Једна од најуспешније вођених компанија у Србији

ЈП Електромрежа Србије

У све учесталијим описима атмосфере општег безнађа у Србији, јавна предузећа заузимају значајно место. Често су послужила аналитичарима, „економским убицама“ и њиховим људима на терену као прилог разради теза о некаквим криминогеним структурама које наводно уништавају поменуте гиганте у државном власништву, па их сходно томе а у духу демократских идеала треба продати. Како заиста успешно могу да послују јавна предузећа, речито говоре пословни резултати Поште Србије и ЕМС-а.

Значајна је чињеница да је ЕМС међу предузећима која уплаћују највише средстава у буџет Републике Србије.  У 2013. и 2014. ЕМС је у републички буџет уплатио више од седам милијарди динара и на тај начин допринео финансијској стабилности државе

ЈП Електромрежа Србије и ове године уписалa се у листу најпрофитабилнијих и најбоље вођених јавних предузећа у Србији. Према анализи пословања јавних предузећа коју је урадило Министарство привреде, ЕМС је у врху међу предузећима бољим од плана. Пословни резултат ЕМС за првих шест месеци ове године је за 85 одсто бољи од планираног, а према извештају Управе за јавне набавке Републике Србије ЕМС држи позицију број један када је реч о транспарентности у поступцима јавних набавки. Неконкурентни поступци ‒ тзв. преговарачки поступци, сведени су чак испод једног процента. Овакви резултати представљени су као пример успешног пословања у оквиру предавања организованог на Факултету организационих наука Универзитета у Београду. У изјави за „Печат“ генерални директор Никола Петровић каже да му је драго што је ЕМС показатељ да у Србији једно јавно предузеће може да ниже успехе и послује позитивно и по светским стандардима.

„Доказали смо да уз вредан рад, свакодневно и велико залагање успех сигурно не изостаје, али и да увек може боље. Због тога је ЈП ЕМС цењен и признат и ван граница наше земље. Све изазове дочекујемо спремно, а добра организација и велико знање наших запослених гарант су даљег развитка и још успешнијег пословања ЈП ЕМС у годинама које долазе“, наводи Петровић.

Значајна чињеница је да је ЕМС међу предузећима која уплаћују највише средстава у буџет Републике Србије.  У 2013. и 2014. години,  ЕМС је у републички буџет уплатио више од седам милијарди динара и на тај начин допринео финансијској стабилности државе. Добит остварена у 2014. години износи више од три милијарде динара, што је скоро дупло више него добит у 2013. години. Такође, ЈП ЕМС  је ове године у буџет Републике Србије уплатио пет милијарди динара из акумулиране нераспоређене добити из претходних година.  Приход за првих шест месеци ове године износи 1, 7 милијарди динара.

Осим  што пуни  буџет Србије, Пословодство ЕМС је у последње три године успело да заврши и приведе крају најзначајније инвестиционе пројекте у историји ове компаније.

[restrictedarea]

ИНВЕСТИЦИЈЕ И ПРОЈЕКТИ

У ЕМС истичу да се круна успеха очекује пре краја године када ће у погон бити пуштена Трафостаница Београд 20, пројекат од националног значаја, кључан за снабдевање становника Београда електричном енергијом, као и за привредни развој главног града и стабилност електроенергетског система Србије уопште.  Ако се узме у обзир да је идеја о изградњи ТС Београд 20 стара готово 30 година јер је било великих проблема са реализацијом овог пројекта, јасно је колики успех представља завршетак овог пројекта.   Подсетимо, недавно је пуштена у погон и Трафостаница Врање 4, капитални електроенергетски објекат, чиме је обезбеђено сигурно и квалитетно напајање југоисточне Србије електричном енергијом. Овим су створени услови за бржи привредни и економски развој тог дела земље. Пројекат је вредан више од 20 милиона евра, а у погон је пуштена трафостаница новог доба, која задовољава највише светске техничко-технолошке стандарде и испуњава најстроже урбанистичке и еколошке захтеве.

ЕМС успешно спроводи и пројекат успостављања организованог регионалног тржишта електричне енергије. Као што је најављено, у року је успостављена Берзa електричне енергије у Србији и Југоисточној Европи – SEEPEX. Средином јула званично је регистрована у Агенцији за привредне регистре, а прве трансакције биће реализоване до краја новембра. Успостављање Берзе од Србије ће учинити енергетско чвориште читавог региона Југоисточне Европе. SEEPEX ће подржати развој конкурентног, транспарентног и поузданог тржишта електричне енергије за Србију и Југоисточну Европу и значајно утицати на повећање обима трговања електричном енергијом у региону.

У складу са  досадашњим пословањем, планови Пословодства ЕМС веома су амбициозни. У 2015. години за инвестиције је планирано 6,5 милијарди динара, од чега је 4,6 милијарди планирано за инвестиције у трафостанице и далеководе. Стратешки значајан пројекат  је Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије, што ће бити својеврсни енергетски аутопут. У првој фази тај пројекат предвиђа изградњу више од 350 километара далековода највишег напонског нивоа и око 2000 MVA новоинсталисане снаге у трансформаторским станицама, уз укупно улагање од око 150 милиона евра. Трансбалкански коридор обезбедиће  дугорочну националну енергетску безбедност Републике Србије и он ће од нашег преносног система учинити незаобилазно стратешко енергетско раскршће региона.

РЕЗАЊЕ ТРОШКОВА, УНАПРЕЂЕЊЕ ЗНАЊА

ЈП Електромрежа Србије послује у складу са смерницама владе и непрестано смањује непотребне трошкове. У 2013. отуђена су укупно 93 моторна возила при чему је остварена уштеда од 19,5 милиона динара, која се односи на трошкове одржавања возила и потрошње горива. У 2014. години расходовано је укупно 38 моторних возила, при чему је остварена уштеда од преко 11 милиона динара. У 2015. години планиран је расход 25 моторних возила.

Електромрежа Србије, како истичу из овог предузећа, своје запослене сматра највреднијим ресурсом, и улаже у обуке, тренинге и остале видове унапређења њихових знања и вештина. Урађено је низ пројеката из домена људских ресурса са циљем модернизације пословања предузећа и унапређења процеса рада. Када је реч о регрутацији и селекцији кадрова, уведен је систем више кругова разговора и тестирања како би се осигурао пријем најквалификованијег кандидата и елиминисала могућност злоупотреба и партијског запошљавања.

Пословодство Електромреже Србије непрестано унапређује процесе пословања, о чему сведоче и сертификати за интегрисане менаџмент системе које јој је уручила водећа светска компанија за контролу, верификацију, испитивање и сертификацију ‒ SGS.

„Оно што смо видели у ЕМС, нисмо видели ни у многим светским компанијама“, рекли су представници SGS приликом доделе сертификата почетком прошле године.

Донације само најугроженијима  

Уз велике успехе које остварује и финансијске приходе који иду уз њих, Електромрежа Србије не заборавља оне којима је помоћ најпотребнија. ЕМС не спонзорише спортске клубове нити друге организације, већ помоћ додељује, пре свега, онима којима је помоћ најпотребнија. У ЕМС истичу како желе да су сигурни да је помоћ стигла у праве руке. Примера је много – породица Драмићанин, која је са шесторо деце живела у колиби на Голији, од ЕМС је добила нову породичну кућу. Породици из Дољевца отплаћен је кредит који су подигли како би отишли на вештачку оплодњу након чега су добили тројке.
Радници ЕМС активно учествују и подржавају хуманитарне акције добровољног давања крви. Прошлог месеца радници ЕМС активно су се прикључили националној кампањи „Продужи живот“, која промовише значај завештања органа. Прву донорску картицу у ЈП ЕМС потписао је генерални директор Никола Петровић.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *