici da se evropsko tržište telekomunikacija intenzivno konsoliduje, te stoga Telekom Slovenija u regionu pozorno vreba na stratešku šansu za bogaćenje. Mana slovenačkog tržišta jeste njegova skromnost za razliku od mnogo većeg, srpskog. „U telekomunikacionoj grani privrede važna je ekonomija opsega, tako da verujemo da bi Telekom Slovenija i Telekom Srbija mogli da iskoriste međusobne sinergije“, bilo je sve što je Skobe bio spreman da izjavi lokalnim novinarima povodom biznisa u Srbiji. Skobe u ovakvom potezu uživa i političku podršku vlade premijera Mira Cerara. Jasno, jer bi udruživanjem slovenačkog i srpskog telekoma u regionu nastalo najveće preduzeće koje se bavi tom vrstom usluga, a time bi (ponovo) postalo zanimljivo za velike strane „igrače“, poput nemačkih, koje zanimaju velika tržišta zarad većeg profita.

Nije teško zaključiti da, što se tiče Srbije, ovakva prodaja domaćeg Telekoma nije od javnog interesa jer bi privatni vlasnik imao monopol u sferi telekomunikacija i infrastrukturi fiksne telefonije, a i iskustva slovenačkog Telekoma upozoravaju da bi svakako bio radikalno smanjen broj zaposlenih, uz neminovno poskupljenje usluga. Jer za stranog gazdu je važan samo profit, koji ne bi bio beznačajan, a svakako bi završio van granica Srbije.

[/restrictedarea] zaйmы na kartu sročno zaйm v ufe sročnozaйm po prosročennomu pasportubыstrый zaйm na kartu bez proverki kreditnoй istorii

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *