Žake: Nema dokaza za korupciju u Euleksu

Specijalni izaslanik za istragu o korupciji u Euleksu Žan-Pol Žake, predao je danas visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost federiki Mogerini izveštaj o rezultatima istrage, u kome se navodi da nisu nađeni dokazi za optužbe o korupciji.

U izveštaju na gotovo 60 stranica, koji je danas postavljen na sajt Evropske službe za spoljne poslove, detaljno se opisuje slučaj tužiteljke Euleksa Mari Bamije, koje je optužila visoke funkcionere Euleksa da su primali mito i zataškavali slučajeve korupcije, mada je njeno ime u dokumentu zatamnjeno iz pravnih razloga.

Žake tvrdi da nije našao dokaze za njene optužbe, ali je konstatovao niz propusta u radu evropske pravosudne misije i dao preporuke da se one otklone.
“Primila sam izveštaj profesora Žakea i u skladu sa obećanjem o transparentnosti danas sam ga poslala u Evropski parlament i predstavnicima zemalja članica”, napisala je Mogerini u saopštenju za medije.

Ona se zahvalila Žakeu i navela da nadležne službe EU traže najbolji način da primene njegove preporuke.

Tužiteljka Bamije nije žrtva zavere

Žake je upoznao šeficu evropske diplomatije federiku Mogerini sa istragom povodom nedavnih optužbi o korupciji u misiji Euleks na Kosovu, navodeći da dokazi nisu pronađeni.

Optužbe o korupciji u slučaju Iljira Tolaja iznela je prošle godine suspendovana tužiteljka Euleks misije Marija Bamije, ali njegovo i njeno ime ne pominju se u izveštaju Žakea, odnosno lična imena su precrtana iz pravnih razloga.

Iz konteksta dokumenta, objavljenog na zvaničnom sajtu SE, može se, međuitm, razumeti da je reč o ženskoj osobi koja je iznela optužbe na račun muške osobe.

Preliminarna istražiteljska grupa nije pronašla nikakve dokaze koji bi poduprli optužbe, ali bi lokalni posrednici i advokati trebalo da budu procesuirani.

U izveštaju Žakea navedeno je da je „ona“ podnela izveštaj svojim pretpostavljenim 2012. godine uz koji je priložila transkript snimljenih telefonskih razgovora „tog zatvorenika“ u kojima je on tražio kontakt sa tužiteljima i sudijama da bi se dogovorio o oslobađajućoj presudi, ali da se u razgovorima ne pominje da je nekome plaćen novac.

„Ona“ bi trebalo da se smatra internim uzbunjivačem i da ne bude izložena predrasudama zbog svog delovanja, a u izveštaju je navedeno da joj nisu oduzeti niti blokirani slučajevi na kojima je radila.

Takođe, istražitelji nisu pronašli dokaze da su se „njene“ kolege zaverile protiv „nje“, ali da je činjenica da nije imala dobar odnos sa pretpostavljenima i da se osećala skrajnuto i neugodno u obavljanju svog posla.

„Ona“ nije ostala bez posla, a njena suspenzija nije bila disciplinksa mera, nego preventivna, da bi se sprečilo dalje currenje informacija.

Tužiteljka Bamije predala je nadležnim službama u EU navodne dokaze o više slučajeva korupcije u Euleksu, a za prištinski dnevnik „Koha ditore“ navela je da rukovodstvo misije „mafijaško“.

U izveštaju Žakea je istaknuto da je pronađen niz propusta u delovanju Euleksa i iznete su preopruke da se oni otklone, kao i da je istraga od samog početka trebalo da bude otvorena.

Mogerini je zahvalila na izveštaju i navela da nadležne službe EU traže najbolji način da primene njegove preporuke.

EK brani Žakeov izveštaj

Evropska komisija čvrsto stoji uz izveštaj specijalnog poverenika za istragu o zloupotrebama u Euleksu Žan-Pol Žakea, a optužbe da je reč o lakirovki su neosnovane, rekao je danas novinarima u Briselu visoki funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman. “Žakeova istraga je bila profesionalna, robustna i poštena”, kazao je ovaj funkcioner na brifingu za medije, organizovanom neposredno pošto je 57 strana dug izveštaj objavljen na internet stranici Evropske službe za spoljne poslove EEAS.

Žake, koga je kao specijalnog poverenika postavila šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost federika Mogerini nakon što je na Kosovu krajem prošle godine izbio skandal u vezi sa korupcijom u Euleksu, zaključio je da su neosnovane optužbe koje je iznela bivša tužiteljka Mari Bamije. “Mogerini je Žakeu i njegovom timu dala uputstvo da prevrne svaki kamen dok se sve ne razjasni”, poručio je evropski funkcioner i dodao da “na sreću, nema dokaza da je Euleks bilo šta zataškavao”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *