Путин: Обарање авиона СУ-24 у Сирији „нож у леђа“

Vladimir Putin

Руски борбени авион је оборен на сиријској територији, на око четири километра удаљености од турске границе. Данашњи трагични догађај ће проузроковати озбиљне последице у односима Русије и Турске. Уместо да је Анкара остварила моментални контакт са нама, све што знамо је да је обавестила своје НАТО савезнике“, рекао је Путин.

Руско Министарство одбране саопштило је да је руски војни авион типа Су-24 оборен на граници Турске и Сирије, а то је потврдила и турска Војска.

“Руски пилоти и авион нису били претња Турској. Оборени авион је извршавао директан задатак у борби против Исламске државе. Тај авион је вршио превентивне нападе на положаје терориста, а турска га је гађала, без обзира на то што смо ми закључили са САД споразум о томе да се инциденти у ваздушном простору морају избећи“, додао је Путин.

Овај инцидент се догодио свега месец дана након што је турски авион оборио беспилотну летелицу која је повредила ваздушни простор Турске при прелету из Сирије.

Саопштено је да дрон припада руској војсци, али је она узвратила речима да су све њене летелице безбедно враћене у ваздушну базу.

“Русија је одавно приметила да на територији Турске постоји много нафтних поља под контролом Исламске државе. Русија се односила према Турској као према пријатељској држави, а не само као према суседу. Не знам коме је ово требало, нама не… Ово је нож у леђа“, закључио је Путин.

 

Један коментар

  1. Turci nikad nece biti prijatelji Pravoslavnoj Rusiji, molim te Putine uzvrati stostruko vise i jace.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *