BRIKS i ŠOS briga za Zapad

Za „Pečat“ iz Moskve Bogdan Đurović
Dve organizacije koje grade novi globalni poredak i okupljaju skoro polovinu svetskog stanovništva održale su samite prošle nedelje u Rusiji i postaju pandani američkih tvorevina G 7 i NATO

Dva samita istovremeno su održana prošle nedelje u Ufi, glavnom gradu južne ruske republike Baškirije. Šefovi država BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) koju čini 18 država u različitom statusu – okupili su se od 8. do 10. jula u ovom milionskom gradu na južnom Uralu kako bi još jednom iskazali privrženost izgradnji multipolarnog, ne-zapadnog svetskog poretka. Na Samitu ŠOS lideri su se bavili bezbednošću ogromnog regiona, što je i osnovni zadatak ove organizacije, čije su članice posle najnovijeg proširenja: Indija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Pakistan, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. Ovaj zadatak je uspešno ispunjen, ako se ima u vidu da, uprkos ozbiljnim izazovima u okruženju, u njima ipak vlada mir. Sa druge strane, na Samitu BRIKS, osnovne teme bile su ekonomske. Tako se, uslovno, ove dve organizacije mogu posmatrati kao pandani zapadnih tvorevina NATO i G 7, koje su pod komandnom palicom SAD.

[restrictedarea]

 

ALTERNATIVA Rusija, zajedno sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, lansirala je alternativu MMF, Novu razvojnu banku BRIKS (NDB) sa osnivačkim kapitalom od 100 milijardi dolara, kao i rezervni valutni pul sa istim tolikim kapitalom. NDB će prve projekte početi da finansira već 2016. godine. Sledeći na redu je novi međubankarski obračunski sistem, kao alternativa postojećem zapadnom SWIFT sistemu, nad kojim CIA i američko Ministarstvo finansija i zvanično imaju nadzor od 2001, navodno radi praćenja finansijskih aktivnosti terorista. A kada je o terorizmu reč, na Samitu ŠOS pristupilo se izradi novog sistema borbe protiv Islamske države, s obzirom na to da zapadne metode samo doprinose njenom jačanju, što postaje ozbiljna pretnja za čitav evroazijski prostor.

Lavinu koju je grčki referendum, kao rezultat neravnopravne borbe malog naroda protiv svetskih moćnika, samo nagovestio, lideri BRIKS i ŠOS – čije zemlje okupljaju polovinu svetskog stanovništva – bez kolebanja realizuju, korak po korak. Kada je britanski finansijski analitičar Džim O‘Nil 2001. osmislio kovanicu BRIK(S) zasigurno nije mislio da će ona nepunih deceniju i po kasnije biti alternativa postojećem globalnom sistemu. „Zapad, a posebno SAD, bili su dominantna sila u tom sistemu. imali smo pokušaj reforme MMF 2010, gde se očekivao veći značaj zemalja poput Kine, ali Vašington je to blokirao“, izjavio je ruskom Prvom kanalu profesor Fakulteta međunarodnih odnosa Kolumbijskog univerziteta Kristijan Dezeglis.

I drugi eksperti dele ovu tačku gledišta, objašnjavajući da Zapad namerno sabotira ekonomski rast u svetu radi očuvanja svoje hegemonije. „Pravila svetske ekonomije moraju pravovremeno i redovno da se reformišu i obnavljaju, radi adaptacije na novu situaciju i promene u globalnom razvoju. Da bi odgovornosti i mogućnosti bile u saglasnosti, moramo da uložimo zajedničke napore za povećanje statusa i uloge zemalja BRIKS u sistemu globalnog upravljanja“, istakao je kineski predsednik Si Đinping.

Ovako otvorene reči, malo je ko, ako je uopšte bilo ko, očekivao pre samo koju godinu. Samiti „alternativne petorke“ bili su praćeni podsmešljivim komentarima u zapadnim medijima, ali je njihov sarkazam sada potpuno presahnuo. Nemački eksperti su precizno ocenili da BRIKS postaje protivteža zapadnoj G 7, iz koje su ruskog lidera Vladimira Putina prošle godine izbacili, posle pripajanja Krima. Ostale članice BRIKS, iako po svemu velike i značajne, nikada nisu dobile šansu da uđu ni u predvorje ovog elitnog kluba.

Glavni ekonomista ruske investiciono-finansijske kompanije „Evroinvest“, Vladimir Rožankovski, objasnio je na koji način će funkcionisati Nova razvojna banka BRIKS. „Grčka dužnička kriza je najbolji primer. Ispunjavanje ropskih uslova pod kojima MMF daje kredite državi u krizi samo dalje urušava njenu ekonomiju i lišava je šansi da sve to isplati, zbog čega mora da uzima nove zajmove. Rezultat je potpuna zavisnost od kreditora. Svoje finansijske institucije BRIKS stvara na potpuno drugačijim principima. Bez teških uslovljavanja i pokoravanja, već kroz direktno učešće kreditora u projektima za koje se odobravaju sredstva, pa je on zainteresovan da se ti projekti, koji podižu ekonomiju, realizuju uz njegovo učešće“, ističe Rožankovski.

SVETIONIK I NADA SVETA Zemlje BRIKS će mogućnosti NDB banke u prvo vreme koristiti same, da bi se kasnije kreditne linije otvorile i prema drugim državama. „Za poslednjih pet godina, obim investicija u svetu smanjio se za 40 odsto i zato smatramo da je sada od posebnog značaja da investiramo u privrede jedni kod drugih“, kaže brazilska predsednica Dilma Rusef. Indijski lider Narendra Modi najavljuje sledeću etapu u kojoj će sredstva NDB biti dostupna i ostalim državama. „BRIKS može da bude svetionik, nada u svetu ekonomskih i političkih bura i potresa, zato što naša inicijativa nije samo za zemlje članice BRIKS već i za ceo svet“, rekao je indijski premijer.

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma saopštava da je u 2011. obim međusobne trgovinske razmene zemalja BRIKS iznosio 268 milijardi dolara, a da se u naredne tri godine uvećao čak do 382 milijarde, što svedoči o velikom potencijalu saradnje i razvoja. Prema rečima pomenutog profesora Dezeglisa, 2001. godine zemlje BRIKS davale su svega 25 procenata od američke ekonomije, a sada je to 100 odsto, odnosno privreda BRIKS je narasla 400 odsto za 14 godina. I to pokazuje o kakvoj je potencijalnoj sili reč.

Putin je iz Ufe poslao Amerikancima i Evropljanima dve ključne poruke. Prvo, i pored svih napora da je slome, Rusija ostaje zemlja na koju treba sve više računati na svetskoj areni i to se ne može promeniti. Drugo, ne samo zbog odnosa Zapada prema njoj, Rusija danas sklapa nove saveze u svetu, na Istoku i Jugu, a pre svega sa Kinom, sa kojom želi da gradi novi „Put svile“. Završna deklaracija Samita osuđuje sankcije nametnute Rusiji, koje nanose štetu globalnoj ekonomiji.

Ove poruke BRIKS i ŠOS ne mogu da ne zabrinu vodeće zapadne krugove. Zato nije slučajno što su Kina i Rusija, koje su zajednički imenitelj ovih po Zapad veoma neugodnih procesa, prošle nedelje označene kao najveća pretnja bezbednosti SAD. A učinio je to niko drugi do Džozef Denford, aktuelni kandidat za mesto šefa Združenog generalštaba američke armije! Iako se Bela kuća ogradila od Denfordovih reči, ističući da je reč o „ličnom mišljenju“ generala, jasna je tendencija da se izgradnjom politike neprijateljstva prema Pekingu i Moskvi – u najmanju ruku izbije koja desetina ili stotina milijardi dolara više za odbrambeni budžet i vojnoindustrijski kompleks. Čak i da je samo to u pitanju, ipak je reč o opasnim izjavama.

Sa svoje strane, zemlje BRIKS opredeljene su za mir i saradnju sa svima koji to žele, ali i rešene da u skorijoj budućnosti ne primaju nove članove u svoj savez. BRIKS ne želi da se pretvori u nekakav debatni klub, već da zaista bude lokomotiva multipolarnog sveta. Sa druge strane, ŠOS, kao druga strana iste, multipolarne medalje, dopušta pod određenim uslovima pristupanje novih članova. Pored novopridošlih punopravnih članica, Pakistana i Indije, u statusu posmatrača trenutno su Avganistan, Iran i Mongolija, dok sedam država, među kojima Turska i Belorusija, pretenduju na ovaj status.

 

GLOBALNA REVOLUCIJA NA VIDIKU Među njima treba tražiti i potencijalne buduće članice, a pitanje pristupanja Irana je sada već samo tehničke prirode, jer države pod sankcijama SB UN ne mogu biti članovi ŠOS. Svoj odnos prema ŠOS iranski predsednik Hasan Ruhani najbolje je pokazao privremenim napuštanjem životno važnih pregovora o nuklearnom programu u Ženevi kako bi prisustvovao Samitu u Ufi. Kamen spoticanja u tim pregovorima je upravo pitanje – posle kog perioda od postizanja sporazuma će Iranu biti ukinute sve sankcije. Teheran zahteva da to bude šest meseci, dok Vašington insistira na dve godine. Moskva, svesna da bi ukidanje sankcija Iranu udarilo po njenim interesima zbog neminovnog pada cene nafte na svetskom tržištu, ipak čvrsto podržava Iran u ovom pitanju.

Bez obzira na sve probleme sa kojima se suočavaju zemlje BRIKS i ŠOS, a oni nisu mali, ipak njihove perspektive izgledaju veoma solidno, pogotovo ako budu delovale udruženo i solidarno. Sve dok se Rusija nalazi u ovakvom društvu, pokušaji njene izolacije ne mogu da budu uspešni. Iz svega se vidi da Moskva ostaje najvažniji motor pokretač izuzetno značajnih globalnih geopolitičkih i ekonomskih procesa. Mnogi narodi već sada vide, i tek će videti, svoju nadu u ovim procesima, nezavisno od toga kakav stav budu imali njihovi zvanični predstavnici i vlade. Globalna revolucija je počela danas u Ufi. Dogodine u Taškentu i Nju Delhiju.

[/restrictedarea]

 

Jedan komentar

  1. A, Srbija gde je ona? Eno je srlja u društvo koje je neće, srlja u društvo koje ju je poharalo i unesrećilo nekoliko puta, kako kaže
    danas naš premijer, na konferenciji za štampu ozarena lica, “verujem gospođi Merkel
    koja je danas naj veći politčar u EU, i koja drži svoju reč” ( a koja
    je najveći američki potrčko), veruje gđi. Nuland dokazanom poslaniku zla, osnivaču ID, od koje primamo vest da se radujemo jer ćemo uskoro
    posatati Islamija. Eto u takvo nas vodi društvo naša vlada. Možda nisu čuli za BRIKS i ŠOS pa ih ovim putem obaveštavam o postojanju tih
    organizacija kako bi se raspitali o uslovima učlanjenja. Sigurno uslovi učlanjenja nisu tako sramotni i ponižavajući, kao što to od nas traži EU.—-milan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *