Дан после

Милорад Вучелић / главни уредник

Права је радост и задовољство, и то не треба крити, када британска политика доживи катастрофалан пораз и понижење и то на отвореној светској сцени. Седам мрачних и антисрпских резолуција о Сребреници поднели су Енглези у Савету безбедности УН. Прву лошу онда за нијансу бољу другу па онда гору од прве трећу, па најгору пету и шесту и тако редом. Од предлога резолуције до следећег предлога резолуције показивали су да их истина уопште не занима. Биле су ту на испомоћи и неке балтичке земље, по свему посрнула Француска и наравно – Америка. Као пингпонг лоптицу, контрарезолуцијама, добацивали су их Руси, па Руси Кинезима, а Кинези Русима, да би их на крају суочили са ветом Русије.

Победила је пре свега истина, као и историјске чињенице. Ђаволска лаж је изгубила, а фијаско је доживела константна потреба Британије да изазива ужасе на Балкану и да то увек и по правилу чини на штету Срба. Не можемо а да се не присетимо да је и уз Карађорђа када је губио главу био енглески официр. Русија је по ко зна који пут показала братску приврженост и принципијелност. Јасно је да Руси не одустају од своје заинтересованости за утицај на Балкану и у Србији и да нису склони да нас изруче и препусте на милост и немилост западним „пријатељима“ и савезницима. Умешни и предузимљиви били смо, по свему судећи, и ми сами. Британија ће на много начина гледати да нам се освети за ову бруку и понижење које је доживела. Али о том-потом.

[restrictedarea]

Велико изненађење представља брутална агресивност коју је овом приликом демонстрирао Лондон. Влада њеног краљевског височанства обично наступа у рукавицама, префригано, перфидно, подмукло и лукаво. Када неки народ увале у катастрофу они обичавају да кажу да је „пронашао своју душу“. На двадесету годишњицу обележавања масовног страдања у Сребреници Запад се нашао у веома тешкој ситуацији. На основу бројних докумената и непосредних сведочења (опет тај „Викиликс“) највиших војних и политичких представника тога времена (Клинтон, Ширак, Кинкел)  показује се да су западни лидери и њима потчињене тајне обавештајне и војне службе имали активно учешће у сребреничком злочину. Није реч само о нечињењу и пропуштању радњи НАТО или ЕУ, како се то покушава да прикаже, већ о самом смишљању, планирању, организовању, непосредном извршавању (Дражен Ердемовић, Милорад Пелемиш, француска тајна служба и Десети диверзантски одред…)  и накнадној медијској операционализацији сребреничких дешавања.

Речником Хашког трибунала, реч је овде о заједничком злочиначком подухвату. То данас незадрживо излази на видело. И отуд оваква нервоза и силовит покушај да се на српски народ утисне жиг геноцидности. Предлог британске резолуције био је, поред свега осталог, покушај да се за праве кривце пронађе алиби баш као што је за агресију на Србију и бомбардовање накнадно покриће и оправдање потражено у хашким оптужницама и пресудама.

Догађаји у Грчкој и исход референдума показали су да су све „Печатове“ прогнозе, увиди и предвиђања били тачни. Финансијски тоталитаризам и доследна идеологија неолиберализма показали су потпуни дебакл пред првим правим историјским изазовом. Свет западног капитала показао је праву неспособност и све своје дефиците када се суочио са пробуђеном историјом и народом жељним правде и наде. Насилна жестока кампања да Грци продуже своје дужничко ропство распала се у парампарчад. Није реч само о непосредном историјском догађању него о подстицајном историјском сећању на које упућује Јегор Холмогоров:

Алексис Ципрас је беспрекорно изабрао лозинку којом је одржао победу на референдуму о захтевима поверилаца из Европске уније – „Атинска демократија против транснационалне империје капитала!“

Ципрас је Грцима предложио да кажу: „ОХИ“ – „НЕ“.

Управо ту реч чуо је од грчког премијера Метаксаса италијански амбасадор 28. октобра 1940. године, када је поднет ултиматум са захтевом беспоговорне капитулације Грчке пред Мусолинијем. Метаксас је тада рекао: „ОХИ“ и грчка армија не само што је зауставила продор Италијана него је и пренела ратна дејства у Албанију, окупирану од Мусолинија. Тек је продор немачког Вермахта принудио Грке да се после жестоког отпора евакуишу на Крит, а затим на енглески Кипар. Против немачког окупатора су се борили сви, укључујући православне монахе, који су у руке узели оружје.

Од тада је „Дан ОХИ“ 28. октобар – национални празник Грчке и симбол њене независности, симбол њеног непристајања да погне главу пред европском империјом, сада у контурама већ превише сличној оној коју су градили…

Позвати Грке да кажу „ОХИ“ – то је значило предупредити одговор.

Када смо већ код оваквих историјских подсећања ваља напоменути да су се односи Грчке са њеним кредиторима свели пре свега на однос и релацију са Немачком. Ово је за Немце постала крајње неповољна околност. Само они који не знају ништа и не памте ништа потцењују велика искушења која ће снаћи немачку канцеларку и њену арогантну владу и то пре свега на унутрашњем плану. Критике великих интелектуалних и политичких величина од Јиргена Хабермаса до Хелмута Кола већ се увелико обрушавају на њену политику. Прагматичарка Меркелова је потценила опасности ситуације у коју је довела Немачку. Показује се већ по трећи пут у последњих сто година да се Немачка не сналази у ситуацији када постаје европски лидер и када задобија европско вођство. Доводећи себе у неприлике и постајући објект конфронтације са великим делом европских земаља она представља и опасност за њих. Мале државе или малобројни народи када погреше, погреше на своју штету. А велике државе, попут Немачке, када погреше, то учине на велику штету свих осталих. Ако унутрашњим моралним и политичким неприликама додамо и тешке последице санкција против Русије и рата у Украјини које подноси немачка привреда, ситуација није нимало лака. Олако, без дипломатске вештине која краси циничне Енглезе, Немачка постаје мета конфронтација и активира многа мрачна подсећања. Свако будуће народно изјашњавање у Шпанији или Италији биће у великој мери усмерено против Немачке без обзира на економске разлоге.

Немачка ће у данима који су пред нама морати да донесе одлуку да из Европе, ЕУ и еврозоне ампутира Грчку и да за то поднесе историјску одговорност. Друге чланице ЕУ нико неће ни помињати. Сасвим се основано може рећи да ће се таква одговорност истога трена претворити у велику кривицу.

Велика Британија је поприлично хендикепирана предстојећим изјашњавањем о свом статусу у ЕУ. Америка се бар јавно држи по страни када је Грчка у питању. Имала је својевремено велику улогу у оверавању лажних биланса грчког буџета. Вашингтон „великодушно“ препушта Европи да реши грчку кризу. И као у свакој до сада, а осетили смо то непосредно на својој кожи, потмуло ће кварити свако европско решење да би показао да без њега на крају нема правог излаза. Много тога последњих дана указује на понављање такве стратегије јер у доброј мери је незамисливо да се проблеми једне НАТО земље каква је Грчка, а Грчка посебно, реше без САД и међународних финансијских институција каква је ММФ које су под највећим утицајем управо Американаца.

Било како било, Ципрасова „Сириза“ је убедљиво демонстрирала шта је левица. Неумољиво је и доследно препознала и разобличила правог кривца за почињене неправде. Транснационалну империју капитала дакле. Просто је збрисала са политичке сцене старе олигархијске партије. Прво их је убедљиво поразила на демократским изборима а онда их после више него уверљиве победе на референдуму (преко 60 одсто изашлих) кадровски почистила и привела на национални консензус чинећи их тако национално и државно одговорнима.

„Сириза“ је призвала у свест свог народа познати рефрен „Устајте презрени на свету…“ Подигла је већ помало угашен борбени дух у Европи. На путу је да дефинише нови модел социјалне правде. Не шаље левица никакве позиве и апеле капиталистима да мало више плаћају раднике. Одолела је изазовима космополитског интернационализма који левицу по правилу доводи до проблема са патриотизмом. Одолела је да питање слободе народа редукује, како се то данас примитивно цинично обично чини, буђеларом и шлајпиком или нашим новцима. Ципрас се није либио да искрено искорачи из свих досадашњих геополитичких ограничења и затражи од Путина и Русије помоћ за свој народ.

Нема шта се све није учитавало у опасности које Ципрасу и грчком народу међународни капитал спрема. Изрицане су најгоре претње, и кампања против Грка је била одиста насилничка. Ништа од свега тога се неће десити. Шта би са тим чувеним „даном после“?

Створена је потпуно нова историјска ситуација из које су, већ се да наслутити по изјавама неких западних лидера, почели да извлаче озбиљне поуке. Извесно је да је створена прилична пукотина у идеологији финансијског тоталитаризма и фатализма.

Медијска и политичка Србија није пропустила прилику да се и овога пута прописно обрука. Посебно се истакао неки несретни економски експерт по презимену Арсић који је открио да је због исхода референдума повећан јавни дуг Србије за преко сто милиона! Жути напрасни левичар Борко је промућурно закључио да се у Грчкој гласало против Вучића. Неки Раша из Гелзенкирхена, Вилаха или сличног града је у најстаријем дневном листу у Србији објавио неку невиђену писмену демонстрацију потпуног расапа мождане материје која је вероватно заслужила пажњу неког уредника задуженог за проблеме психотерапије и што помно прати иновације у „Лази Лазаревићу“ па га је запало да нешто и он угура у новине. Бакић, јунак рубрике „глупарник“, још увек се не оглашава. Сам бог зна какве ће закључке он извући. Политичке партије, ни леве ни десне ни патриотске ни демократске ни опозиционе ни оне у власти,  углавном се нису оглашавале. Највећи део њих је одавно изван себе и изван нас, негде у транзиционим измаглицама. Јединствене су, видимо, у односу према „Сиризи“, али јединствене су и у изгласавању НАТО закона у Скупштини Србије.

[/restrictedarea]

12 коментара

 1. “Istina je uvijek -ista”!(Vladika Nikolaj).”Laž je odvratna kada se kaže,ali je još odvratnija kada se napiše”!!!!(Jovan Dučić).EU je jedna velika laž i obmana !!Eklatantan primjer je Grčka!!Kakva je to “POMOĆ” ako se spašavaju njihove banke a Grčka još više zadužuje i pada u još veće dužničko ropstvo !!Pitam se :šta su tek u stanju uraditi Srbiji i srpskom narodu ??!!Na primjeru Grčke EU je pokazala svoje pravo lice;to su plačkaši bili i ostali,samo danas mnogo perfidniji i opasniji!Nije moguće da se jednom rezolucijom,punom laži i neistina, mogu osloboditi svog fašizma i genocidnosti,praveći Srbe genocidnom nacijom;oni su ti koji su napravili tri genocida u toku prošlog vijeka nad srpskim narodom!!Svi direktni vjekovni neprijatelji i lažni saveznici su u EU!!U takvom društvu srpskom narodu mjesta nema,o dobru da ne govorimo!!Ko to od “srpskih” političara ne vidi taj je lud ili prodana duša!!Posle svega šta se radi u poslednje vrijeme,jedini racionalan i odgovoran nacionalni interes je :MORATORIJUM na pregovore sa EU!!!!!!!!!!!!Prave saveznike i prijatelje tražiti na drugoj strani!!!”Evropa je:vjera bez Boga,brak bez morala,društvo bez milosti,država bez smisla”(Vladika Nikolaj).Pitam se,šta bi tek danas Vladika rekao za Evropu?!!!

 2. … У праву сте, око немачког `несналажења` у вођству, које, лукави англо-амери настоје да свима учине очигледним, зарад њиховог сопственог – `лидершип-а` ? Јер, јака Немачка њима – никако не одговора ?
  / И то може да буде разлог, што се они балканци, који воле да “руководе”, држе – `ван` ЕУ 🙂 /
  Но, шалу на страну, Немци би требали да испуне обећања које су дали пре уједињења 1989. – да се неће мешати у унутрашње ствари других и да ће радити за добробит свих у Европи ?! Као и да, на задовољавајући начин обештете – изврше ратне репарације, тамо где су штету причинили; било сами, било нацистички сатрапи ?!
  То би било онда по старој, европској максими ” Пакта сунт серванда ” ?
  А штета, која је настала разбијањем СФРЈ, после 1989, такоође мора да се накнади ?!
  Англо-америчка глупост, да се балкански муслимани неће приклонити исламском фундаменталном глобализму, ако им се `дају`, “националне државе” -“Велика Албанија” и доминатно `бошњачка` БиХ, те да ће из `вечите захвалности` према САД и УК довека остати њима лојални, мора да се – изобличи и елиминише као по Европу крајње опасан `експериментални` – нонсенс ?!
  Европа је у великој опасности, због англо-америчких интереса и сујете, да са муслиманима на Балкану поврате свој `имиџ` не само у исламском већ и у целом свету ? Клинтон је, обукавши подлост у `праведност` – профитирао као `миротворац` и на `Дејтону` и на `Косову` и такво бешчашће намерава да чува као `наслеђе` – и за потребе председничхих аспирација Хилари Клинтон ?
  Антихришћанство, које се као `врлина` крије иза такве обмане, подржаване медијским обманама, представља незабележену још опасност, не само по Европу и Хришћанство, већ и за цели свет…
  Многи, који не могавши да поднесу `смрад` таквог безакоња, нису ни свесни, каквој сили се супротстваљају…
  С вером у Бога, не плашимо се; ако се Господ не плаши, не треба ни Његове слуге да се плаше…

 3. Djindjiri-mindjiri politicke partije, Parlament i eksperti u tranzicionoj NATO izmaglici,
  africka grlica koja donosi pare,Siriza, Srebrnica,nasi prijatelji Englezi , teta Angela i…
  hopa cupa,blago nama,stigosmo do SOF(A)E.A orlova ni sa koje strane.Njegose u pomoc!

  ORAO I SVINJA-P.P.NJEGOS

  (…) “meni na dan tri korita daju,
  sve punije jedno od drugoga;
  pa cio dan u glib do ušiju,
  prevracam se, na svijet uživam;
  ni što mislim, ni glavu razbijam,
  no iza sna na puno korito.”
  Oraj tresnu, pa prikupi krila,
  s prezrenijem odgovara svinji:
  “Mož se hvalit ka pošteno živiš
  pred svinjama, ali ne pred nama,
  jerbo naše pleme ponosito
  takvoga se gnušava života.
  Nego ti se cuditi i nije:
  svinjski misliš, a svinjski govoriš
  To ti sada daju i goste te,
  al’ ne zato rašta ti pomišljaš,
  no dok malo nakupiš slanine,
  pa ce odmah maljugom po ciku.”(…)

 4. Čitah u Dan da je Milo Djukanović koji je kriminalno krađa glasova odvoio Crnu Goru od Srbije,nije dao prebrojavetinje glasova, još kad je bio 1994g prodavao naftu Republici Srpskoj a Milošević je zabranio,za tenkove,znači da je po instrukciji Klintona sve radio,da bi se strana vojska mirno povukla, dok je Orić pobio sa tenkovima JNA pobio vojsku JNA SRBE CIVILE OKO 4000 BLIZU SREBRENICE,ON JE I U SREBRENICI BIO SA DVA TENKA I ZAPALIO SVA SELA SREBRENICE I TREBA IZVRŠIT EKSPERTIZU,JA NE VJERUJEM DA JE VOJSKA JNA U SREBRENICI IZVRŠILA ZLOČIN NAD MUSLIMANIMA,KO JE TO URADIO NEGO ORIĆ MOŽDA JE POBIO STRANU VOJSKU,JER MLADIĆ RATKO JE PEŠKE DOŠAO SA DVJESTA VOJNIKA KOJI SU PO ZGARIŠTU IŠLI TE SU NAŠLI UBIJENE MUSLIMANE I MUČILI SE DA KOPAJU MRTVE MUSLIM,ANE NOSILI I DO NJIHOVOG GROBLJA ZAKOPALI TO SU ONA 136 ŠTO SU JUČE PRENOSILI U SREBRENICU,ALI JE TO NEKO DRUGI IZVRŠIO ZLOČIN HRVATSKA ILI AMERIČKA KOPNENA VOJSKA,KRIVO MI JE ŠTO JE LAŽ DA SU TE MOMKE SRBI UBILI,NISU,PA NEK PRIZNAJU ZLOČIN KOJI NISU POČINJELI,JER NIJESU VIDJELI KO JE TO URADIO MOŽDA I SAM ORIĆ KOJI JE MUSLIMANSKA I SRPSKA SELA SREBR NICE PALIO,TO JE KLINTONOVO NAREDJENJE A TO RADE ZA PARE POJEDINCI,KOJI PLATE DRUGE SAUČESNIŠTVO U ZLOČINU DA BI NAŠAO KLINTON OPRAVDANJE ZAŠTO BOMBARDUJE REPUBLIKU SRPSKU,TRGOVINA ORUŽJEM ZA LJUDSKE ORGANE,AVION IZ TUZLE HRVATSKI ZA ZAGRE,IZ ZAGREBA AMERIČKI AVION I NAZAD,KO TRAŽI ISTINU DOBIJE DAR DA JE VIDI.AMIN

 5. “Sedam mračnih antisrpskih rezolucija o Srebrenici”.
  “…pokazali su da ih istina uopšte ne zanima”.
  “Pobedila je pre svega istina, kao i istorijske činjenice. Đavolska laž je izgubila, a fijasko je doživela konstantna potreba Britanije da izaziva užase na Balkanu i da to uvek i po pravilu čini na štetu Srba”.
  “Rusi… nisu skloni da nas izruče i prepuste na milost i nemilost zapadnim “prijateljima” i saveznicima”.
  “Britanija će na mnogo načina gledati da nam se osveti za ovu bruku i poniženje koje je doživela”.

  Poštovani g. Vučelić!
  Ove Vaše rečenice su tipičan, školski primjer poniznosti i poslušnosti prema sadašnjoj vlasti Srbije. Ili što bi kod nas u Bosni rekli “uvlačenje vlastima u auspuh”.
  Ne mogu da vjerujem da ste Vi ovo napisali!?(znak čuđenja).
  Vaši tekstovi su uvijek odisali pravednošću i iskrenošću.
  Ne mogu da vjerujem da Vi mislite kako je Britanija protiv Srba.
  Pitajte princa Karadžorđevića kako mu je bilo, kao srbinu, u Britaniji. Je li ga iko zajebavo? Kako je bilo njemu i ocu u Britaniji? Je li im išta falilo?
  Pitajte ga šta Britanija misli o Srbiji, pitajte.

  Poštovani g. Vučeliću!
  Kako možete kazati da je pobijedila istina(vezano za Rezoluciju)?
  Koja istina je pobijedila?
  Pobijeni su ljudi bez ikakvog suđenja. Možda je u tih hiljadama pobijenih bilo mnogo onih koji su voljeli Jugoslaviju i Srbiju?
  Voljeli su, možda, i Miloševića ili Karadžića, to se nikad neće doznati. Pa makar da je i jedan takav bio, žalono je da je tako skončao.
  A meni je poznato, od prije ovog rata, da su mnogi muslimani u području od Bjeljine, Zvornika, Srebrenice, Višegrada, Goražda, Foče, simpatisali srbe i imali sa njima vrlo prisne odnose.

  Nema Rezolucije, jebo Rezoluciju, ali ostaje trajna mrlja na onim srbima koji su izazvali ovo “klanje”.

  (Slično su sa muslimanima uradili i katolici-hrvati u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Zapamtite, u Mostaru je najviše bilo muslimana prije rata. Po toj logici bi u Mostaru 1991. trebao pobijediti SDA, ali nije. Pobijedio je HDZ, jer je veliki broj muslimana glasao za HDZ).

  Zapamtite, Britanija se nikada neće osvetiti srbima.
  Tvrdim da ona, kao kršćanska zemlja, više voli srbe nego muslimane.

  Rezolucija je trebala samo da opere savjest Zapada, što su, kao civilizirani narod, u prostoru Evrope dozvolili stravična krvoproliča.

  Ne morate se bojati. Britanija voli Srbiju.

  • Poštovani “Velimire”, nema potrebe da se kao promoter muslimanske strane u ratovima iz 90.tih krijete iza hrišćanskog imena.Očigledno je da ste gluvi i slepi u pogledu muslimanske krivice za izbijanje krvavih sukoba na prostorima BIH.Ne spominjete ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, ne spominjete masakr golobradih vojnika JNA prilikom napuštanja Tuzle i Sarajeva-drugog po veličini srpskog grada u bivšoj SFRJ, ne spominjete zločine Markale i u ul. Vase Miskina,ne spominjete zločine Nasera Orića i muslimanskih formacija u okolini “zaštićene zone” Srebrenice, kao ni pakleni plan Alijin da se žrtvovanjem svog naroda izazove reakcija tzv.međunarodne zajednice i bombarduju Srbi.
   Jedno o vama i vašem “lideru” govori.Mi Srbi,u smutnim-ratnim vremenima, gledamo da zaštitimo svoju decu i isturamo sebe ispred njih, da bi ih sačuvali. Vaš ideolog Alija se vozio u đžipu na zadnjem sedištu,a svoju kćer stavljao na prednje, u sred ratnih zbivanja. Toliko o Vama i vašima, vašem tobožnjem poštovanju za Srbe i njihove lidere. Onaj ko ne voli svoju decu i istura ih u prvi plan,ne poštuje ni njihovu budućnost, niti onoga ko s njima tu budućnost treba da deli. Ostavite se i Engleza, ta niste vi veći katolik od Pape, dovoljni su oni sami sebi.

 6. Poštovani g. Vasiljeviću!
  Nekoliko dana razmišljam da li da komentarišem Vaš “komentar”, jer se komentari daju na osnovni tekst cijenjenog lista “PEČAT”.
  Vi, dakle, ne komentarišete tekst gospodina Vučelića, nego pravite ili činite komentar komentara, pa eto sada Vi ispadoste Vučelićev advokat. Ali, neka Vam bude. Poštujem to što pišete, ali to nije bila tema osnovnog teksta g. Vučelića.

  Međutim, mogu Vam (ako dozvoli uredništvo lista “PEČAT”) odgovoriti i na Vaše, ne baš shvatljive, napise i očito iz neznanja ispisane rečenice.

  Prije svega, ja ljude ne razvrstavam na srpsku ili muslimansku stranu. Ljudi su ljudi.
  Zašto kada neko govori “istinu” bilo jednoznačnu ili jednostranu, ortonormiranu, mora biti svrstan na stranu onih o kojima govori?
  Sokolovića ima i muslimana, ima i velimira koji saosjećaju sa stranama koje su ugrožene.
  Širok bi to bio tekst kada bih Vam, g. Vasiljeviću, objašnjavao, recimo samo stanje u Sarajevu. Pokušaću kratko.
  Mi svi ovdje, baš svi, bili smo u toku 4 godine izloženi “ruskom ruletu”. Oko Sarajeva (koji je u kotlini) bila su tri obruča srpske vojske i gotovo svakodnevno smo bili izloženi gađanjima svakog čovjeka.

  Branko Đurić (poznati Đuro), pretpostavljam da znate na koga mislim, pitao je tih prvih dana oca (koji je srbin): “Ko ovo puca na nas. Onda (kaže Đuro) sam shvatio i otišao u Sloveniju”. Ovo je iz intervjua sa Brankom Đurićem.
  Ne kaže Branko Đurić šta mu je otac rekao, ali je shvatio sav besmisao življenja u Sarajevu i Bosni i otišao je u Sloveniju.

  Poštovani g. Vasiljeviću, muslimani nisu krivi za rat.
  Zar opšti sukob i “klanje” može nastati radi ubistva svata? Zar se to nije trebalo razjasniti na tadašnjem sudu i kazniti počinioca, a ne započeti rat do istrebljenja??
  Alija Izetbegović je bio marioneta, figura u rukama Miloševića i Tuđmana. (Pa to mi ovdje svi znamo). Pa zar bi Grabovica ili Kazani uopšte nastali da on to nije odobrio!
  U tome se zaista slažemo, ali vjerujte ogroman broj ljudi ovdje u BiH nije bio za zločin, bilo čiji.
  Takođe se slažem sa Vama da je Alija žrtvovao Srebrenicu i to je takođe ovdje vrlo poznata stvar.
  I sada dolazimo do onoga “koliko su muslimani ubili srba, koliko su srbi ubili muslimana i sl.” i o tome se sudi i raspravlja i u Hagu. A niko neće da raspravlja ili sudi o tome koliko je koji vođa kriv za smrti “svog naroda”.
  Alija na svojoj duši ima ne samo Srebrenicu, nego 200 hiljada muslimana ubijenih u prethodnom ratu (od toga oko 2-3 hiljade boraca Armije BiH, ostalo su civili).
  Ili, koliko je kriv Milošević za smrt 100 hiljada srpskih vojnika uglavnom mladih koji su poginuli po okolnim brdima bosanskih gradova čuvajući srpske obruče oko tih gradova. Srpskih civila je poginulo 2-3 hiljade.
  Ili koliko je kriv Tuđman za smrt 30 hiljada hrvatskih vojnika koji su poginuli u sukobima sa Armijom BiH. Poginulih hrvatskih civila ima oko 500.
  Da ne govorimo o izbjeglim i raseljenim licima kojih je bilo milion do dva miliona, što internih što eksternih. A tu računam sve BiH stanovnike.
  Bez Alije , Miloševića i Tuđmana sve bi bilo drugačije.
  (Beograd bi trebao u znak zahvalnosti kolaboracije sa sistemom Miloševića, Aliji na Terazijama podići spomenik. Isto i Zagreb bi trebao u znak zahvalnosti kolaboracije sa sistemom Tuđmana, Aliji na Trgu Republike podići spomenik, negdje blizu Jelačića).

  Međutim, ne treba izbjegavati suđenja svim zločinima i zločincima i za odgovornosti protiv “duge strane”. Neka se sudi Oriču, Dudakoviću, Izetbegoviću i drugim muslimanima za zločine prema srbima i hrvatima. Ima ih desetak do petnaest. Treba suditi hrvatskim zločincima imaih nekoliko hiljada i treba se suditi srpskim zločincima kojih ima deset hiljada. Izvolite sudite, niko ne treba da ostane neosuđen. Po komandnoj i po neposrednoj odgovornosti.
  I samo još o “Oluji”. Ma to je dogovorena stvar između Tuđmana i Miloševića. Pa zar ne shvatate. Zar bi jedna poluvojska hrvatske mogla ikad nadjačati vojsku tadašnje SRJ odnosno Srbije? Nikad.
  Da je Milošević htio da brani taj prostor nikad hrvati ne bi ništa mogli učiniti. A oni (hrvati) to sad proslavljaju kao VELIKU pobjedu, a to je ustvari poklon od Miloševića.
  Meni je zaista i iskreno žao tih ljudi-srba koji su u neviđenom zbjegu morali napustiti svoje domove. I uvijek ispaštaju obični ljudi.
  Ja se stidim tog dana, te svako normalan, pa i hrvati to ne bi trebali proslavljati. Ima sličnih situacija u cijelom regionu. Nažalost.

 7. Poštovani “Velimire”, ovo sve govori o vama i o vašem poimanju krivice za ratove 90.-tih.Po principu: “Ako laže koza, ne laže rog”.
  Vi pišete u svom odgovoru:
  …”Međutim, ne treba izbjegavati suđenja svim zločinima i zločincima i za odgovornosti protiv „duge strane“. Neka se sudi Oriču, Dudakoviću, Izetbegoviću i drugim muslimanima za zločine prema srbima i hrvatima. Ima ih desetak do petnaest. Treba suditi hrvatskim zločincima imaih nekoliko hiljada i treba se suditi srpskim zločincima kojih ima deset hiljada. Izvolite sudite, niko ne treba da ostane neosuđen. Po komandnoj i po neposrednoj odgovornosti.”
  Krivica muslimanske strane meri se, po vama, sa desetak petnaest njih, kod Hrvata kažete ima ih “nekoliko” hiljada, znači 2-3 hiljade, a kod Srba deset hiljada, znači 3-4 puta više nego Hrvata Obrni okreni Srbi su, po vama najveći krivci za taj prokleti rat. Zato moja logika i razum nikako ne mogu zajedno sa vašom i vašim. Eto zašto su vama Velimire, bliski Englezi, a meni mrski.Uzgred, ko vam je dao za pravo, da o tim krivicama sudite u odnosima 1:100:1000? Nije li to haška simetrija ili londonsko-istanbulska Velimire?

 8. Gospodine Vasiljeviću!
  To je stanje na “terenu” i o tome neću više da komentarišem.
  Početak rata: selo Hrasno, srbi ga rasčerećili (1991.).
  Drugi zločin u Prozoru (isto 1991.).Rasčerečili ga hrvati.
  Nakon srpskog svata, ali možda i ne radi njega, ubistva, istrebljenja i zatvaranja u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Višegradu, Foči, Bileći, Gacku, Nevesinju, Trebinju, pa zatim u Bosanskom Brodu, Prijedoru, Banja Luci, Skender Vakufu (današnjem Kneževu), Kotor Varoši, Ključu, Mrkonjić gradu, pa onda Gradišci, Glamoću, Drvaru, Bihačkoj regiji itd. itd.
  Ko može to neprimijetiti.
  Zar tu može biti neka “simetrija”?
  Odnos koji sam dao je, naravno, neka gruba procjena, ali koja nije “daleko” od istine.
  Ubijali su SVI. Ali ima naređenih, dogovorenih i velikodržavnih planiranih ubistava, protjerivanja i zatvaranja ljudi.
  O tome postoje dokumenti. Na Vašu žalost. Nisu svi istom mjerom uzvračali.
  Treba suditi Mahmuljinu, Hadžihasanoviću i drugima iz područja srednje Bosne. Treba suditi.
  Ali treba suditi i onima koji nam “ubaciše” u Bosnu u jeku rata neke hohštaplere mudžahedine, danas vehabije koji ovaj region stalno drže u napetosti.
  Ali nisu samo “muslimani Bosne” krivi za to. (Danas jesu, ali u toku rata nisu). Zašto??
  Pa kako su ti muhadžedini i današnje vehabije, koji su došli iz Beća, ušli u Bosnu? Pa morali su uz dopuštenje Tuđmana i Miloševića, ali i Izetbegovića. Kako su mogli proći srpske i hrvatske prostore, onakvi kakvi jesu-uočljivi iz aviona, da ih nisu pustili srbi i hrvati? I to ih još “ubacuju” u najmirniji dio Bosne gdje se najmanje ratovalo, u zeničko područje. Valjda je to bio njihov zahtjev. Zašto nisu ubačeni u Sarajevo, u Srebrenicu, u Bihač ? E, tamo je opasno, te su im OVI iz Beča obečali da će zapravo ići na godišnji odmor. I tako im je i bilo. 200-300 takvih ugursuza nisu trebali Bosni, ali su trebali da bi danas SVI u cijelom svijetu govorili kako je Bosna fundamentalistička i da “želi svima nametnuti” islam.
  To nije tačno. U Bosni nikada neće, i pored možda želje nekih, a među njima i Izetbegovića, dakle nikada neće biti drugog islama osim onog prepoznatljivog, tolerantnog, neupadljivog islama, u kojem je osnova da nema pravo nikoga prisiljavati na vjeru, što je osnova Kurana. I niko ne smije ubiti čovjeka, jer to je božija stvar. A ako ubije, kao da je ubio cijeli svijet.
  Da zaključim i neću više (poštovana redakcijo). Na svim stranama se ubijalo, ali to nije bio sistem na svim stranama, i ne mogu se žrtve upoređivati. Ali se može i mora za svaku žrtvu odati posebna počast i pijetet. Jer jedan čovjek je kao cijeli svijet.
  Hvala na ustupljenom prostoru.

  • Poštovani “Velimire”, evo šta o Kuranu kaže naš najbolji poznavalac Islama, prof.dr.Miroljub Jevtić, koji je na ovom polju daleko merodavniji i od mene i od vas:
   “Када сам се сетио чињенице да су Османлије напале нас, да су то чиниле позивајући се на ислам, и када сам видео да исламска догма, коју је по исламском веровању утемељио Бог то наређује, тај напад на наше средњовековне државе, одмах ми је постало јасно да је то божја наредба коју, сваки онај ко у Бога верује мора да изврши, и да само Бог може укинути такву наредбу. А како је Бог у својој књизи Курану рекао да је то његова коначна објава коју нико не може негирати, а сам Бог то неће, онда је јасно да је све до судњег дана обавеза муслимана да воде рат да би на земљи успоставили његов поредак.”
   Ima toga još, samo bojim se one latinske izreke:”surdo fabellam narare”, ili u prevodu gluvom pričati priču.Pozdrav i svako dobro.

 9. Poštovana redakcijo!
  Znam da nije primjereno da se još jednom javljam, ali moram jer je gospodin Vasiljević vrlo interesantan, inteligentan i znatiželjan, ali mi se čini da ima uske, jednosmjerne poglede na okolinu i svijet. A možda ovaj moj tekst može biti značajan za relaksaciju odnosa u našim područjima. Zato ovo i pišem.

  Odmah da kažem, gospodine Vasiljeviću, ja sam ateista ili bolje reći gnosista. Ali sam se bavio religijom. Ustvari, cijelo vrijeme me je intrigirala ova naša zajebancija i “netrpeljivost” vjekovima. Šta je tome uzrok? Je li to vjera?
  Pročitao sam (i isčitavao-neću reći učio) sve tri svete knjige: Bibliju, Jevanđelje i Kuran. Neka znate u tim knjigama pa i Kuranu nema ni slova teksta koji govori ono što prof.dr.Miroljub Jevtić nama, a preko g. Vasiljevića, predočava. To je blasfemija, ili što bi rekli grci- bogohuljenje.
  Možda je dr.Jevtić to pronašao u nekim knjigama koje su pisali ljudi kao ovi iz ISIL-a. Ima tone i tone tih tzv. vjerskih knjiga, što su ih pisali razni „učenjaci“ objašnjavajući božije riječi, ko biva oni će to reći bolje nego što je bog rekao, pa onda imate raznih tumačenja vjera. Pročitajte i Vi g. Vasiljeviću Kuran pa se sami uvjerite. Možete uzeti, recimo onaj prvi prevod koji je napravio Ljubibratić, a ima prevoda i na engleskom i/ili drugim jezicima.
  U Kuranu nema ono što je napisao dr. Jeftić.
  Osmanlije su osvajači, krvnici i otimači naše imovine. Došli su ovdje ne da šire vjeru nego da otimaju i ubijaju. Uostalom kao i svi osvajači.
  Osmanlije mogu svašta govoriti ali se ne mogu pozivati na Kuran jer je širenje i nametanje vjere drugom ZABRANJENO. I uvijek kada bi neko želio da pokorava i osvaja druge narode i zemlje, pri čemu se u takvim poduhvatima ubijaju ljudi, maltretiraju i muče, takve svoje poduhvate nasilnici (vjerovatno radi pranja lične savjesti) bi nazivali ratom u ime i radi vjere.
  A pošto je jedan bog (ako postoji) onda on valjda treba da prihvaća sva obraćanja njemu na bilo koji način, i na bilo kojem jeziku. Šta je onda tu problem? Koliko ja znam bog voli različitosti. E, ali oni koji žele da pokradu druge, da budu bogatiji, da žive na tuđi račun, oni vode ratove i to baš u ime vjere. Naravno, neće kurva reći da je kurva. I mi se radi takvih ljudi „hvatamo za vratove“, ubijamo,silujemo „jer to mi moja vjera traži“. To je potpuna glupost. Bog (ako postoji) traži od nas dobra djela koja ćemo činiti komšijama i svima u našoj okolini, ali i šire. Šta bog ima od toga što će neko otići u crkvu ili džamiju i klečati, izgovarati neke možda nerazumljive riječi, sklapati ruke, biti ponizan? Šta bog ima od toga? Ništa! Po meni mi i svi drugi u svijetu imamo pogrešnu predstavu o vjeri. Bog od nas traži da činimo doba djela jedni prema drugima, da istražujemo zemlju i kosmos, da pomažemo jedni drugima, da otkrivamo neke stvari koje će omogućiti bolji život svih ljudi. Pa Njutn, Kopernik, Tesla, Ajnštajn su najbliži bogu, neka znate, bez obzira kojoj religiji pripadali.
  Kod nas ali i na širim prostorima Evrope muslimani su problem, ali i u cijelom svijetu. Svugdje ćete slušati nazive musliman ili muslim.
  Zašto se oni zovu muslimani? Zašto se njihova vjera zove islam? Cijeli svijet te termine zna i tako ih izgovara. Pa kažu to je u Kuranu nazvano. Jeste, ali prevodioci Kurana su sve preveli a otavili musliman, islam, alah. Zašto?
  Zamislite da se pravoslavci nazivaju grčkim prevodom ili hebrejskim, jer je Isus govorio hebrejski.
  Islam i musliman su riječi nastale od korjena selam što znači mir. Kod jevreja šalom, jer je hebrejski iz istog izvora kao arapski. Musliman, ustvari, na našem jeziku je smireni, a islam je smirenje. Alah je zajednička imenica za riječ bog. Kuran je u prevodu na naš jezik Udžbenik, dakle potpuno slično kao bibija(bible-knjiga).
  I na kraju još ovo. Bog Muhamedu kaže: „Mi ti ne objavljujemo ništa drugo što nismo objavili ranije Isusu, Mojsiju, Abrahamu (Avramu) i drugima“. To je iz Kurana (udžbenika) u kojem se, ako niste znali najviše govori o Isusu i Mariji, pa onda o Mojsiju, Davidu, Sulejmanu(Solomonu) itd. itd.
  Iz tog razloga vjere ne bi trebale biti uzrokom zala i ratova. Ali hohštapleri znaju da je ljude, koji su naivni po prirodi, najlakše zavaditi kroz vjere.
  Ja sam možda gluh ali vidim i mogu čitati ono što pišete.
  Prof.dr.Jevtić je totalno profulio i neka provjeri da mu neko nije podmetnuo pogrešnu knjigu.

 10. Poštovana redakcijo!
  Sa velikim izvinjenjem, jer sam baš prekardašio.
  MORAM još ovo, za sve komentatore (ali i za druge čitaoce) napisati poznate riječi:

  “AL TIRANSTVU STATI NOGOM ZA VRAT,
  DOVESTI GA K POZNANIJU PRAVA
  TO JE LJUDSKA DUŽNOST NAJSVETIJA”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.