Završena policijska akcija u Kumanovu, teroristi se predali

Nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se, javila je ekipa skopskog lista “Večer” sa lica mesta.

Nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak  terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se, javila je ekipa skopskog lista “Večer” sa lica mesta.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspeo, piše list i ističe da su tri policajca poginula u danasnjim incidentima.

Policijska vozila se, navodi ovaj dnevnik, povlače iz sela oko Kumanova.

Tridesetak terorista se predalo policiji. Oni su, kako se navodi, izlazili sa belim čaršavima iz kuća u kojima su se krili.

List navodi da je MUP potvrdio da je teroristička grupa eliminisana i neutralizovana.

Nije, međuitm, poznat broj terorista koji su se našli u rukama policije, ali se nezvanično pominje cifra od preko 25.

Opisujući situaciju, list piše da se obruč oko terorista stezao sistematski, korak po korak, a u prilog tome su išle i uske ulice, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bekstvo.

“Oko 18.45 sati i detonacije su prestale, a Kumanovom se ubrzo proširila  informacija da su teroristi živi i u rukama policajaca”, navodi “Večer”.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jutros započelo akciju na otkrivanju i razbijanju terorističke grupe čiji je cilj bio da organizuje napade na državne institucije.

U izjavi za medije Kotevski je rekao da je prema njihovim saznanjima  oružana grupa je ušla u Makedoniju ilegalno iz jedne susedne države i preko svojih jataka se organizovala za terorističke napade.

Nadležne službe su uspele da ih locijaraju u jednom kumanovskom naselju, naveo je Kotevski, tačnije u nekoliko kuća u tom naselju.

“Saznanja su upućivala da je grupa dobro naoružana i obučena za borbu u takvim uslovima”, rekao je Kotevski.

Policijske snage su u jutrošnnjoj akciji naišle na žestok otpor terorista, koji su, prema njegovim rečima, napali policajce automatskim oružjem i bombama i snajperskom vatrom.

“Na napad je odgovoreno i u toku su aktivnosti na terenu”, naveo je Kotevski i dodao da specifičnost naselja sa uskim uličicama i velikim brojem predstavlja povećan rizik za policijske jedinice na terenu, zbog čega policija mora da vrši pretres svih okolnih kuća radi bezbednosti. On je apelovao na građane i javnost da ostanu uzdržani i mirni u ovom momentu, te najavio da će biti upoznati sa svim novim informacijama.

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

“Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni”, navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima I političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja.

Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

“Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije”, navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim.

Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz.

 

Ivanov prekinuo posetu Moskvi

 

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je, zbog događaja u Kumanovu, prekinuo zvaničnu posetu Rusiji i vratio se u zemlju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz kabineta najavljuju da će po njegovom povratku biti sazvan Savet bezbednosti u vezi sa poslednjim događajima u Kumanovu.

 

Zaev pozvao Gruevskog da kaže šta se dešava u zemlji

 

Lider najuticajnije opozicione stranke -Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je danas premijera Nikolu Gruevskog da izađe i javnosti objasni šta se u toj zemlji dešava.

“Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni ko zašto i u kom cilju destabilizuje Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom saopštenju.

On traži i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa, kako je rekao, susednih teritorija ulaze u Makedoniju, te ko ih je i u kom cilju organizovao.

Isto to, kako je rekao, treba da uradi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.

Jer, poručuje Zaev, žrtve su građani, i Makedonci, i Albanci, i policajci, i civilno stanovništvo.

“Sada je najvažnije da se pomogne civilnom stanovništvu i da mu se obebzbedi garantovana bezbednost”, naveo je lider SDSM-a i pozvao građane na smirenost i prisebnost, te da ne podležu mračnim scenarijima o izazivanju sukoba i destabilizacije Makedonije.

Crni scenario, naveo je, neće uspeti, jer građani prepoznaju u čijem je interesu ovakav scenario i neće dozvoliti da u njega  budu umešani.

“Makedonci i Albanci, kao i svi drugi građani su ujedinjeni kao nikada do sada… Ubeđen sam da će tako i ostati”, poručio je Zaev, čija stranka od polovine februara objavljuje snimke nezakonito prisluškivanih razgovora, a na osnovu kojih traži ostavku vlade i formiranje prelazne do novih izbora.

Od pre četiri dana SDSM na čelu sa Zaevim je inicirao proteste koji u počeli u Skoplju, a potom su se proširili i na ostale makedonske gradove.

 

Ekspres: U incidentima ima i građana sa Kosova

U oružanim incidentima u Makedoniji ima i građana sa Kosova, javio je prištinski “Ekspres”.

Taj list je kratko objavio, pozivajući se na svoje izvore, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.

Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, “diktatora” Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

Potpresednica skupštine Kosova iz ovog pokreta, Aida Derguti je rekla da su ujutru “napadnuti Albanci u Makedoniji, kao nekada, kada je srpska policija je napala Albance na Kosovu” i poručila makednoskim vlastima.

“Nemojte da nas terate da sedam miliona Albanaca, krenemo praznih ruku i da ne bude više te države”, poručila je Dergutijeva.

I bivši šef tajne kosovske službe poznate kao SIK, predsednik skupštine Kosova Kadri Veseli je na fejsbuku napisao da veruje da institucije i država Makedonija imaju volju i kapacitete da političke probleme i eventualne etničke tenzije tretiraju razumno i demokratskim sredstvima.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova ranije je danas, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

“Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbednosti od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rešenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica”, navodi se u saopštenju.

Makedonsko Ministarstvo unutrasnjih poslova prethodno je saopštilo da je u Kumanovu danas došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom terorističkom grupom, koja je došla iz jedne susedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.

 

Vajgl : Makedonija na prekretnici

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl ocenio je danas da sukobi makedonske policije sa naoružanim grupama u Tetovu predstavlaju prekretnicu i da bi njihova eskalacija ugrozila, ne samo stabilnost te države, nego i celog regiona.

“Današnjim krvavim sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je po svemu sudeći presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavljaza pristupanje EU”, upozorio je Vajgl u saopštenju za medije.

Slovenački poslanik, koji je i clan parlamentarne grupe za posredovanje između vlasti i opozicije u makedonskoj krizi, je upozorio da je na političkim liderima da spreče eskalaciju nasilja na ulicama, kako od strane demonstranata, tako i od policije.

On je pozvao sve makedonske državne institucije, uključujući parlament koga je opozicija napustila nakon što su lideri najveće opozicione partije optuženi za pokušaj državnog udara, da se uključe u sprečavanje fizičkog i verbalnog nasilja i terorizma.

“Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU i međunarodne zajednice, a destabilizacija države bi lako mogla da ima teške posledice za regionalnu stabilnost jugoustočne Evrope”, poručio je Vajgl.

 

OEBS apeluje na mir u Kumanovu

Misija OEBS u Skoplju je danas saopštila da pomno prati i procenjuje situaciju u Kumanovu, gde se makedonska policija obračunava sa grupom naoružanih terorista, i pozvala strane da pokažu uzdržanost.

“Verujemo da je bezbednost lokalnog stanovništva od ključne važnosti”, izjavila je ambasador Marijana Berec, vršilac dužnosti šefa misije OEBS u Skoplju.

“U stalnom smo kontaktu sa vlastima i apelujemo na sve građane i političke stranke da ostanu mirni. Trenutni i hitni prioritet je da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi mogla da rezultuje novim nasiljem”, rekla je Berecova.

 

Jahjaga duboko zabrinuta zbog situacije u Makedoniji

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je danas duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji.

“Presednica Jahjaga apeluje na sve strane da uvažavaju zakon i da se uždrže od nasilja. Prsednica Jahjaga je u stalnom kontaktu sa relevantnim institucijama Kosova”, navodi se u kratkom saopštenju Jahjaginog kabineta.

I premijer Kosova Isa Mustafa izrazio je zabrinutost zbog nasilja u Kumanovu. On je na svojoj Facebook stranici napisao da  je Kosovo zainteresovano da Makedonija bude stabilna.

Mustafa je naveo da je Kosovo veoma zainteresovano i da ”duboko veruje da je otklanjenje nasilja u korist svih strana i stabilnosti u Makedoniji”.

Ranije danas je i kosovsko ministarstvo inostranih poslovae, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

“Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbednosti od strane bilo kog pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rešenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica”, kaže se u saopštenju.

 

Jedan komentar

  1. ima u tome sta je portparol rekao,da su to ubacene grupe susedne zemlje ne imenujuci od strane makedonije tzv.kosovo drzavu,i dobre strane,jer ovako ispade,da nisu priznali kosovo kao drzavu,pa samim tim,ta grupa je grupa terorista,a ceo balkan,a narocito americki sponzori istih terorista,itekako znaju i ko su,i zasta im sluze,cilj je miniranje sad turskog toka!od amera,infatilno,bolesno,ali ima i dobrog u ovoj situaciji,siptari se,,ogoljuju,,namere im se vide,sto rece,,smrdi im necovijestvo,,!a ogoljuju se i drugosrbijanci,jer sad je muka,kako sad opravdati jadne,napacenje,ugrozene siptare,njihova ljudska,sklona oruzju prava?mozda kako neko rece danas,u komentarima po portalima,,ma kriv je slobo milosevic,on ispod lipe zapoveda?crnohumorno,ali istinito,njega su satanizovali,zbog tij,jadnih,sklonih oruzju albanaca,ugnjetavao ih je on!slobe nema odavno,jadnici ne miruju,potpaljuju balkan,a drugosrbijanci cekaju?sta im ciniti sad?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *