Dan posle

Milorad Vučelić / glavni urednik

Prava je radost i zadovoljstvo, i to ne treba kriti, kada britanska politika doživi katastrofalan poraz i poniženje i to na otvorenoj svetskoj sceni. Sedam mračnih i antisrpskih rezolucija o Srebrenici podneli su Englezi u Savetu bezbednosti UN. Prvu lošu onda za nijansu bolju drugu pa onda goru od prve treću, pa najgoru petu i šestu i tako redom. Od predloga rezolucije do sledećeg predloga rezolucije pokazivali su da ih istina uopšte ne zanima. Bile su tu na ispomoći i neke baltičke zemlje, po svemu posrnula Francuska i naravno – Amerika. Kao pingpong lopticu, kontrarezolucijama, dobacivali su ih Rusi, pa Rusi Kinezima, a Kinezi Rusima, da bi ih na kraju suočili sa vetom Rusije.

Pobedila je pre svega istina, kao i istorijske činjenice. Đavolska laž je izgubila, a fijasko je doživela konstantna potreba Britanije da izaziva užase na Balkanu i da to uvek i po pravilu čini na štetu Srba. Ne možemo a da se ne prisetimo da je i uz Karađorđa kada je gubio glavu bio engleski oficir. Rusija je po ko zna koji put pokazala bratsku privrženost i principijelnost. Jasno je da Rusi ne odustaju od svoje zainteresovanosti za uticaj na Balkanu i u Srbiji i da nisu skloni da nas izruče i prepuste na milost i nemilost zapadnim „prijateljima“ i saveznicima. Umešni i preduzimljivi bili smo, po svemu sudeći, i mi sami. Britanija će na mnogo načina gledati da nam se osveti za ovu bruku i poniženje koje je doživela. Ali o tom-potom.

[restrictedarea]

Veliko iznenađenje predstavlja brutalna agresivnost koju je ovom prilikom demonstrirao London. Vlada njenog kraljevskog visočanstva obično nastupa u rukavicama, prefrigano, perfidno, podmuklo i lukavo. Kada neki narod uvale u katastrofu oni običavaju da kažu da je „pronašao svoju dušu“. Na dvadesetu godišnjicu obeležavanja masovnog stradanja u Srebrenici Zapad se našao u veoma teškoj situaciji. Na osnovu brojnih dokumenata i neposrednih svedočenja (opet taj „Vikiliks“) najviših vojnih i političkih predstavnika toga vremena (Klinton, Širak, Kinkel)  pokazuje se da su zapadni lideri i njima potčinjene tajne obaveštajne i vojne službe imali aktivno učešće u srebreničkom zločinu. Nije reč samo o nečinjenju i propuštanju radnji NATO ili EU, kako se to pokušava da prikaže, već o samom smišljanju, planiranju, organizovanju, neposrednom izvršavanju (Dražen Erdemović, Milorad Pelemiš, francuska tajna služba i Deseti diverzantski odred…)  i naknadnoj medijskoj operacionalizaciji srebreničkih dešavanja.

Rečnikom Haškog tribunala, reč je ovde o zajedničkom zločinačkom poduhvatu. To danas nezadrživo izlazi na videlo. I otud ovakva nervoza i silovit pokušaj da se na srpski narod utisne žig genocidnosti. Predlog britanske rezolucije bio je, pored svega ostalog, pokušaj da se za prave krivce pronađe alibi baš kao što je za agresiju na Srbiju i bombardovanje naknadno pokriće i opravdanje potraženo u haškim optužnicama i presudama.

Događaji u Grčkoj i ishod referenduma pokazali su da su sve „Pečatove“ prognoze, uvidi i predviđanja bili tačni. Finansijski totalitarizam i dosledna ideologija neoliberalizma pokazali su potpuni debakl pred prvim pravim istorijskim izazovom. Svet zapadnog kapitala pokazao je pravu nesposobnost i sve svoje deficite kada se suočio sa probuđenom istorijom i narodom željnim pravde i nade. Nasilna žestoka kampanja da Grci produže svoje dužničko ropstvo raspala se u paramparčad. Nije reč samo o neposrednom istorijskom događanju nego o podsticajnom istorijskom sećanju na koje upućuje Jegor Holmogorov:

Aleksis Cipras je besprekorno izabrao lozinku kojom je održao pobedu na referendumu o zahtevima poverilaca iz Evropske unije – „Atinska demokratija protiv transnacionalne imperije kapitala!“

Cipras je Grcima predložio da kažu: „OHI“ – „NE“.

Upravo tu reč čuo je od grčkog premijera Metaksasa italijanski ambasador 28. oktobra 1940. godine, kada je podnet ultimatum sa zahtevom bespogovorne kapitulacije Grčke pred Musolinijem. Metaksas je tada rekao: „OHI“ i grčka armija ne samo što je zaustavila prodor Italijana nego je i prenela ratna dejstva u Albaniju, okupiranu od Musolinija. Tek je prodor nemačkog Vermahta prinudio Grke da se posle žestokog otpora evakuišu na Krit, a zatim na engleski Kipar. Protiv nemačkog okupatora su se borili svi, uključujući pravoslavne monahe, koji su u ruke uzeli oružje.

Od tada je „Dan OHI“ 28. oktobar – nacionalni praznik Grčke i simbol njene nezavisnosti, simbol njenog nepristajanja da pogne glavu pred evropskom imperijom, sada u konturama već previše sličnoj onoj koju su gradili…

Pozvati Grke da kažu „OHI“ – to je značilo preduprediti odgovor.

Kada smo već kod ovakvih istorijskih podsećanja valja napomenuti da su se odnosi Grčke sa njenim kreditorima sveli pre svega na odnos i relaciju sa Nemačkom. Ovo je za Nemce postala krajnje nepovoljna okolnost. Samo oni koji ne znaju ništa i ne pamte ništa potcenjuju velika iskušenja koja će snaći nemačku kancelarku i njenu arogantnu vladu i to pre svega na unutrašnjem planu. Kritike velikih intelektualnih i političkih veličina od Jirgena Habermasa do Helmuta Kola već se uveliko obrušavaju na njenu politiku. Pragmatičarka Merkelova je potcenila opasnosti situacije u koju je dovela Nemačku. Pokazuje se već po treći put u poslednjih sto godina da se Nemačka ne snalazi u situaciji kada postaje evropski lider i kada zadobija evropsko vođstvo. Dovodeći sebe u neprilike i postajući objekt konfrontacije sa velikim delom evropskih zemalja ona predstavlja i opasnost za njih. Male države ili malobrojni narodi kada pogreše, pogreše na svoju štetu. A velike države, poput Nemačke, kada pogreše, to učine na veliku štetu svih ostalih. Ako unutrašnjim moralnim i političkim neprilikama dodamo i teške posledice sankcija protiv Rusije i rata u Ukrajini koje podnosi nemačka privreda, situacija nije nimalo laka. Olako, bez diplomatske veštine koja krasi cinične Engleze, Nemačka postaje meta konfrontacija i aktivira mnoga mračna podsećanja. Svako buduće narodno izjašnjavanje u Španiji ili Italiji biće u velikoj meri usmereno protiv Nemačke bez obzira na ekonomske razloge.

Nemačka će u danima koji su pred nama morati da donese odluku da iz Evrope, EU i evrozone amputira Grčku i da za to podnese istorijsku odgovornost. Druge članice EU niko neće ni pominjati. Sasvim se osnovano može reći da će se takva odgovornost istoga trena pretvoriti u veliku krivicu.

Velika Britanija je poprilično hendikepirana predstojećim izjašnjavanjem o svom statusu u EU. Amerika se bar javno drži po strani kada je Grčka u pitanju. Imala je svojevremeno veliku ulogu u overavanju lažnih bilansa grčkog budžeta. Vašington „velikodušno“ prepušta Evropi da reši grčku krizu. I kao u svakoj do sada, a osetili smo to neposredno na svojoj koži, potmulo će kvariti svako evropsko rešenje da bi pokazao da bez njega na kraju nema pravog izlaza. Mnogo toga poslednjih dana ukazuje na ponavljanje takve strategije jer u dobroj meri je nezamislivo da se problemi jedne NATO zemlje kakva je Grčka, a Grčka posebno, reše bez SAD i međunarodnih finansijskih institucija kakva je MMF koje su pod najvećim uticajem upravo Amerikanaca.

Bilo kako bilo, Ciprasova „Siriza“ je ubedljivo demonstrirala šta je levica. Neumoljivo je i dosledno prepoznala i razobličila pravog krivca za počinjene nepravde. Transnacionalnu imperiju kapitala dakle. Prosto je zbrisala sa političke scene stare oligarhijske partije. Prvo ih je ubedljivo porazila na demokratskim izborima a onda ih posle više nego uverljive pobede na referendumu (preko 60 odsto izašlih) kadrovski počistila i privela na nacionalni konsenzus čineći ih tako nacionalno i državno odgovornima.

„Siriza“ je prizvala u svest svog naroda poznati refren „Ustajte prezreni na svetu…“ Podigla je već pomalo ugašen borbeni duh u Evropi. Na putu je da definiše novi model socijalne pravde. Ne šalje levica nikakve pozive i apele kapitalistima da malo više plaćaju radnike. Odolela je izazovima kosmopolitskog internacionalizma koji levicu po pravilu dovodi do problema sa patriotizmom. Odolela je da pitanje slobode naroda redukuje, kako se to danas primitivno cinično obično čini, buđelarom i šlajpikom ili našim novcima. Cipras se nije libio da iskreno iskorači iz svih dosadašnjih geopolitičkih ograničenja i zatraži od Putina i Rusije pomoć za svoj narod.

Nema šta se sve nije učitavalo u opasnosti koje Ciprasu i grčkom narodu međunarodni kapital sprema. Izricane su najgore pretnje, i kampanja protiv Grka je bila odista nasilnička. Ništa od svega toga se neće desiti. Šta bi sa tim čuvenim „danom posle“?

Stvorena je potpuno nova istorijska situacija iz koje su, već se da naslutiti po izjavama nekih zapadnih lidera, počeli da izvlače ozbiljne pouke. Izvesno je da je stvorena prilična pukotina u ideologiji finansijskog totalitarizma i fatalizma.

Medijska i politička Srbija nije propustila priliku da se i ovoga puta propisno obruka. Posebno se istakao neki nesretni ekonomski ekspert po prezimenu Arsić koji je otkrio da je zbog ishoda referenduma povećan javni dug Srbije za preko sto miliona! Žuti naprasni levičar Borko je promućurno zaključio da se u Grčkoj glasalo protiv Vučića. Neki Raša iz Gelzenkirhena, Vilaha ili sličnog grada je u najstarijem dnevnom listu u Srbiji objavio neku neviđenu pismenu demonstraciju potpunog rasapa moždane materije koja je verovatno zaslužila pažnju nekog urednika zaduženog za probleme psihoterapije i što pomno prati inovacije u „Lazi Lazareviću“ pa ga je zapalo da nešto i on ugura u novine. Bakić, junak rubrike „gluparnik“, još uvek se ne oglašava. Sam bog zna kakve će zaključke on izvući. Političke partije, ni leve ni desne ni patriotske ni demokratske ni opozicione ni one u vlasti,  uglavnom se nisu oglašavale. Najveći deo njih je odavno izvan sebe i izvan nas, negde u tranzicionim izmaglicama. Jedinstvene su, vidimo, u odnosu prema „Sirizi“, ali jedinstvene su i u izglasavanju NATO zakona u Skupštini Srbije.

[/restrictedarea]

12 komentara

  1. “Istina je uvijek -ista”!(Vladika Nikolaj).”Laž je odvratna kada se kaže,ali je još odvratnija kada se napiše”!!!!(Jovan Dučić).EU je jedna velika laž i obmana !!Eklatantan primjer je Grčka!!Kakva je to “POMOĆ” ako se spašavaju njihove banke a Grčka još više zadužuje i pada u još veće dužničko ropstvo !!Pitam se :šta su tek u stanju uraditi Srbiji i srpskom narodu ??!!Na primjeru Grčke EU je pokazala svoje pravo lice;to su plačkaši bili i ostali,samo danas mnogo perfidniji i opasniji!Nije moguće da se jednom rezolucijom,punom laži i neistina, mogu osloboditi svog fašizma i genocidnosti,praveći Srbe genocidnom nacijom;oni su ti koji su napravili tri genocida u toku prošlog vijeka nad srpskim narodom!!Svi direktni vjekovni neprijatelji i lažni saveznici su u EU!!U takvom društvu srpskom narodu mjesta nema,o dobru da ne govorimo!!Ko to od “srpskih” političara ne vidi taj je lud ili prodana duša!!Posle svega šta se radi u poslednje vrijeme,jedini racionalan i odgovoran nacionalni interes je :MORATORIJUM na pregovore sa EU!!!!!!!!!!!!Prave saveznike i prijatelje tražiti na drugoj strani!!!”Evropa je:vjera bez Boga,brak bez morala,društvo bez milosti,država bez smisla”(Vladika Nikolaj).Pitam se,šta bi tek danas Vladika rekao za Evropu?!!!

  2. … U pravu ste, oko nemačkog `nesnalaženja` u vođstvu, koje, lukavi anglo-ameri nastoje da svima učine očiglednim, zarad njihovog sopstvenog – `lideršip-a` ? Jer, jaka Nemačka njima – nikako ne odgovora ?
    / I to može da bude razlog, što se oni balkanci, koji vole da “rukovode”, drže – `van` EU 🙂 /
    No, šalu na stranu, Nemci bi trebali da ispune obećanja koje su dali pre ujedinjenja 1989. – da se neće mešati u unutrašnje stvari drugih i da će raditi za dobrobit svih u Evropi ?! Kao i da, na zadovoljavajući način obeštete – izvrše ratne reparacije, tamo gde su štetu pričinili; bilo sami, bilo nacistički satrapi ?!
    To bi bilo onda po staroj, evropskoj maksimi ” Pakta sunt servanda ” ?
    A šteta, koja je nastala razbijanjem SFRJ, posle 1989, takoođe mora da se naknadi ?!
    Anglo-američka glupost, da se balkanski muslimani neće prikloniti islamskom fundamentalnom globalizmu, ako im se `daju`, “nacionalne države” -“Velika Albanija” i dominatno `bošnjačka` BiH, te da će iz `večite zahvalnosti` prema SAD i UK doveka ostati njima lojalni, mora da se – izobliči i eliminiše kao po Evropu krajnje opasan `eksperimentalni` – nonsens ?!
    Evropa je u velikoj opasnosti, zbog anglo-američkih interesa i sujete, da sa muslimanima na Balkanu povrate svoj `imidž` ne samo u islamskom već i u celom svetu ? Klinton je, obukavši podlost u `pravednost` – profitirao kao `mirotvorac` i na `Dejtonu` i na `Kosovu` i takvo beščašće namerava da čuva kao `nasleđe` – i za potrebe predsedničhih aspiracija Hilari Klinton ?
    Antihrišćanstvo, koje se kao `vrlina` krije iza takve obmane, podržavane medijskim obmanama, predstavlja nezabeleženu još opasnost, ne samo po Evropu i Hrišćanstvo, već i za celi svet…
    Mnogi, koji ne mogavši da podnesu `smrad` takvog bezakonja, nisu ni svesni, kakvoj sili se suprotstvaljaju…
    S verom u Boga, ne plašimo se; ako se Gospod ne plaši, ne treba ni Njegove sluge da se plaše…

  3. Djindjiri-mindjiri politicke partije, Parlament i eksperti u tranzicionoj NATO izmaglici,
    africka grlica koja donosi pare,Siriza, Srebrnica,nasi prijatelji Englezi , teta Angela i…
    hopa cupa,blago nama,stigosmo do SOF(A)E.A orlova ni sa koje strane.Njegose u pomoc!

    ORAO I SVINJA-P.P.NJEGOS

    (…) “meni na dan tri korita daju,
    sve punije jedno od drugoga;
    pa cio dan u glib do ušiju,
    prevracam se, na svijet uživam;
    ni što mislim, ni glavu razbijam,
    no iza sna na puno korito.”
    Oraj tresnu, pa prikupi krila,
    s prezrenijem odgovara svinji:
    “Mož se hvalit ka pošteno živiš
    pred svinjama, ali ne pred nama,
    jerbo naše pleme ponosito
    takvoga se gnušava života.
    Nego ti se cuditi i nije:
    svinjski misliš, a svinjski govoriš
    To ti sada daju i goste te,
    al’ ne zato rašta ti pomišljaš,
    no dok malo nakupiš slanine,
    pa ce odmah maljugom po ciku.”(…)

  4. Čitah u Dan da je Milo Djukanović koji je kriminalno krađa glasova odvoio Crnu Goru od Srbije,nije dao prebrojavetinje glasova, još kad je bio 1994g prodavao naftu Republici Srpskoj a Milošević je zabranio,za tenkove,znači da je po instrukciji Klintona sve radio,da bi se strana vojska mirno povukla, dok je Orić pobio sa tenkovima JNA pobio vojsku JNA SRBE CIVILE OKO 4000 BLIZU SREBRENICE,ON JE I U SREBRENICI BIO SA DVA TENKA I ZAPALIO SVA SELA SREBRENICE I TREBA IZVRŠIT EKSPERTIZU,JA NE VJERUJEM DA JE VOJSKA JNA U SREBRENICI IZVRŠILA ZLOČIN NAD MUSLIMANIMA,KO JE TO URADIO NEGO ORIĆ MOŽDA JE POBIO STRANU VOJSKU,JER MLADIĆ RATKO JE PEŠKE DOŠAO SA DVJESTA VOJNIKA KOJI SU PO ZGARIŠTU IŠLI TE SU NAŠLI UBIJENE MUSLIMANE I MUČILI SE DA KOPAJU MRTVE MUSLIM,ANE NOSILI I DO NJIHOVOG GROBLJA ZAKOPALI TO SU ONA 136 ŠTO SU JUČE PRENOSILI U SREBRENICU,ALI JE TO NEKO DRUGI IZVRŠIO ZLOČIN HRVATSKA ILI AMERIČKA KOPNENA VOJSKA,KRIVO MI JE ŠTO JE LAŽ DA SU TE MOMKE SRBI UBILI,NISU,PA NEK PRIZNAJU ZLOČIN KOJI NISU POČINJELI,JER NIJESU VIDJELI KO JE TO URADIO MOŽDA I SAM ORIĆ KOJI JE MUSLIMANSKA I SRPSKA SELA SREBR NICE PALIO,TO JE KLINTONOVO NAREDJENJE A TO RADE ZA PARE POJEDINCI,KOJI PLATE DRUGE SAUČESNIŠTVO U ZLOČINU DA BI NAŠAO KLINTON OPRAVDANJE ZAŠTO BOMBARDUJE REPUBLIKU SRPSKU,TRGOVINA ORUŽJEM ZA LJUDSKE ORGANE,AVION IZ TUZLE HRVATSKI ZA ZAGRE,IZ ZAGREBA AMERIČKI AVION I NAZAD,KO TRAŽI ISTINU DOBIJE DAR DA JE VIDI.AMIN

  5. “Sedam mračnih antisrpskih rezolucija o Srebrenici”.
    “…pokazali su da ih istina uopšte ne zanima”.
    “Pobedila je pre svega istina, kao i istorijske činjenice. Đavolska laž je izgubila, a fijasko je doživela konstantna potreba Britanije da izaziva užase na Balkanu i da to uvek i po pravilu čini na štetu Srba”.
    “Rusi… nisu skloni da nas izruče i prepuste na milost i nemilost zapadnim “prijateljima” i saveznicima”.
    “Britanija će na mnogo načina gledati da nam se osveti za ovu bruku i poniženje koje je doživela”.

    Poštovani g. Vučelić!
    Ove Vaše rečenice su tipičan, školski primjer poniznosti i poslušnosti prema sadašnjoj vlasti Srbije. Ili što bi kod nas u Bosni rekli “uvlačenje vlastima u auspuh”.
    Ne mogu da vjerujem da ste Vi ovo napisali!?(znak čuđenja).
    Vaši tekstovi su uvijek odisali pravednošću i iskrenošću.
    Ne mogu da vjerujem da Vi mislite kako je Britanija protiv Srba.
    Pitajte princa Karadžorđevića kako mu je bilo, kao srbinu, u Britaniji. Je li ga iko zajebavo? Kako je bilo njemu i ocu u Britaniji? Je li im išta falilo?
    Pitajte ga šta Britanija misli o Srbiji, pitajte.

    Poštovani g. Vučeliću!
    Kako možete kazati da je pobijedila istina(vezano za Rezoluciju)?
    Koja istina je pobijedila?
    Pobijeni su ljudi bez ikakvog suđenja. Možda je u tih hiljadama pobijenih bilo mnogo onih koji su voljeli Jugoslaviju i Srbiju?
    Voljeli su, možda, i Miloševića ili Karadžića, to se nikad neće doznati. Pa makar da je i jedan takav bio, žalono je da je tako skončao.
    A meni je poznato, od prije ovog rata, da su mnogi muslimani u području od Bjeljine, Zvornika, Srebrenice, Višegrada, Goražda, Foče, simpatisali srbe i imali sa njima vrlo prisne odnose.

    Nema Rezolucije, jebo Rezoluciju, ali ostaje trajna mrlja na onim srbima koji su izazvali ovo “klanje”.

    (Slično su sa muslimanima uradili i katolici-hrvati u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Zapamtite, u Mostaru je najviše bilo muslimana prije rata. Po toj logici bi u Mostaru 1991. trebao pobijediti SDA, ali nije. Pobijedio je HDZ, jer je veliki broj muslimana glasao za HDZ).

    Zapamtite, Britanija se nikada neće osvetiti srbima.
    Tvrdim da ona, kao kršćanska zemlja, više voli srbe nego muslimane.

    Rezolucija je trebala samo da opere savjest Zapada, što su, kao civilizirani narod, u prostoru Evrope dozvolili stravična krvoproliča.

    Ne morate se bojati. Britanija voli Srbiju.

    • Poštovani “Velimire”, nema potrebe da se kao promoter muslimanske strane u ratovima iz 90.tih krijete iza hrišćanskog imena.Očigledno je da ste gluvi i slepi u pogledu muslimanske krivice za izbijanje krvavih sukoba na prostorima BIH.Ne spominjete ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, ne spominjete masakr golobradih vojnika JNA prilikom napuštanja Tuzle i Sarajeva-drugog po veličini srpskog grada u bivšoj SFRJ, ne spominjete zločine Markale i u ul. Vase Miskina,ne spominjete zločine Nasera Orića i muslimanskih formacija u okolini “zaštićene zone” Srebrenice, kao ni pakleni plan Alijin da se žrtvovanjem svog naroda izazove reakcija tzv.međunarodne zajednice i bombarduju Srbi.
      Jedno o vama i vašem “lideru” govori.Mi Srbi,u smutnim-ratnim vremenima, gledamo da zaštitimo svoju decu i isturamo sebe ispred njih, da bi ih sačuvali. Vaš ideolog Alija se vozio u đžipu na zadnjem sedištu,a svoju kćer stavljao na prednje, u sred ratnih zbivanja. Toliko o Vama i vašima, vašem tobožnjem poštovanju za Srbe i njihove lidere. Onaj ko ne voli svoju decu i istura ih u prvi plan,ne poštuje ni njihovu budućnost, niti onoga ko s njima tu budućnost treba da deli. Ostavite se i Engleza, ta niste vi veći katolik od Pape, dovoljni su oni sami sebi.

  6. Poštovani g. Vasiljeviću!
    Nekoliko dana razmišljam da li da komentarišem Vaš “komentar”, jer se komentari daju na osnovni tekst cijenjenog lista “PEČAT”.
    Vi, dakle, ne komentarišete tekst gospodina Vučelića, nego pravite ili činite komentar komentara, pa eto sada Vi ispadoste Vučelićev advokat. Ali, neka Vam bude. Poštujem to što pišete, ali to nije bila tema osnovnog teksta g. Vučelića.

    Međutim, mogu Vam (ako dozvoli uredništvo lista “PEČAT”) odgovoriti i na Vaše, ne baš shvatljive, napise i očito iz neznanja ispisane rečenice.

    Prije svega, ja ljude ne razvrstavam na srpsku ili muslimansku stranu. Ljudi su ljudi.
    Zašto kada neko govori “istinu” bilo jednoznačnu ili jednostranu, ortonormiranu, mora biti svrstan na stranu onih o kojima govori?
    Sokolovića ima i muslimana, ima i velimira koji saosjećaju sa stranama koje su ugrožene.
    Širok bi to bio tekst kada bih Vam, g. Vasiljeviću, objašnjavao, recimo samo stanje u Sarajevu. Pokušaću kratko.
    Mi svi ovdje, baš svi, bili smo u toku 4 godine izloženi “ruskom ruletu”. Oko Sarajeva (koji je u kotlini) bila su tri obruča srpske vojske i gotovo svakodnevno smo bili izloženi gađanjima svakog čovjeka.

    Branko Đurić (poznati Đuro), pretpostavljam da znate na koga mislim, pitao je tih prvih dana oca (koji je srbin): “Ko ovo puca na nas. Onda (kaže Đuro) sam shvatio i otišao u Sloveniju”. Ovo je iz intervjua sa Brankom Đurićem.
    Ne kaže Branko Đurić šta mu je otac rekao, ali je shvatio sav besmisao življenja u Sarajevu i Bosni i otišao je u Sloveniju.

    Poštovani g. Vasiljeviću, muslimani nisu krivi za rat.
    Zar opšti sukob i “klanje” može nastati radi ubistva svata? Zar se to nije trebalo razjasniti na tadašnjem sudu i kazniti počinioca, a ne započeti rat do istrebljenja??
    Alija Izetbegović je bio marioneta, figura u rukama Miloševića i Tuđmana. (Pa to mi ovdje svi znamo). Pa zar bi Grabovica ili Kazani uopšte nastali da on to nije odobrio!
    U tome se zaista slažemo, ali vjerujte ogroman broj ljudi ovdje u BiH nije bio za zločin, bilo čiji.
    Takođe se slažem sa Vama da je Alija žrtvovao Srebrenicu i to je takođe ovdje vrlo poznata stvar.
    I sada dolazimo do onoga “koliko su muslimani ubili srba, koliko su srbi ubili muslimana i sl.” i o tome se sudi i raspravlja i u Hagu. A niko neće da raspravlja ili sudi o tome koliko je koji vođa kriv za smrti “svog naroda”.
    Alija na svojoj duši ima ne samo Srebrenicu, nego 200 hiljada muslimana ubijenih u prethodnom ratu (od toga oko 2-3 hiljade boraca Armije BiH, ostalo su civili).
    Ili, koliko je kriv Milošević za smrt 100 hiljada srpskih vojnika uglavnom mladih koji su poginuli po okolnim brdima bosanskih gradova čuvajući srpske obruče oko tih gradova. Srpskih civila je poginulo 2-3 hiljade.
    Ili koliko je kriv Tuđman za smrt 30 hiljada hrvatskih vojnika koji su poginuli u sukobima sa Armijom BiH. Poginulih hrvatskih civila ima oko 500.
    Da ne govorimo o izbjeglim i raseljenim licima kojih je bilo milion do dva miliona, što internih što eksternih. A tu računam sve BiH stanovnike.
    Bez Alije , Miloševića i Tuđmana sve bi bilo drugačije.
    (Beograd bi trebao u znak zahvalnosti kolaboracije sa sistemom Miloševića, Aliji na Terazijama podići spomenik. Isto i Zagreb bi trebao u znak zahvalnosti kolaboracije sa sistemom Tuđmana, Aliji na Trgu Republike podići spomenik, negdje blizu Jelačića).

    Međutim, ne treba izbjegavati suđenja svim zločinima i zločincima i za odgovornosti protiv “duge strane”. Neka se sudi Oriču, Dudakoviću, Izetbegoviću i drugim muslimanima za zločine prema srbima i hrvatima. Ima ih desetak do petnaest. Treba suditi hrvatskim zločincima imaih nekoliko hiljada i treba se suditi srpskim zločincima kojih ima deset hiljada. Izvolite sudite, niko ne treba da ostane neosuđen. Po komandnoj i po neposrednoj odgovornosti.
    I samo još o “Oluji”. Ma to je dogovorena stvar između Tuđmana i Miloševića. Pa zar ne shvatate. Zar bi jedna poluvojska hrvatske mogla ikad nadjačati vojsku tadašnje SRJ odnosno Srbije? Nikad.
    Da je Milošević htio da brani taj prostor nikad hrvati ne bi ništa mogli učiniti. A oni (hrvati) to sad proslavljaju kao VELIKU pobjedu, a to je ustvari poklon od Miloševića.
    Meni je zaista i iskreno žao tih ljudi-srba koji su u neviđenom zbjegu morali napustiti svoje domove. I uvijek ispaštaju obični ljudi.
    Ja se stidim tog dana, te svako normalan, pa i hrvati to ne bi trebali proslavljati. Ima sličnih situacija u cijelom regionu. Nažalost.

  7. Poštovani “Velimire”, ovo sve govori o vama i o vašem poimanju krivice za ratove 90.-tih.Po principu: “Ako laže koza, ne laže rog”.
    Vi pišete u svom odgovoru:
    …”Međutim, ne treba izbjegavati suđenja svim zločinima i zločincima i za odgovornosti protiv „duge strane“. Neka se sudi Oriču, Dudakoviću, Izetbegoviću i drugim muslimanima za zločine prema srbima i hrvatima. Ima ih desetak do petnaest. Treba suditi hrvatskim zločincima imaih nekoliko hiljada i treba se suditi srpskim zločincima kojih ima deset hiljada. Izvolite sudite, niko ne treba da ostane neosuđen. Po komandnoj i po neposrednoj odgovornosti.”
    Krivica muslimanske strane meri se, po vama, sa desetak petnaest njih, kod Hrvata kažete ima ih “nekoliko” hiljada, znači 2-3 hiljade, a kod Srba deset hiljada, znači 3-4 puta više nego Hrvata Obrni okreni Srbi su, po vama najveći krivci za taj prokleti rat. Zato moja logika i razum nikako ne mogu zajedno sa vašom i vašim. Eto zašto su vama Velimire, bliski Englezi, a meni mrski.Uzgred, ko vam je dao za pravo, da o tim krivicama sudite u odnosima 1:100:1000? Nije li to haška simetrija ili londonsko-istanbulska Velimire?

  8. Gospodine Vasiljeviću!
    To je stanje na “terenu” i o tome neću više da komentarišem.
    Početak rata: selo Hrasno, srbi ga rasčerećili (1991.).
    Drugi zločin u Prozoru (isto 1991.).Rasčerečili ga hrvati.
    Nakon srpskog svata, ali možda i ne radi njega, ubistva, istrebljenja i zatvaranja u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Višegradu, Foči, Bileći, Gacku, Nevesinju, Trebinju, pa zatim u Bosanskom Brodu, Prijedoru, Banja Luci, Skender Vakufu (današnjem Kneževu), Kotor Varoši, Ključu, Mrkonjić gradu, pa onda Gradišci, Glamoću, Drvaru, Bihačkoj regiji itd. itd.
    Ko može to neprimijetiti.
    Zar tu može biti neka “simetrija”?
    Odnos koji sam dao je, naravno, neka gruba procjena, ali koja nije “daleko” od istine.
    Ubijali su SVI. Ali ima naređenih, dogovorenih i velikodržavnih planiranih ubistava, protjerivanja i zatvaranja ljudi.
    O tome postoje dokumenti. Na Vašu žalost. Nisu svi istom mjerom uzvračali.
    Treba suditi Mahmuljinu, Hadžihasanoviću i drugima iz područja srednje Bosne. Treba suditi.
    Ali treba suditi i onima koji nam “ubaciše” u Bosnu u jeku rata neke hohštaplere mudžahedine, danas vehabije koji ovaj region stalno drže u napetosti.
    Ali nisu samo “muslimani Bosne” krivi za to. (Danas jesu, ali u toku rata nisu). Zašto??
    Pa kako su ti muhadžedini i današnje vehabije, koji su došli iz Beća, ušli u Bosnu? Pa morali su uz dopuštenje Tuđmana i Miloševića, ali i Izetbegovića. Kako su mogli proći srpske i hrvatske prostore, onakvi kakvi jesu-uočljivi iz aviona, da ih nisu pustili srbi i hrvati? I to ih još “ubacuju” u najmirniji dio Bosne gdje se najmanje ratovalo, u zeničko područje. Valjda je to bio njihov zahtjev. Zašto nisu ubačeni u Sarajevo, u Srebrenicu, u Bihač ? E, tamo je opasno, te su im OVI iz Beča obečali da će zapravo ići na godišnji odmor. I tako im je i bilo. 200-300 takvih ugursuza nisu trebali Bosni, ali su trebali da bi danas SVI u cijelom svijetu govorili kako je Bosna fundamentalistička i da “želi svima nametnuti” islam.
    To nije tačno. U Bosni nikada neće, i pored možda želje nekih, a među njima i Izetbegovića, dakle nikada neće biti drugog islama osim onog prepoznatljivog, tolerantnog, neupadljivog islama, u kojem je osnova da nema pravo nikoga prisiljavati na vjeru, što je osnova Kurana. I niko ne smije ubiti čovjeka, jer to je božija stvar. A ako ubije, kao da je ubio cijeli svijet.
    Da zaključim i neću više (poštovana redakcijo). Na svim stranama se ubijalo, ali to nije bio sistem na svim stranama, i ne mogu se žrtve upoređivati. Ali se može i mora za svaku žrtvu odati posebna počast i pijetet. Jer jedan čovjek je kao cijeli svijet.
    Hvala na ustupljenom prostoru.

    • Poštovani “Velimire”, evo šta o Kuranu kaže naš najbolji poznavalac Islama, prof.dr.Miroljub Jevtić, koji je na ovom polju daleko merodavniji i od mene i od vas:
      “Kada sam se setio činjenice da su Osmanlije napale nas, da su to činile pozivajući se na islam, i kada sam video da islamska dogma, koju je po islamskom verovanju utemeljio Bog to naređuje, taj napad na naše srednjovekovne države, odmah mi je postalo jasno da je to božja naredba koju, svaki onaj ko u Boga veruje mora da izvrši, i da samo Bog može ukinuti takvu naredbu. A kako je Bog u svojoj knjizi Kuranu rekao da je to njegova konačna objava koju niko ne može negirati, a sam Bog to neće, onda je jasno da je sve do sudnjeg dana obaveza muslimana da vode rat da bi na zemlji uspostavili njegov poredak.”
      Ima toga još, samo bojim se one latinske izreke:”surdo fabellam narare”, ili u prevodu gluvom pričati priču.Pozdrav i svako dobro.

  9. Poštovana redakcijo!
    Znam da nije primjereno da se još jednom javljam, ali moram jer je gospodin Vasiljević vrlo interesantan, inteligentan i znatiželjan, ali mi se čini da ima uske, jednosmjerne poglede na okolinu i svijet. A možda ovaj moj tekst može biti značajan za relaksaciju odnosa u našim područjima. Zato ovo i pišem.

    Odmah da kažem, gospodine Vasiljeviću, ja sam ateista ili bolje reći gnosista. Ali sam se bavio religijom. Ustvari, cijelo vrijeme me je intrigirala ova naša zajebancija i “netrpeljivost” vjekovima. Šta je tome uzrok? Je li to vjera?
    Pročitao sam (i isčitavao-neću reći učio) sve tri svete knjige: Bibliju, Jevanđelje i Kuran. Neka znate u tim knjigama pa i Kuranu nema ni slova teksta koji govori ono što prof.dr.Miroljub Jevtić nama, a preko g. Vasiljevića, predočava. To je blasfemija, ili što bi rekli grci- bogohuljenje.
    Možda je dr.Jevtić to pronašao u nekim knjigama koje su pisali ljudi kao ovi iz ISIL-a. Ima tone i tone tih tzv. vjerskih knjiga, što su ih pisali razni „učenjaci“ objašnjavajući božije riječi, ko biva oni će to reći bolje nego što je bog rekao, pa onda imate raznih tumačenja vjera. Pročitajte i Vi g. Vasiljeviću Kuran pa se sami uvjerite. Možete uzeti, recimo onaj prvi prevod koji je napravio Ljubibratić, a ima prevoda i na engleskom i/ili drugim jezicima.
    U Kuranu nema ono što je napisao dr. Jeftić.
    Osmanlije su osvajači, krvnici i otimači naše imovine. Došli su ovdje ne da šire vjeru nego da otimaju i ubijaju. Uostalom kao i svi osvajači.
    Osmanlije mogu svašta govoriti ali se ne mogu pozivati na Kuran jer je širenje i nametanje vjere drugom ZABRANJENO. I uvijek kada bi neko želio da pokorava i osvaja druge narode i zemlje, pri čemu se u takvim poduhvatima ubijaju ljudi, maltretiraju i muče, takve svoje poduhvate nasilnici (vjerovatno radi pranja lične savjesti) bi nazivali ratom u ime i radi vjere.
    A pošto je jedan bog (ako postoji) onda on valjda treba da prihvaća sva obraćanja njemu na bilo koji način, i na bilo kojem jeziku. Šta je onda tu problem? Koliko ja znam bog voli različitosti. E, ali oni koji žele da pokradu druge, da budu bogatiji, da žive na tuđi račun, oni vode ratove i to baš u ime vjere. Naravno, neće kurva reći da je kurva. I mi se radi takvih ljudi „hvatamo za vratove“, ubijamo,silujemo „jer to mi moja vjera traži“. To je potpuna glupost. Bog (ako postoji) traži od nas dobra djela koja ćemo činiti komšijama i svima u našoj okolini, ali i šire. Šta bog ima od toga što će neko otići u crkvu ili džamiju i klečati, izgovarati neke možda nerazumljive riječi, sklapati ruke, biti ponizan? Šta bog ima od toga? Ništa! Po meni mi i svi drugi u svijetu imamo pogrešnu predstavu o vjeri. Bog od nas traži da činimo doba djela jedni prema drugima, da istražujemo zemlju i kosmos, da pomažemo jedni drugima, da otkrivamo neke stvari koje će omogućiti bolji život svih ljudi. Pa Njutn, Kopernik, Tesla, Ajnštajn su najbliži bogu, neka znate, bez obzira kojoj religiji pripadali.
    Kod nas ali i na širim prostorima Evrope muslimani su problem, ali i u cijelom svijetu. Svugdje ćete slušati nazive musliman ili muslim.
    Zašto se oni zovu muslimani? Zašto se njihova vjera zove islam? Cijeli svijet te termine zna i tako ih izgovara. Pa kažu to je u Kuranu nazvano. Jeste, ali prevodioci Kurana su sve preveli a otavili musliman, islam, alah. Zašto?
    Zamislite da se pravoslavci nazivaju grčkim prevodom ili hebrejskim, jer je Isus govorio hebrejski.
    Islam i musliman su riječi nastale od korjena selam što znači mir. Kod jevreja šalom, jer je hebrejski iz istog izvora kao arapski. Musliman, ustvari, na našem jeziku je smireni, a islam je smirenje. Alah je zajednička imenica za riječ bog. Kuran je u prevodu na naš jezik Udžbenik, dakle potpuno slično kao bibija(bible-knjiga).
    I na kraju još ovo. Bog Muhamedu kaže: „Mi ti ne objavljujemo ništa drugo što nismo objavili ranije Isusu, Mojsiju, Abrahamu (Avramu) i drugima“. To je iz Kurana (udžbenika) u kojem se, ako niste znali najviše govori o Isusu i Mariji, pa onda o Mojsiju, Davidu, Sulejmanu(Solomonu) itd. itd.
    Iz tog razloga vjere ne bi trebale biti uzrokom zala i ratova. Ali hohštapleri znaju da je ljude, koji su naivni po prirodi, najlakše zavaditi kroz vjere.
    Ja sam možda gluh ali vidim i mogu čitati ono što pišete.
    Prof.dr.Jevtić je totalno profulio i neka provjeri da mu neko nije podmetnuo pogrešnu knjigu.

  10. Poštovana redakcijo!
    Sa velikim izvinjenjem, jer sam baš prekardašio.
    MORAM još ovo, za sve komentatore (ali i za druge čitaoce) napisati poznate riječi:

    “AL TIRANSTVU STATI NOGOM ZA VRAT,
    DOVESTI GA K POZNANIJU PRAVA
    TO JE LJUDSKA DUŽNOST NAJSVETIJA”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *