Jedna od najuspešnije vođenih kompanija u Srbiji

JP Elektromreža Srbije

U sve učestalijim opisima atmosfere opšteg beznađa u Srbiji, javna preduzeća zauzimaju značajno mesto. Često su poslužila analitičarima, „ekonomskim ubicama“ i njihovim ljudima na terenu kao prilog razradi teza o nekakvim kriminogenim strukturama koje navodno uništavaju pomenute gigante u državnom vlasništvu, pa ih shodno tome a u duhu demokratskih ideala treba prodati. Kako zaista uspešno mogu da posluju javna preduzeća, rečito govore poslovni rezultati Pošte Srbije i EMS-a.

Značajna je činjenica da je EMS među preduzećima koja uplaćuju najviše sredstava u budžet Republike Srbije.  U 2013. i 2014. EMS je u republički budžet uplatio više od sedam milijardi dinara i na taj način doprineo finansijskoj stabilnosti države

JP Elektromreža Srbije i ove godine upisala se u listu najprofitabilnijih i najbolje vođenih javnih preduzeća u Srbiji. Prema analizi poslovanja javnih preduzeća koju je uradilo Ministarstvo privrede, EMS je u vrhu među preduzećima boljim od plana. Poslovni rezultat EMS za prvih šest meseci ove godine je za 85 odsto bolji od planiranog, a prema izveštaju Uprave za javne nabavke Republike Srbije EMS drži poziciju broj jedan kada je reč o transparentnosti u postupcima javnih nabavki. Nekonkurentni postupci ‒ tzv. pregovarački postupci, svedeni su čak ispod jednog procenta. Ovakvi rezultati predstavljeni su kao primer uspešnog poslovanja u okviru predavanja organizovanog na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U izjavi za „Pečat“ generalni direktor Nikola Petrović kaže da mu je drago što je EMS pokazatelj da u Srbiji jedno javno preduzeće može da niže uspehe i posluje pozitivno i po svetskim standardima.

„Dokazali smo da uz vredan rad, svakodnevno i veliko zalaganje uspeh sigurno ne izostaje, ali i da uvek može bolje. Zbog toga je JP EMS cenjen i priznat i van granica naše zemlje. Sve izazove dočekujemo spremno, a dobra organizacija i veliko znanje naših zaposlenih garant su daljeg razvitka i još uspešnijeg poslovanja JP EMS u godinama koje dolaze“, navodi Petrović.

Značajna činjenica je da je EMS među preduzećima koja uplaćuju najviše sredstava u budžet Republike Srbije.  U 2013. i 2014. godini,  EMS je u republički budžet uplatio više od sedam milijardi dinara i na taj način doprineo finansijskoj stabilnosti države. Dobit ostvarena u 2014. godini iznosi više od tri milijarde dinara, što je skoro duplo više nego dobit u 2013. godini. Takođe, JP EMS  je ove godine u budžet Republike Srbije uplatio pet milijardi dinara iz akumulirane neraspoređene dobiti iz prethodnih godina.  Prihod za prvih šest meseci ove godine iznosi 1, 7 milijardi dinara.

Osim  što puni  budžet Srbije, Poslovodstvo EMS je u poslednje tri godine uspelo da završi i privede kraju najznačajnije investicione projekte u istoriji ove kompanije.

[restrictedarea]

INVESTICIJE I PROJEKTI

U EMS ističu da se kruna uspeha očekuje pre kraja godine kada će u pogon biti puštena Trafostanica Beograd 20, projekat od nacionalnog značaja, ključan za snabdevanje stanovnika Beograda električnom energijom, kao i za privredni razvoj glavnog grada i stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije uopšte.  Ako se uzme u obzir da je ideja o izgradnji TS Beograd 20 stara gotovo 30 godina jer je bilo velikih problema sa realizacijom ovog projekta, jasno je koliki uspeh predstavlja završetak ovog projekta.   Podsetimo, nedavno je puštena u pogon i Trafostanica Vranje 4, kapitalni elektroenergetski objekat, čime je obezbeđeno sigurno i kvalitetno napajanje jugoistočne Srbije električnom energijom. Ovim su stvoreni uslovi za brži privredni i ekonomski razvoj tog dela zemlje. Projekat je vredan više od 20 miliona evra, a u pogon je puštena trafostanica novog doba, koja zadovoljava najviše svetske tehničko-tehnološke standarde i ispunjava najstrože urbanističke i ekološke zahteve.

EMS uspešno sprovodi i projekat uspostavljanja organizovanog regionalnog tržišta električne energije. Kao što je najavljeno, u roku je uspostavljena Berza električne energije u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi – SEEPEX. Sredinom jula zvanično je registrovana u Agenciji za privredne registre, a prve transakcije biće realizovane do kraja novembra. Uspostavljanje Berze od Srbije će učiniti energetsko čvorište čitavog regiona Jugoistočne Evrope. SEEPEX će podržati razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije za Srbiju i Jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja električnom energijom u regionu.

U skladu sa  dosadašnjim poslovanjem, planovi Poslovodstva EMS veoma su ambiciozni. U 2015. godini za investicije je planirano 6,5 milijardi dinara, od čega je 4,6 milijardi planirano za investicije u trafostanice i dalekovode. Strateški značajan projekat  je Transbalkanski koridor za prenos električne energije, što će biti svojevrsni energetski autoput. U prvoj fazi taj projekat predviđa izgradnju više od 350 kilometara dalekovoda najvišeg naponskog nivoa i oko 2000 MVA novoinstalisane snage u transformatorskim stanicama, uz ukupno ulaganje od oko 150 miliona evra. Transbalkanski koridor obezbediće  dugoročnu nacionalnu energetsku bezbednost Republike Srbije i on će od našeg prenosnog sistema učiniti nezaobilazno strateško energetsko raskršće regiona.

REZANJE TROŠKOVA, UNAPREĐENJE ZNANJA

JP Elektromreža Srbije posluje u skladu sa smernicama vlade i neprestano smanjuje nepotrebne troškove. U 2013. otuđena su ukupno 93 motorna vozila pri čemu je ostvarena ušteda od 19,5 miliona dinara, koja se odnosi na troškove održavanja vozila i potrošnje goriva. U 2014. godini rashodovano je ukupno 38 motornih vozila, pri čemu je ostvarena ušteda od preko 11 miliona dinara. U 2015. godini planiran je rashod 25 motornih vozila.

Elektromreža Srbije, kako ističu iz ovog preduzeća, svoje zaposlene smatra najvrednijim resursom, i ulaže u obuke, treninge i ostale vidove unapređenja njihovih znanja i veština. Urađeno je niz projekata iz domena ljudskih resursa sa ciljem modernizacije poslovanja preduzeća i unapređenja procesa rada. Kada je reč o regrutaciji i selekciji kadrova, uveden je sistem više krugova razgovora i testiranja kako bi se osigurao prijem najkvalifikovanijeg kandidata i eliminisala mogućnost zloupotreba i partijskog zapošljavanja.

Poslovodstvo Elektromreže Srbije neprestano unapređuje procese poslovanja, o čemu svedoče i sertifikati za integrisane menadžment sisteme koje joj je uručila vodeća svetska kompanija za kontrolu, verifikaciju, ispitivanje i sertifikaciju ‒ SGS.

„Ono što smo videli u EMS, nismo videli ni u mnogim svetskim kompanijama“, rekli su predstavnici SGS prilikom dodele sertifikata početkom prošle godine.

Donacije samo najugroženijima  

Uz velike uspehe koje ostvaruje i finansijske prihode koji idu uz njih, Elektromreža Srbije ne zaboravlja one kojima je pomoć najpotrebnija. EMS ne sponzoriše sportske klubove niti druge organizacije, već pomoć dodeljuje, pre svega, onima kojima je pomoć najpotrebnija. U EMS ističu kako žele da su sigurni da je pomoć stigla u prave ruke. Primera je mnogo – porodica Dramićanin, koja je sa šestoro dece živela u kolibi na Goliji, od EMS je dobila novu porodičnu kuću. Porodici iz Doljevca otplaćen je kredit koji su podigli kako bi otišli na veštačku oplodnju nakon čega su dobili trojke.
Radnici EMS aktivno učestvuju i podržavaju humanitarne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Prošlog meseca radnici EMS aktivno su se priključili nacionalnoj kampanji „Produži život“, koja promoviše značaj zaveštanja organa. Prvu donorsku karticu u JP EMS potpisao je generalni direktor Nikola Petrović.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *