Ponovo otvorena stanica u Budimpešti, ali ne za migrante

Glavna međunarodna železnička stanica u Budimpešti “Keleti” (Istočna), ponovo je, oko 10 časova, otvorena za saobraćaj, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu, objavila je mađarska agencija MTI.

Izveštač mađarske agencije javio je da je, dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno da se ukrcaju u vozove za Beč. Stanica “Keleti” bila je jutros privremeno zatvorena a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbeglica pokušalo da uđe u vozove za Austriju i Nemačku. Putnici su preko razglasa obavešteni da sa stanice neće krenuti nijedan voz niti će u nju ući, javio je reporter agencije AfP. Obaveštenje je usledilo pošto je oko 500 migranata – muškaraca, žena i dece – pokušalo da uđe u poslednji voz za Beč. Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred  stanice s koje polaze svi vozovi za Austriju i Nemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz. Rojters je naknadno javio da je stotine gnevnih migranata demonstriralo, tražeći ponovno otvaranje stanice i da im se omogući da otputuju za Nemačku. Migranti su mahali kartama, pljeskali i vikali, skandirajući “Nemačka, Nemačka”, a policija je formirala kordon na ulazu u stanicu, izveštava novinar britanske agencije. Vladin portparol Zoltan Kovač je Rojtersu na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i “šengensku” vizu. Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj. Samo tokom jučerašnjeg dana, 3.650 migranata stiglo je vozovima u Beč, što je najveći broj za jedan dan od početka godine, saopštila je austrijska policija.

Kovač:Mađarska pokušava da primeni zakon EU
Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je danas, povodom zatvaranja glavne železničke stanice u Budimpešti, da Mađarska pokušava da primeni zakon Evropske unije, po kojem svako ko želi da putuje po Evropi mora da ima važeći pasoš i šengensku vizu. “Po onome što je (nemačka) kancelarka Angela Merkel juče rekla, jasno je da svako treba da se pridržava zakona EU i mađarske vlasti se ponašaju u skladu s tim”, rekao je Kovač u izjavi za Rojters. Nemačka vlada saopštila je juče da ne postoje nikakvi specijalni vozovi koji dovoze u tu zemlju izbeglice iz Mađarske i istakla da evropski zakoni propisuju da tražioci azila, koji dolaze u Mađarsku, moraju prvo tamo da se registruju. “Ne, ne postoje nikakvi specijalni vozovi”, napisao je Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel na svom nalogu na Tviteru. On je dodao da osobe koje dolaze u Mađarsku moraju tamo da se registruju i traže azil. Stanica “Keleti” u Budimpešti bila je jutros privremeno zatvorena a od svih putnika je zatraženo da je napuste, pošto je na stotine izbeglica pokušalo da uđe u vozove za Austriju i Nemačku. Stanica je kasnije otvorena, ali migrantima nije dozvoljeno da u nju uđu.

Jedan komentar

  1. samo istina

    Bravo za Obrana tako se brani država i narod. Mađarska nam vraća 50.000 izbeglica a nove nam stižu preko Makedonije počinje naseljavanje Srbije.Zapad ne odustaje od potpunog uništenja i rasparčavanja Srbije u sitne fragmente. A vi braćo Srbi samo tako naivno i velikog srca i dalje, teko smo naivno s Hrvatima i Slovencima stvarali Jugoslaviju i izvukli ih iz gubitničkog položaja NDH. Pa se većina smijala naivno Albancima dok nije postavljena granica sa Kosovom. Naivno se pustilo da se proteraju Srbi iz Hrvatske jel će popuniti Kosovo. Sprdalo se s Crnom Gorom da će postati samostalna država. I sad dog bogate i moćne zemlje EU dižu ograde prema Srbiji mi i dalje naivno jurišamo prema našem uništenju i nestajanju Srba kao naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *