Шансе Србиjе да спречи приjем Kосова нису мале

ПAРИЗ/БEOГРAД – Упркос одлуци Извршног савета Унеско да препоручи захтев Kосова Генералноj конференциjи те организациjе, амбасадор Србиjе при Унеско Дарко Tанасковић уверен jе да шансе наше земље да спречи приjем Kосова у ту специjализовану агенциjу УН нису мале.

“Резултати гласања на седници Извршног савета уверљиво су потврдили да се планском и интензивном дипломатском активношћу у коjу се, и као у овом случаjу, укључе сви државни и национални потенциjали, и у неповољним околностима моDarko Tanaskovicгу постићи конкретни резултати”, рекао jе Tанасковић у изjави Танјугу.

До заседања Генералне конференциjе Унеска почетком новембра ниjе остало много времена, тако да ће Србиjа, како каже, свакако наставити с аргументованим убеђивањем широког круга држава да из више jаких разлога ниjе прихватљиво изjаснити се у прилог чланства Kосова у овоj специjализованоj агенциjи УН.

“Иако ниjе препоручљиво гаjити оптимизам без покрића, уверен сам да шансе Србиjе да спречи приjем Kосова у Унеско нису мале”, истиче он.

Према његовим речима, не можемо бити задовољни чињеницом да jе Извршни савет одлучио да препоручи захтев Kосова Генералноj конференциjи Унеска, али “све остало, од атмосфере и тока седнице, до резултата гласања и начина на коjи су поjедине државе образложиле своj глас, охрабруjуће jе у смислу потенциjалне продуктивности политичке поруке онога што се данас догодило у париском седишту Унеска”.

На питање са коjим земљама би Србиjа могла да разговара како би оне промениле своj став, Tанасковић каже да, ако искључимо државе коjе су своjим потписима на самом почетку подржале предлог Aлбаниjе да се тачка са захтевом Kосова стави на дневни ред заседања Извршног савета, као и неке коjе и без питања истичу своjу приврженост његовом чланству у Унеску, вреди разговарати са свима.

A, како каже, не треба заборавити да Генералну конференциjу чини 195 држава.

Поучан jе пример Папуе Нове Гвинеjе коjа jе, како обjашњава, коспонзорисала предлог Aлбаниjе, а њен представник не само да се приликом гласања уздржао, већ jе чак затражио да се име његове земље уклони са списка коспонзора.

До тога сигурно не би дошло да, како наводи, наjвишим званичницима ове далеке пацифичке земље ниjе обjашњено о чему се заправо ради.“Tужно jе да то и даље ниjе jасно неким нашим рођацима и наjближим суседима”, закључио jе Tанасковић.

Један коментар

  1. Неће “Србија да спречи”, то ће учинити Русија, Кина, Индија, земље БРИКСА, Шпанија… на велику жалост прозападног Вучића и проданог Иринеја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *